«Правка» Холодова. Чим прославився цей «слуга народу»  і чому його думки підхоплюють ZIK, 112 та NewsOne

«Правка» Холодова. Чим прославився цей «слуга народу» і чому його думки підхоплюють ZIK, 112 та NewsOne

13:55,
4 Серпня 2020
5552

«Правка» Холодова. Чим прославився цей «слуга народу» і чому його думки підхоплюють ZIK, 112 та NewsOne

13:55,
4 Серпня 2020
5552
«Правка» Холодова. Чим прославився цей «слуга народу»  і чому його думки підхоплюють ZIK, 112 та NewsOne
«Правка» Холодова. Чим прославився цей «слуга народу»  і чому його думки підхоплюють ZIK, 112 та NewsOne
Депутат намагається регулювати тютюновий бізнес, але сам має зв’язки в цій галузі.

Останні кілька тижнів на телеканалах ZIK, 112 та NewsOne усе частіше став з’являтися цікавий персонаж – Андрій Холодов, депутат від фракції «Слуга народу», а також заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Журналісти ловлять його під Верховною Радою, після чого в їхніх ЗМІ з’являються відео з коментарями цього депутата: судячи зі заголовків, Холодову особливо болять проблеми тютюнової галузі Україні. «Щорічно тютюнові виробники недоплачують мільярди гривень податків на прибуток», «Держава щорічно недоотримує величезні гроші, бо тютюновий ринок не реструктизовано», «Проблема на митниці. Контрабанда. Податок на тютюнові вироби», – такі заголовки з’явилися за останній місяць на 112-му. Відео з майже аналогічними заголовками, та в той же період, з майже однаковим змістом з’явилися на телеканалах NewsOne та ZIK.  Нагадаємо: всі ці три канали входять в один так званий холдинг «Новини». Холдингом володіє депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Тарас Козак, близький до Віктора Медведчука, керівника цієї партії.

Ці ж ЗМІ стежать за телеграм-каналом і Facebook-сторінкою Холодова, де він також останнім часом найчастіше висловлюється на тютюнову тему. «Тютюновий картель звик використовувати слабкість української влади і заробляти на цьому, але більше такого не буде», – репостнули Telegram-допис депутата в себе на сайті 112 таZIK. На тих же ресурсах користувався популярністю і Facebook-допис Холодова про те, як пройшло засідання робочої групи Мінекономіки разом з тютюновими виробниками.

З новин складається враження, що Холодов – ледве не єдина людина, яка має тверді наміри вирішити проблеми на тютюновому ринку України, передусім контрабанди і несплати податків. І це не просто балачки. У жовтні минулого року Верховна Рада змінила закон про державне регулювання виробництва та обігу алкогольної та тютюнової продукції, запровадивши єдиний рахунок для сплати податків і зборів підприємцями. В останній момент до законопроекту внесли поправку №8 депутати Олександр Дубінський та Олександр Юрченко зі «Слуги народу», запропонувавши збільшити «маржу» для продавців сигарет: 7% для оптових і 13% – для роздрібних. Мовляв, так останні зможуть заробити більше.

Поправку підтримав Холодов як заступник Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, де і відбувалось засідання. За його словами, такі зміни допоможуть демонополізувати торгівлю сигарети з боку компанії «Тедіс», яка щодня регулює маржу для 50 тисяч роздрібних точок в Україні.

Через ті події минулого жовтня Холодов також користувався популярністю в ЗМІ. Цікаво, що тоді NewsOne та 112 поділяли критичну думку колег, зокрема телеканалу «24», де вийшов матеріал із заголовком «Нардеп Холодов отримає 15 мільярдів гривень у рік, якщо Рада схвалить продавлену ним поправку в законопроект 1049».

Згодом вийшло і розслідування «Схем». У сюжеті «Слуга родинного бізнесу: кіпрська таємниця депутата Холодова» журналісти аргументовано показали, що останній пов’язаний із тютюновим бізнесом, адже фірма-власник кількох сотень столичних МАФів, роздрібних точок для торгівлі сигаретами, «Київ маркет солюшн» була заснована в родинному маєтку Холодова на Кіпрі, а бізнесом займається родина та близьке оточення депутата. У своєму Facebook Холодов знайдену журналістами інформацію заперечив, наполягаючи на тому, що в минулому займався лише здачею в оренду приміщень.

Тоді ні 112-й, ні NewsOne, ні ZIK цей допис депутата не поширили. В ті дні ЗМІ більше переймалися заявами великих тютюнових гігантів, а саме British American Tobacco, Japan Tobacco International, Philip Morris та Imperial Tobacco, які пригрозили, що підуть із України в разі прийняття законопроекту з поправкою №8. За їхніми розрахунками, в нових умовах прибутки оптовиків і роздрібних покупців зростуть мінімум удвічі – більше ніж на 300 мільйонів доларів. Як пояснив виданню «Економічна правда» співрозмовник однієї зі згаданих компаній, якщо 73% від ціни пачки сигарет стабільно йдуть на сплату податків (а попри заяви Холодова, згадані компанії-гіганти входять у топ-10 найбільших платників податків України), то тепер 13% і 7% виробники муситимуть ще платити оптовикам і роздрібним покупцям, залишаючи собі лише 7%, з яких в тому числі покриваються виробничі витрати. Крім того, компанії зобов’язані просити за свій товар суму, що не перевищує 80% від максимальної роздрібної ціни (МРЦ). Бізнесмени застерегли, що через це пачка сигарет може подорожчати на 14 гривень уже з 1 січня 2020 року, а обсяг нелегальної торгівлі тютюновими виробами збільшиться із 8,4% до 20%. Тобто держава ніяк не виграє від таких ініціатив, а для підприємств такий бізнес стає нерентабельним.

British American Tobacco ще більше роздмухала це вогнище, 18 жовтня зупинивши роботу фабрики в Прилуках, і попросивши повернути державу 505 мільйонів гривень, сплачених за 25 мільйонів акцизних марок. Акцизні марки на суму 350 мільйонів гривень відкликала ще одна велика компанія JTI, а в Philip Morris заявили, що змушені скоротити виробництво сигарет на третину. Тоді президент Володимир Зеленський поспішив під час особистої зустрічі заспокоїти гігантів, узяв з них обіцянку не користуватися лише послугами дистриб’ютора «Тедіс», а в лютому повернув закон із скандальною поправкою до парламенту.

Та доти шкоди вже було нанесено. Як стверджує Українська асоціація виробників тютюнових виробів, за той період держава недоотримала 5 мільярдів гривень від акцизних податків. Лише в травні країна змогла стабілізувати ситуацію, уперше відтоді перевиконавши свій план з надходжень до бюджету з акцизного податку на 21,4% – в основному за рахунок тютюну.

Так ще 4 грудня, по слідах розслідування «Схем», детективи НАБУ відкрили кримінальне провадження щодо Холодова через зловживання службовим становищем. А коли у липні Холодов відправив на ім’я директора Бюро Артема Ситника офіційне депутатське звернення з вимогою надати йому інформацію про результати досудового розслідування у кримінальних провадженнях, де він же може фігурувати, Національне агентство з питань запобігання корупції склало на нього протокол. НАЗК роз’яснює: депутатське звернення може стосуватись виключно питань, пов’язаних із діяльністю депутата, а тому очевидний «реальний конфлікт інтересів».

Тепер Андрій Холодов заявляє про «політичний тиск», а за ним ці заяви  підхоплює 112, NewsOne, а також ZIK. На тому ж 112-му водночас із невідомих причин зникли два з трьох раніше опублікованих критичних матеріалів про депутата часів його поправки.

Транслює думки Холодова і сайт  Znaj.ua. За останні півроку там з’явилося щонайменше 19 новин про цього депутата. І якщо раніше він фігурував там як критик колишнього голови митниці Макса Нефьодова та виступав проти так званого антиколомойського закону, то нині «розносить міністра економіки за лобізм тютюнових монополістів». Дуже люблять депутата на сайті Politeka, де за останні пів року він висловився, в тому числі й під час ефірів цього видання, щонайменше 36 разів: про необхідність звільнити голову НБУ, про допомогу бізнесу в часи пандемії, про «беспредел» Нефьодова, який «сумно закінчиться», та, звісно ж, про тютюновий бізнес.

Чи випадкове таке раптове сходження у ЗМІ? Навряд чи. Першого червня в ефір телеканалу 112 зненацька потрапило відео, на якому чути, як Холодов обговорює з журналістами свої відповіді про «тютюновий картель» і податки. На сюжет звернув увагу журналіст Богдан Амосов. «НАБУ підозрює його (Холодова – ред.) у лобіюванні своїх інтересів під час подання правки до так званого табачного закону. На відео видно, як зокрема він "пропрацьовує" і це питання в присутності журналістів телеканала Медведчука, на який і мав вмикатися», –  написав Амосов у своєму телеграм-каналі, хоча зі 45-секундної заплутаної розмови на відео складно зрозуміти, чи все і справді було так.

Так чи інакше, в умовах відкритого кримінального провадження НАБУ та «політичного тиску» НАЗК депутату не завадить медійна підтримка. Тим паче, що наприкінці липня в Холодова з’явилася нова велика ідея: «націоналізувати великих міжнародних виробників тютюнових виробів».

Фото: 112-Україна

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Віталій
11:13 / 07.08.2020
однозначно це "слуга" хоче заробити грошей муділо.
Yuriy
18:21 / 04.08.2020
Скільки коштує така стаття не дуже популярного ресурсу. 200,300 доларів?
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду