ВООЗ визнала, що COVID-19 може передаватись через повітря

ВООЗ визнала, що COVID-19 може передаватись через повітря

16:47,
8 Липня 2020
14939

ВООЗ визнала, що COVID-19 може передаватись через повітря

16:47,
8 Липня 2020
14939
ВООЗ визнала, що COVID-19 може передаватись через повітря
ВООЗ визнала, що COVID-19 може передаватись через повітря
Автори:
Лист 239 науковців із 32 країн переконав організацію.

Всесвітня організація охорони здоров’я визнала, що коронавірус може передаватись через повітря. Це сталося після колективного звернення вчених, повідомляє Reuters.

Раніше ВООЗ запевняла, що COVID-19 поширюється між людьми через краплі з носа та рота інфікованої людини. Потрапляючи у повітря, вони нібито швидко осідали на землю. Але цього тижня група з 239 науковців із 32 країн написали організації листа з доказами того, що вірусні частинки можуть затримуватись у повітрі надовго. Вдихаючи їх, людина може заразитись.

«Ми хотіли, щоб вони визнали ці докази. Це ніяким чином не удар по ВООЗ. Це наукова дискусія, але ми вирішили, що маємо зробити її публічною, оскільки вони відмовлялися чути наші докази після багатьох розмов», — говорив хімік з Колорадського університету США Хозе Хіменез, який підписав звернення науковців. Останні вважають, що відділ ВООЗ, відповідальний за збір доказів про повітряну передачу коронавірусу, поводився заангажовано.

За словами Хіменеза, серед науковців історично панували суперечки щодо повітряно-крапельної передачі інфекції, оскільки такі новини могли б викликати масову паніку. «Працівники охорони здоров’я відмовились би виходити у лікарні. Або люди би скупили всі респіратори №95 з високим рівнем захисту, нічого не залишивши країнам, які розвиваються», – пояснює Хіменез.

Після публічного листа ВООЗ визнала докази вчених про передачу COVID-19, хоча певності досі не має. «Описану можливість повітряної передачі в громадських місцях — особливо в специфічних умовах, в натовпах, у закритих, погано провітрюваних приміщеннях, не можна виключати. Так чи інакше, докази мають бути зібрані та осмислені, і ми це підтримуємо», — прокоментувала представниця організації Бенедетта Аллегранзі під час брифінгу.

Найближчими днями організація збирається представити підсумковий науковий звіт про те, як може передаватись коронавірус. Будь-які зміни можуть вплинути на діючі рекомендації урядів дотримуватись дистанції та носити маску.

Нагадаємо, що нещодавно ВООЗ змінила офіційну хронологію виявлення коронавірусу. В організації вже не впевнені, що коронавірус виник на ринку в Ухані в Китаї.

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду