Хто такий Роман Протасевич, якого викрали спецслужби Білорусі

Хто такий Роман Протасевич, якого викрали спецслужби Білорусі

22:06,
24 Травня 2021
2480

Хто такий Роман Протасевич, якого викрали спецслужби Білорусі

22:06,
24 Травня 2021
2480
Хто такий Роман Протасевич, якого викрали спецслужби Білорусі
Хто такий Роман Протасевич, якого викрали спецслужби Білорусі
Вдень 23 травня у Мінську затримали співзасновника і колишнього головного редактора Telegram-каналу Nexta, який влада Республіки визнала екстремістським. Хто такий Роман Протасевич і чому його діяльність прирівнюють у Білорусі до терористичної?

Протасевич був на борту пасажирського літака авіакомпанії Ryanair, що летів за маршрутом Афіни-Вільнюс. Коли лайнер пролітав над територією Білорусії, екіпаж змусили здійснити екстрену посадку в аеропорту Мінська.

Роману Протасевичу 26 років. Як журналіст кілька років він співпрацював з білоруськими виданнями. Згодом приєднався до телеграм-каналу Nexta, редакцію якого й очолив. На момент затримання Роман працював у команді телеграм-каналу «Білорусь головного мозку».

Протести до 16 і старше

Роман брав участь у протестах ще підлітком, коли вчився в ліцеї при Білоруському національному технічному університеті. Його ім'я стало відомим під час мовчазних мітингів 2011 року. Тоді 16-річного Романа — кандидата на премію президента, і було затримано.

Пізніше він заявив, що мусив забрати документи з ліцею БНТУ. З політичних мотивів виник конфлікт із батьками. 

За даними ЗМІ, на той час батько Романа був старшим викладачем кафедри ідеологічної роботи Військової академії. Після участі в мовчазних мітингах Роман Протасевич вступив до «Молодого фронту».

Він також намагався взяти участь у виборчій кампанії до Молодіжної палати Мінської міської ради.

З активіста в журналісти

Після школи Роман вступив на факультет журналістики Білоруського державного університету, але, як повідомляло ЄРБ, був виключений. Співпрацював з багатьма білоруськими виданнями. Єврорадіо було останнім із них перед виїздом за кордон.

Стипендіат премії імені Вацлава Гавела

У 2017-2018 роках Раман Протасевич отримував стипендію ім. Вацлава Гавела та проходив стажування на Радіо Свобода. Просив притулку в Польщі перед президентськими виборами. Причиною стало затримання журналіста Володимира Чуденцова, з яким Протасевич дружив у Білорусі.

Чуденцова затримали 22 листопада 2019 року дорогою до Польщі. Була інформація про те, що Чуденцов співпрацює з телеграм-каналом Nexta.

На тлі цих подій Роман вирішив залишитися в країні. Володимира Чуденцова засудили до шести з половиною років позбавлення волі за розповсюдження неповнолітньої порнографії, зберігання наркотиків та спробу перевезення наркотиків через кордон.

У 2021 році Чуденцов, затриманий задовго до протестів, з'явився в агітаційному фільмі «Убий президента».

«Білорусь головного мозку»

У Польщі Раман Протасевич відкрито співпрацював з каналом Nexta.

Наприкінці вересня 2020 року, в розпал протестів у Білорусі, Протасевич оголосив про відставку з каналу.

У березні 2021 року він оголосив про приєднання до команди каналу «Білорусь головного мозку», яким раніше керував блогер Ігор Лосік.

Батька позбавили військового звання

Ім'я батька Романа — підполковника запасу Дмитра Протасевича - з'явилося в списку силовиків, яких Лукашенко позбавив військових звань на тлі протестів у Білорусі.

«Мій батько прослужив в армії 29 років і звільнився восени 2019 року. Він не брав активної участі в акціях протесту, ніколи не був затриманий», - сказав тоді Роман Протасевич.

За його словами, батьки поїхали за ним до Польщі, коли він попросив там притулку.

Протасевича і співзасновника Nexta Степана Путило в Білорусі було оголошено у міждержавний розшук. Їх звинувачують в організації масових заворушень та групових акцій, що грубо порушують громадський порядок - ст. 293, ст. 342, а також у розпалюванні соціальної ворожнечі (ч. 3 ст. 130) Кримінального кодексу Білорусі. Вони були включені до так званого «списку терористів», який офіційно називається «Списком організацій та осіб, причетних до терористичної діяльності».

Україна, Європейський Союз, Європейська Комісія, Європейська Рада, НАТО, США, Канада, Литва, Латвія, Естонія та Австрія засудили посадку літака Ryanair в Мінську та затримання засновника Nexta. Зокрема, на думку президента Литви Гітанаса Науседи, інцидент варто розглядати як викрадення людини із застосуванням військової сили. Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) стурбована примусовою посадкою літака Ryanair у Мінську і припускає, що інцидент міг стати порушенням Чиказької конвенції 1944 року, яка регулює цивільну авіацію. Генеральний директор Ryanair Майкл О'Лірі назвав примусову посадку літака «захопленням за наказом держави»

Усі подробиці спецоперації влади Білорусі із затримання Романа Протасевича, яку світ назвав «шокуючим актом тероризму», читайте тут.

Фото: «Радіо Свобода»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду