Лідерка, екскандидатка,  президентка. Як правильно називати Cвітлану Тіхановську?

Лідерка, екскандидатка, президентка. Як правильно називати Cвітлану Тіхановську?

20:21,
25 Липня 2021
2903

Лідерка, екскандидатка, президентка. Як правильно називати Cвітлану Тіхановську?

20:21,
25 Липня 2021
2903
Лідерка, екскандидатка,  президентка. Як правильно називати Cвітлану Тіхановську?
Лідерка, екскандидатка,  президентка. Як правильно називати Cвітлану Тіхановську?
Автори:
У білоруської опозиції немає єдиного лідера, а Тіхановська символічно об'єднує не тільки й не стільки опозицію.

Аналітик Білоруського інституту стратегічних досліджень (BISS, Вільнюс) та політичний консультант Вадим Можейко в аналітичному виданні «Наша думка» проаналізував статус Світлани Тіхановської.

Якщо неупереджені медіа та аналітики намагаються підібрати щодо Тіхановської коректні терміни, то білоруська пропаганда всіляко намагається дегуманізувати її. Наприклад, на сайті державної газети «Білорусь Сьогодні» можна знайти такі епітети: «втіклий білоруський самозванець», «ворог Білорусі С. Тіхановська», «дуже жалюгідна істота», «якась проксі», «надута гумова лялька польських та литовських спецслужб» і навіть «перестала бути білорускою».

Білоруське державне агентство «БЕЛТА» називає Тіхановську «колишнім кандидатом в президенти» та «опозиціонером». Російське державне агентство «РИА Новости» використовують стійку формулу «екскандидат в президенти Білорусії, лідер опозиції», іноді у версії «одна з лідерів білоруської опозиції».

А у резолюції сейму Литви Тіхановська іменується як «обраний лідер народу Білорусі», а разом з Координаційною радою – «єдиними законними представниками білоруського народу».

Можейко вважає, що хоча у найменуваннях неупереджених медіа є частка правди, вони не показують її сьогоднішнього статусу. У випадку з «екскандидаткою» – це ігнорування всього, що з нею відбувалось після виборів 9 серпня 2020 року. «Лідеркою опозиції», вважає Можейко, її також неможна називати, оскільки в білоруської опозиції немає лідера. Не зовсім коректно було б називати її президенткою, оскільки «точних і справжніх результатів виборів серпня 2020 роки» невідомі.

Політолог радить не прикріплювати до неї епітети, а писати лише ім’я - хоча така форма і не дуже підходить для ЗМІ.  З поміж більш-менш коректних варіантів, пропонованих Можейком -  «лідерка, обрана білоруським народом» або «білоруська лідерка».

В українських ЗМІ Тіхановську здебільшого називають або «білоруською опозиціонеркою», або «лідеркою білоруської опозиції»: «Українська правда», «Дзеркало Тижня», «Укрінформ», «Громадське», «Суспільне», «День», сайт каналу «24», «Лівий берег», «Ліга», «Інтерфакс-Україна», НВ  (останні два - поряд із «екскандидат у президенти Білорусі»).

Нагадаємо, на виборах 9 серпня офіційно був оголошений переможцем чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко. При цьому в день голосування очевидці фіксували численні факти фальсифікацій та порушень, також силовики виганяли з виборчих дільниць спостерігачів від опозиції. Ще до дня виборів Лукашенко усунув майже всіх опозиційних кандидатів шляхом відкриття кримінальних проваджень.

ЦВК Білорусі оголосила, що Лукашенко на виборах отримав 80% голосів виборців, а його опонентка Світлана Тіхановська - 10%. За даними опозиції та порталу для паралельного підрахунку результатів «Голос», справжні результати можуть бути протилежними - біля 80% у Тіхановської.

З дня виборів 9 серпня і досі в Білорусі тривають масові протести з вимогою чесних виборів, які супроводжуються масовими затриманнями, у тому числі журналістів, а також побиттям протестувальників з боку силовиків, катуваннями в ізоляторах.

Зазначимо, у Білорусі презентували «Білу книгу правосуддя». У книзі зібрані свідчення катувань і жорстокості представників силових структур стосовно громадян Білорусі в серпні-вересні 2020 року.

Фото: з вільних джерел

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду