«Репортери без кордонів» засуджують Туніс за цензурування інтернету

00:00,
4 Січня 2011
846

«Репортери без кордонів» засуджують Туніс за цензурування інтернету

00:00,
4 Січня 2011
846
«Репортери без кордонів» засуджують Туніс за цензурування інтернету
Перешкоджання доступу до інтернет-ресурсів у країні відбувається на тлі хвилі протестів та заворушень.

 

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» засуджує посилення онлайн-цензури в Тунісі. Перешкоджання доступу до інтернет-ресурсів у країні відбувається на тлі хвилі протестів та заворушень, що розпочались два тижні тому після самоспалення молодого чоловіка біля поліцейського відділку містечка Сіді-Бузід.

 

«Соціальні мережі відіграють ключову роль у поширенні новин про цю подію в Сіді-Бузіді та інших регіонах, де контрольовані владою традиційні медіа переважно ігнорують тему самоспалення та подальших протестів, - йдеться в заяві організації. – У Тунісі й дотепер існувала сувора цензура, яка обмежувала висвітлення дражливих соціальних та політичних тем, але тепер влада, вочевидь стурбована хвилею непокори, прагне посилити контроль за потоком інформації в інтернеті… Ми закликаємо владу Тунісу припинити фільтрувати веб-сайти, залякувати користувачів Інтернету та блогерів».

 

За інформацією «Репортерів без кордонів», доступ до веб-сайтів іноземних медіа, які висвітлюють заворушення в Тунісі, всередині країни заблокований. Зокрема, недоступні сайти France24, Le Nouvel Observateur, Deutsche Welle, Бі-бі-сі, Rue89, «Аль-Джазіра» тощо.

 

Соціальні мережі, особливо Facebook, що має в Тунісі близько двох мільйонів користувачів, зазнали впливу цензури. Влада не блокує доступ до Facebook повністю, як намагалась робити це в 2008 році, але застосовує метод цільового блокування та залякування блогерів і громадянських журналістів, які передають більшість актуальної інформації про заворушення. Протягом останніх кількох тижнів у Тунісі було заблоковано понад 100 сторінок Facebook, зокрема спільне звернення до президента держави із понад 12 тисячами учасників. Також користувачі Facebook не мають доступу до сайту через протокол https, що дозволяє безпечний вхід у систему з паролем. Багато активістів і блогерів повідомляють, що їхні електронні скриньки та облікові записи в Facebook були зламані. Неможливим стало оприлюднення фото та відео у Facebook (фото- та відеосервіси у Тунісі заблоковані віддавна) – вочевидь із метою перешкодити оприлюдненню зображень акцій протесту. Доступ до мікроблогів тунісців на Twitter був перекритий після поширення повідомлень із хеш-теґом #sidibouzid. У відповідь на ці дії група хакерів влаштувала серію кібер-атак на урядові сайти.

 

Туніс належить до переліку «Ворогів Інтернету», укладеного «Репортерами без кордонів». Влада стверджує, що лише блокує доступ до порнографічних та терористських сайтів, але насправді низка опозиційних сайтів та інформаційних видань, що містять інформацію про порушення прав людини, - включно із сайтом самих «Репортерів» - є недоступними в Тунісі. Журналіст Аммар Амруссія, який висвітлював події в Сіді-Бузіді для забороненої газети «Аль-Баділь» та брав участь в акціях протесту, був заарештований 29 грудня та утримується під вартою.

 

«Медіаграмотність» за матеріалами «Репортерів без кордонів»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду