Британські вчені виділили шість форм COVID-19

Британські вчені виділили шість форм COVID-19

11:08,
20 Липня 2020
7212

Британські вчені виділили шість форм COVID-19

11:08,
20 Липня 2020
7212
Британські вчені виділили шість форм COVID-19
Британські вчені виділили шість форм COVID-19
Автори:
Це може допомогти лікарям передбачити, як швидко прогресуватиме хвороба.

Вчені Королівського коледжу Лондона виділили шість різних типів коронавірусу, кожен з яких має певні симптоми. Це може допомогти лікарям передбачити, як швидко прогресуватиме хвороба, пише SkyNews.

Науковці вивчили симптоми 1600 пацієнтів зі США та Великобританії, зібравши дані за допомогою мобільного додатку COVID Symptom Study, спеціального створеного для вивчення симптомів цього захворювання. Вчені з’ясували, що люди переживають коронавірус по-різному. І в той час як такі симптоми як сплутаність свідомості, біль у животі чи задишка – не типові для COVID-19, за ними можна визначити форму перетікання хвороби.

Першу форму COVID-19 вчені назвали «грипоподібною, без лихоманки». Пацієнти відчувають головний біль, кашель, втрату нюху, біль у м’язах, горлі та грудях, і не мають лихоманки.

Друга форма теж «грипоподібна», супроводжується лихоманкою. Пацієнти відчувають все те, що при першій формі, та додатково мають хрипоту, лихоманку та втрату апетиту.

Третя форма – «шлунково-кишкова». Пацієнти мають головний біль, втрату нюху та апетиту, а також діарею, біль у горлі та грудях. При цьому кашлю немає.

Всі решта форми вважають важкими випадками. Четверта супроводжується головним болем, втратою нюху, кашлем, лихоманкою, хрипотою, болями у грудях, а також втомою. П’ята форма – все те саме, а також втрата апетиту, біль у грудях та м’язах, а ще у пацієнта спостерігають «сплутаність свідомості».

Шосту форму називають «черевною і дихальною». Їй притаманний головний біль, втрата апетиту, нюху, кашель, лихоманка, хрипота, біль у горлі, грудях, м’язах і животі, втома, сплутаність свідомості, задишка та діарея.

Якщо лікарі зможуть визначити форму хвороби протягом перших п’яти днів, це може допомогти прийняти вчасних заходів, попередити розвиток ускладнень та навіть врятувати життя, стверджують вчені.

Нагадаємо, що на днях Всесвітня організація здоров’я розробила практичний посібник, як лікувати важкохворих пацієнтів з COVID-19. Він доступний як англійською, так і українською та російською мовами.

Фото: Getty Images

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду