Американська компанія успішно випробувала вакцину від COVID-19 на людях

Американська компанія успішно випробувала вакцину від COVID-19 на людях

19:15,
15 Липня 2020
2346

Американська компанія успішно випробувала вакцину від COVID-19 на людях

19:15,
15 Липня 2020
2346
Американська компанія успішно випробувала вакцину від COVID-19 на людях
Американська компанія успішно випробувала вакцину від COVID-19 на людях
Автори:
На наступному етапі дослідження нею прищеплять 30 000 добровольців

Американська біотехнологічна компанія Moderna у співпраці з компаніями Lonza, Catalent і ROVI, що також працюють у сфері біомедицини, заявила про успішне завершення першої фази випробування вакцини від СOVID-19. Це означає, що всі добровольці, які брали участь у тестуванні препарату, за два тижня після введення їм вакцини мали імунну відповідь. Тобто, в їх крові виникли антитіла, такі ж самі, як у тих, хто вже перехворів на ковід. Про це повідомляє Liga.net із посиланням на пресреліз компанії.

У компанії зазначили, що отримані імунні реакції виглядають багатообіцяюче, але поки невідомо, чи дійсно вони захищають від інфекції і як надовго, - це стане відомо після масштабних та тривалих клінічних випробувань.

«Оцінка тривалості імунних реакцій ще відбувається: за учасниками будуть стежити протягом року після другої вакцинації - з запланованими заборами крові протягом цього періоду», уточнюють в компанії.

Станом на зараз Moderna готується перейти до ІІІ стадії випробувань вакцини.

I фаза була проведена за участю 45 здорових дорослих від 18 до 55 років: ім вводили вакцину двома дозами з проміжком 28 діб різної концентрації  - 25, 100 і 250 мкг. Її оцінили успішну, та в цілому безпечну.  Рівні нейтралізуючих антитіл спостерігалися у всіх учасників, а при дозі 100 мкг вони були навіть вищими, ніж в сироватці перехворілих ковідом людей.  Фаза I поки ще триває серед семи вибірок добровольців від 18 до 71 року і старше.

Найбільш помітні побічні ефекти виникали про дозі 250 мкг. При інших концентраціях різні побічні реакції, як-от втома - 80%, озноб - 80%, головний біль - 60% і біль у м'язах - 53% - були найбільш частими після другої дози препарату. Найбільш поширеним ефектом при дозі 100 мкг у всіх добровольців була легка або середньої сили біль в місці ін'єкції, яка швидко проходила.

Фаза II  проходить прямо зараз – в ній беруть участь дві групи по 300 осіб 18-55 років і від 55 років і старше. Кожен отримує або плацебо, або дози по 50 мкг або 100 мкг.

Фази III, для якої вибрали дозу в 100 мкг, як очікується, почнеться 27 липня. У ній братимуть участь 30 000 добровольців.

Якщо випробування в третій фазу пройдуть також успішно, компанія сподівається виробляти від 500 млн до 1 млрд доз на рік, починаючи з 2021 року.

Нагадаємо, що раніше Ізраїльський інститут біологічних досліджень успішно завершив свої експерименти з вакциною проти коронавируса на гризунах.

Фото: CDC

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду