Вірус мутує, вакцини досі немає, а фейки з’являються безперервно. Що нового ми дізнались про COVID-19 у липні

Вірус мутує, вакцини досі немає, а фейки з’являються безперервно. Що нового ми дізнались про COVID-19 у липні

13:00,
27 Липня 2020
3897

Вірус мутує, вакцини досі немає, а фейки з’являються безперервно. Що нового ми дізнались про COVID-19 у липні

13:00,
27 Липня 2020
3897
Вірус мутує, вакцини досі немає, а фейки з’являються безперервно. Що нового ми дізнались про COVID-19 у липні
Вірус мутує, вакцини досі немає, а фейки з’являються безперервно. Що нового ми дізнались про COVID-19 у липні
Призвичаївшись до життя з коронавірусом, люди ігнорують поради носити маски та дотримуватися дистанції, проте нові знахідки вчених можуть змінити їхню думку.

Світ та Україна вже сьомий місяць живуть із коронавірусом. І хоча вчені не припиняють попереджати про ймовірну другу-третю хвилю пандемії, а різні країни час від часу посилюють карантинні обмеження, люди все менше переймаються поширенням COVID-19. Українські телеграм-канали про боротьбу із цим захворюванням, ще такі популярні у березні-квітні, нині щодня втрачають сотні-тисячі читачів, а в регіональних ЗМІ часто з’являються новини про людей, які побились-посварились через прохання одягнути маску в громадському місці.

Невдоволених багато всюди. У США, де попри найбільшу кількість випадків, побутує думка, що одягнути маску значить прислухатися до уряду, котрий останнім часом не користується популярністю в багатьох американців. В Амстердамі недавно закрили кілька вулиць у популярному серед туристів Кварталі червоних ліхтарів, тому що люди ігнорували прохання дотримуватися соціальної дистанції.

Емоції виснажених карантином людей можна зрозуміти, втім варто бути особливо обачними, коли йдеться про здоров’я. MediaSapiens вирішили зібрати важливі останні висновки вчених, які напевне змусять вас переглянути своє ставлення до коронавірусу.

Вірус мутує, але зачекайте панікувати

Найбільш тривожною новиною є те, що вірус Sars-Cov-2, який викликає хворобу Covid-19, мутує. Нова мутація отримала назву G614 або D614G, і полягає у зміні білка для «шипа» вірусу, який допомагає йому «краще злипатися та функціонувати ефективніше». Професор Габріель Леунг із медичної школи Університету Гонконгу заявляє, що через ці зміни вірус став на 30 % заразніший, а дослідники з американського Інституту імунології у Ла Хойя (Каліфорнія) виявили, що небезпека зараження тепер у 9 разів вища.

Та хороша новина в тому, що в такий спосіб вірус міг почати змінюватися ще в Ухані або Італії, на початку пандемії — тобто що саме ця мутація і могла викликати пандемію по всьому світу, але тепер вчені мають про це більше інформації. До того ж, як стверджують американські фахівці, більша заразність вірусу не означає, що він став більш смертельним, часто буває навіть навпаки. Дискусії та дослідження тривають.

У одній із паризьких лікарень також підтвердили перший випадок, коли дитина заразилася COVID-19 ще в утробі матері: аналіз показав, що вірус проникає у плаценту і там розмножується. Інфіковані немовлята — не новина, проте досі бракувало доказів того, що вони заражаються ще до народження. У будь-якому разі це рідкісні випадки, хоча і можуть призвести до виникнення особливих обмежень для вагітних жінок під час пандемії. Радісна новина: в липні тому малюку з Парижа виповнилося три місяці й він одужав без вживання ліків.

Між іншим, як розібратись у тому, яким хворим варто приділяти більшу увагу, а яким лікування, скоріше за все, не знадобиться, пояснили вчені з Королівського коледжу Лондона. Вони дослідили перебіг хвороби в 1600 пацієнтів зі США та Великої Британії та виділили шість форм COVID-19, яким притаманні різні симптоми — від усім відомої втрати нюху й лихоманки до діареї та сплутаності свідомості. Якщо правильно визначити форму хвороби протягом перших п’яти днів, це може допомогти прийняти вчасних заходів, попередити розвиток ускладнень та навіть врятувати життя, стверджують учені.

Не знімайте маски — вони стали ще актуальнішими

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала, що COVID-19 може передаватися через повітря. Тобто те, що виходячи через краплі з носа та рота інфікованої людини вірус не тут же осідає на землю, як вважалося раніше, а може затримуватись у повітрі ще довгий час. Цікаво, що це визнали лише після того, як 239 науковців із 32 країн написали організації листа із науковими доказами. Вчені заявили про те, що доти ВООЗ нехтувала ними, адже ця новина могла викликати масову паніку та вплинути на рекомендацію одягати маски або навіть респіратори з високим рівнем захисту.

На цьому фоні з’явились і нові дослідження. Вчені по всьому світу доходять висновку: маска — це не стільки захист інших від себе, потенційно зараженого, втім безсимптомного, а насамперед захист безпосередньо себе від дихання інших людей. Користуючись повітряним компресором, головою манекена та генератором диму, звідки нібито надходив «кашель», дослідники із Флоридського атлантичного університету дійшли цікавих висновків. Якщо людина носить двошарову бавовняну маску (такі ж можна виготовити власноруч), краплі з її рота та носа можуть у середньому «подорожувати» на дистанцію у 6 сантиметрів, а також вийти за межі маски через низ чи верх (щільно притиснути до обличчя такі маски неможливо). Якщо замість такої маски ви прикриваєтесь чимось на кшталт носовичка — краплі можуть «подорожувати» на відстань до метра. А якщо взагалі нічим не прикриватися і ходити без маски, то краплі можуть стрибнути від 2 до 3,5 метрів, — і це попри те, що рекомендована соціальна дистанція — 1,5-2 метри. Опираючись на нові дані, американський Інститут метрики на оцінювання в системі охорони здоров’я дійшов висновку, що коли 95 % населення США одягатиме маски, це допоможе зменшити кількість смертних випадків на близько 40 тисяч (станом на 22 липня було зафіксовано понад 146 тисяч смертей).

Схоже на те, що це переконало навіть президента США Дональда Трампа, який досі ігнорував пораду носити маску, але минулого тижня вперше за час пандемії таки одягнув. «Ми просимо усіх носити маски, якщо ви не в змозі дотримуватися дистанції. Подобаються вам маски чи ні, вони мають вплив і матимуть ефект», — сказав згодом американський президент під час пресконференції в Білому домі.

А що там із вакцинами?

Ця тема нині перебирає на себе найбільшу увагу в інформаційному просторі, стає центром геополітичної боротьби наддержав, а хакери полюють на будь-яку інформацію, що може наблизити ту чи іншу країну до виготовлення вакцини.

Так у Великій Британії заявляють, що вакцина буде вже до кінця цього року, в США кажуть — не раніше 2021-го, а в Росії повідомляють, що масове вироблення їхньої вакцини почнеться вже цього серпня. З останніми заявами поспішило російське Міністерство оборони, після чого їхні колеги з Міністерства охорони здоров’я тут же заявили: висновки робити зарано, а випробування вакцин вийшло лише на другий етап. Те саме варто сказати всім, хто відстежує подібні новини: не поспішайте з висновками, ще жодна вакцина у світі не пройшла всі необхідні випробування.

Взагалі в світі розробляють понад 165 вакцин проти COVID-19, 27 із яких випробовують нині на людях. Хто саме їх робить, які методи використовує та на якому етапі перебувають усі ці вакцини, найзручніше відстежувати за допомогою трекера The New York Times, який оновлюється щодня.

Взагалі існує три етапи:

- спочатку йдуть доклінічні дослідження, коли вчені випробовують вакцину на тваринах і стежать за імунною реакцією організму (нині так випробовують понад 140 вакцин);

- за ними йде перший етап, коли вчені дають вакцину невеликій кількості людей, щоби перевірити її безпечність та дозування, так само як і отримати підтвердження, що введений препарат стимулює імунну систему (нині так тестують 19 вакцин);

- другий етап —  науковці дають вакцину сотням добровольців, яких розподіляють на різні групи (наприклад, діти та старші люди), щоб дослідити, як на препарат реагують різні організми (так зараз досліджують 13 вакцин);

- і третій етап — випробування на ефективність, коли вакцину вже видають тисячам добровольців, а науковці тим часом очікують, як багато з них заразяться COVID-19 порівняно з іншою частиною добровольців, які приймають плацебо (до цього етапу нині дійшли 4 вакцини).

Якщо ви підрахуєте всі ці вакцини, то зрозумієте, що їх насправді більше, ніж повідомляє трекер: це через те, що для пожвавлення процесу часом науковцям дозволяють випробовувати вакцини на першому та другому етапі одночасно. Так чи інакше, третій етап — остаточний. Опісля регулятори в кожній країні переглядають результати досліджень і доходять свого висновку.

Під час пандемії, в умовах надзвичайної ситуації в світі, весь процес може прискоритись, але не надто. Хороші дослідження, як зауважує дослідник Саймон Колсто із Портсмутського університету, можуть тривати роками, а в умовах підвищеного інтересу й тиску світової громадськості є ризик того, що науковці купляться на урядові обіцянки необмеженого фінансування та навмисно чи ні допустять помилку в своїх дослідженнях. Такі випадки були не раз, зокрема під час спалаху свинячого грипу в 2009 році, коли Велика Британія накопичувала на своїх складах ліки, ефективність яких була сумнівною.

З людьми варто комунікувати

Чи не найголовнішим наразі може виявитись те, щоб люди й самі захотіли вакцинуватися, коли така можливість з’явиться. Згідно з опитуванням, яке спільно з кількома дослідницькими інститутами регулярно проводить Гамбурзький університет, у квітні щеплення від COVID-19 хотіли отримати 74 % респондентів із Німеччини, Італії, Франції, Португалії, Великої Британії, Данії та Нідерландів. А ось у червні їх кількість уже зменшилася до 68 %. Найбільше падіння було зафіксовано серед німців: із 70 % до 61 %, а серед мешканців Баварії — і до 52 %.

Це не має дивувати, оскільки останні місяці фейків про вакцини не бракувало. Чого вартує лише фото дітей із деформованими кінцівками, які поширюють користувачі англомовного фейсбука. «Такими були результати випробувань вакцини на африканцях», — пишуть люди та проклинають Білла Гейтса, чий фонд спонсорує тестування вакцин. Хоча на тих зображеннях діти, сфотографовані в 1998 році в Сьєрра-Леоне: насправді вони мали поліомієліт, і саме тому й отримали такі деформації, бо не мали змоги вакцинуватися.

Йонаса Шрейогга, одного з авторів опитування Гамбурзького університету, непокоїть, що кількість респондентів, які вагаються чи категорично проти щеплення, зростає. Люди побоюються побічних ефектів і що вакцина від COVID-19 виявиться ненадійною. Та вчений вважає, що ця проблема має і позитивний бік, ведучи до того, що всіх боязких чи невіруючих у вакцину можна переконати шляхом ефективних інформаційних кампаній та прозорості комунікації.

Із цим комунікаторам варто поспішити, адже навіть спростовані фейки про цілющі народні засоби від COVID-19 множаться по новому колу. У соцмережах знову і знову радять приймати лимони, різні ополіскувачі для горла, парацетамол, «а коли вже несила дихати» — мати при собі кисневий балон. Навіть держави часом приймають дивні рішення, як-от парламент Болівії, який схвалив вживання відбілювача задля профілактики COVID-19: щонайменше 10 людей загинуло. Ну а українці, 66 % із яких вірять у конспірологію про те, що коронавірус штучно розробили в Китаї, напевне бачили російськомовний ролик із понад півтора мільйонами переглядів, де невідомий лікар Юдін радить «зварити вірус» прямо у своєму горлі, обпаливши його парами киплячої соди. Це 100 %-й фейк, який лише може призвести до проблем зі здоров’ям, на відміну від ефективного носіння маски, дотримання соціальної дистанції та спокійного очікування вакцини.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду