«Репортери без кордонів» занепокоєні цензурою у Шрі-Ланці

00:00,
31 Грудня 2010
513

«Репортери без кордонів» занепокоєні цензурою у Шрі-Ланці

00:00,
31 Грудня 2010
513
«Репортери без кордонів» занепокоєні цензурою у Шрі-Ланці
Влада не дозволяє висвітлювати тему війни. Трапляються й випадки побиття журналістів.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» заявляє про нові форми цензури та перешкоджання діяльності журналістів, застосовувані владою задля унеможливлення вільного та всебічного висвітлення засобами масової інформації подій у Шрі-Ланці.

 

Останнім прикладом є заборона десятьом шрі-ланкійським та зарубіжним журналістам, серед яких був кореспондент Бі-бі-сі, відвідати табір для затриманих у Боосі, де вони мали намір бути присутніми на зустрічі між в’язнями та урядовою комісією.  Раніше журналісти отримали досвід і від комісії, і від Медійного центру національної безпеки. Правозахисні групи стверджують, що в таборі, де утримуються сімсот підозрюваних у членстві в повстанській організації «Тамільські тигри», були випадки тортур та зникнення в’язнів.

 

У вересні журналістам Бі-бі-сі кілька разів забороняли відвідувати зустрічі представників уряду з тамільським населенням країни. Влада не надає засобам масової інформації точних відомостей про проблему полонених повстанців. Міністерства публікують суперечливі цифри, а редактори забороняють своїм підлеглим висвітлювати цю тему. Також поширюється самоцензура: автори матеріалів, присвячених наслідкам партизанської війни, вимушено відмовляються від включення до своїх текстів певних найбільш кричущих фактів. Проти The Sunday Leader, однієї з небагатьох газет, яка висвітлила недавнє вбивство освітянина, який критикував дії уряду у сфері освіти, чинився тиск, а її редактор Фредерика Янш отримала позов від одного з братів президента держави.

 

У 2010 році головний оператор мобільного зв’язку Шрі-Ланки, Dialog, почав блокувати смс-повідомлення із критикою влади. Декілька новинних сайтів були вимушені цензурувати свої матеріали, аби Dialogне відмовився поширювати їхній контент.

 

«Можна лише вітати зменшення кількості випадків застосування насильства проти журналістів, але викликає стурбованість те, що влада перешкоджає реальній свободі журналістської діяльності. Вимушений виїзд із країни протягом останніх трьох років щонайменше 55 шрі-ланкійських журналістів, зокрема багатьох активістів боротьби за свободу слова, спричинив порожнечу в медіа Шрі-Ланки. Ми сподіваємось, що влада створить умови для подальшого зростання рівня свободи слова», - йдеться в заяві організації. Утім, випадки насильства проти журналістів не припинились остаточно. Репортери телеканалу MTV/ Sirasaта сайту Lanka-e-News в аеропорту Коломбо зазнали нападу прибічників влади, висвітлюючи повернення в країну лідера ультралівої партії. Четверо журналістів, зокрема фотографа Daily Mirror, були побиті поліцією під час висвітлення студентської демонстрації в столиці в середині жовтня 2010 року.

 

«Медіаграмотність» за інформацією «Репортерів без кордонів»

.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду