Дві третини українців вважають, що вакцинація від COVID-19 потрібна всім — дослідження

Дві третини українців вважають, що вакцинація від COVID-19 потрібна всім — дослідження

17:55,
25 Січня 2021
1960

Дві третини українців вважають, що вакцинація від COVID-19 потрібна всім — дослідження

17:55,
25 Січня 2021
1960
Дві третини українців вважають, що вакцинація від COVID-19 потрібна всім — дослідження
Дві третини українців вважають, що вакцинація від COVID-19 потрібна всім — дослідження
Автори:
Втім, лише 40% українців готові зробити щеплення від коронавірусу.

Майже дві третини українців (63%) вважають, що вакцинація від коронавірусу потрібна всім, бо виробляє колективний імунітет та допоможе подолати пандемію коронавірусу, яку 86% українців вважає «реальною загрозою». Про це свідчать дані опитування, проведеного в грудні Харківським інститутом соціальних досліджень разом з Лабораторією журналістики суспільного інтересу.

Втім, лише 40% українців готові зробити щеплення від коронавірусу. 47% - не готові, ще 13% українців поки не визначилися.

Соціологи зауважують, що такий рівень готовності українців до щеплення може бути повʼязаний як з побоюванням того, що вакцина буде дорого коштувати (51% не готові за неї платити), так і з її дією (50% побоюються можливих побічних ефектів, 43% — небезпечності через швидкість розробки, 22% — недотримання умов зберігання та перевезення). 

10% українців вважають, що під вакцинуванням може бути прихована чипізація населення.

Майже третина українців вірить у конспірологічні теорії навколо пандемії, а це, відзначають соціологи, також впливає на ставлення до вакцини. Серед найбільш поширених теорій називають три: 

  • епідемія є «результатом невдалих біологічних експериментів»; 
  • епідемія — це «диверсія з боку США або Китаю»; 
  • епідемія «вигадана для перерозподілу капіталу у світі».

Недовіра до вакцинації частково пов’язана з думкою, що начебто це вигідно фармацевтичним компаніям, бо вони на цьому «заробляють» (27,5%) і з тотальним нерозумінням українців того, як вакцинація потрібна для відновлення національної економіки — з цим впливом погоджуються лише 5% опитаних.

Водночас готовності робити щеплення українцям додають позитивний досвід вакцинування знайомих та родичів (34%); поради лікаря (27%), відсутність широковідомих негативних наслідків (17%) та безкоштовність вакцини (18%).

Серед факторів, які б зумовили відмову від щеплення, є негативний досвід (46%) або негативні наслідки вакцинування (27%); застереження лікарів (24%); недостатність інформації (20%) та висока ціна вакцини (20%).

Найбільше українців цікавить те, як саме працює вакцина, оскільки вакцини нові і даних про досвід вакцинування та рекомендацій лікарів немає. Понад половину (50,5%) опитаних цікавить інформація про побічні ефекти. Також люди хотіли знати про результати застосування вакцини (40%), а також про процес вакцинації у різних країнах (30%).

Як показало дослідження, найбільше українці довіряють вакцинам, виготовленим у США, Бельгії та Великій Британії. При цьому, 18% опитаних взагалі не довіряють жодним виробникам вакцин, а понад 7% — не знають про вакцини.

Росії як країні виробнику вакцин довіряють лише 12% опитаних, що значно менше, ніж довіра до західних країн, але майже вдвічі більше ніж до Китаю (6%), або до потенційної української вакцини (6,8%).

Нагадаємо, більшість українців (78%) визнають реальність небезпеки коронавірусу: 47% вважають її великою для всіх, а ще 31% - для окремих категорій населення. 

Фото: Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
222
20:21 / 25.01.2021
сначала вакциной шмыгальнотся шмыгаль затем степка а потом уже все украинцы
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду