Жовті свідоцтва про вакцинацію від COVID-19: пояснюємо, що це та чи справді вони мають бути жовтими

Жовті свідоцтва про вакцинацію від COVID-19: пояснюємо, що це та чи справді вони мають бути жовтими

18:18,
22 Липня 2021
4513

Жовті свідоцтва про вакцинацію від COVID-19: пояснюємо, що це та чи справді вони мають бути жовтими

18:18,
22 Липня 2021
4513
Жовті свідоцтва про вакцинацію від COVID-19: пояснюємо, що це та чи справді вони мають бути жовтими
Жовті свідоцтва про вакцинацію від COVID-19: пояснюємо, що це та чи справді вони мають бути жовтими
Автори:
Спойлер – ні.

У червні 2021 року Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що українці, яких щепили двома дозами вакцини проти COVID-19, за потреби можуть отримати Міжнародне свідоцтво про вакцинацію – це такий документ жовтого кольору, на якому зазначено чим та коли людина вакцинувалась від коронавірусу.

Наразі це єдиний доступний в Україні документ для підтвердження щеплення від COVID-19. Він дозволяє вакцинованим громадянам подорожувати до країн, які визнали український зразок цього свідоцтва: поки що це тільки Угорщина, Греція, Молдова і Туреччина. Документ видає сімейний лікар на основі даних з електронної системи охорони здоров'я.

Водночас у соцмережах громадяни почали скаржитись на те, що не можуть отримати свідоцтво про вакцинацію, бо медзаклад не має жовтого паперу, аби його роздрукувати. Деякі пацієнти розповідають, що їм довелось самостійно купляти та приносити кольоровий папір. А щонайменше в одному муніципальному медзакладі, з яким поспілкувався MediaSapiens, співробітники за власний кошт закупили папір жовтого кольору для бланків сертифікату. 

Та чи дійсно у Міжнародному свідоцтві про вакцинацію колір паперу є визначальним і його не можна отримати на звичайному білому аркуші? Розповідаємо.

Що це за документ?

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (International Certificate of Vaccination or Prophylaxis) стосується не тільки щеплення від COVID-19 і не є нововведенням. У світі його видавали ще з 1930-х років. Документ містив інформацію про щеплення від жовтої лихоманки, дифтерії, холери, тифу тощо. З часом закріпилась асоціація цього документу із жовтою лихоманкою, тож його почали називати «Жовтою карткою» (Yellow Card) та відповідно друкувати на жовтому папері.

У 2005 році Всесвітня організація охорони здоров’я ухвалила міжнародні медико-санітарні норми, які визначають порядок видачі Міжнародного свідоцтва про вакцинацію та інформацію, яка має міститися у ньому: ім'я, прізвище, дата народження, ідентифікаційний номер, назва країни, що видала документ, інформація про щеплення (препарат, кількість доз, дата вакцинації) тощо.

Норми суворо регламентують, що документ обов’язково має бути заповнений англійською або французькою (окрім місцевої мови, в нашому випадку – української), має бути печатка медзакладу, підпис лікаря, а вакцинація є дійсною, якщо зроблена препаратом, схваленим ВООЗ.

Водночас там немає жодного слова про те, що свідоцтво має бути видане на папері певного кольору, у тому числі жовтого. Цього немає ані в документах ВООЗ, ані в українському законодавстві.

Що кажуть у МОЗ?

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко у коментарі MediaSapiens підтвердив, що колір паперу не впливає на можливість отримати Міжародне свідоцтво про вакцинацію та скористатись ним.

«Вкотре наголошую, що для отримання міжнародного свідоцтва про вакцинацію необхідно завершити повний курс імунізації від COVID-19, тобто отримати дві дози вакцини, а не папір жовтого кольору чи будь-якого іншого. Свідоцтво видається на звичайному білому папері, затверджене печаткою закладу охорони здоров’я. Вимога показати закордонний паспорт або підтвердження факту подорожі також не правомірна.

Тому, будь ласка, приходьте, вакцинуйтеся, беріть із собою батьків, дідусів і бабусь, адже щеплення – це можливість жити звичним життям та спілкуватися із рідними.

Щеплення – це 95% гарантії не опинитись у лікарні під час спалаху ковіду та 99% – оминути реанімаційне відділення.

Якщо вам відмовляють в отриманні міжнародного свідоцтва про вакцинацію, повідомляйте нам про такі факти через контакт-центр МОЗ за телефоном: 0 800 60 20 19», сказав міністр.

Таким чином маємо, що жовтий колір свідоцтва про вакцинацію це лише традиція, яка не визначає справжність документу і не змушує медзаклади чи пацієнтів витрачати кошти на купівлю кольорового паперу.

Зазначимо, що важливо відрізняти Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, яке видається лише в паперовому вигляді, від так званих COVID-паспортів, які запровадили у ЄС та аналог яких тестують у «Дії».

Фото: slovoidilo.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду