Наглядова рада Meta визнала неправомірним видалення допису про «Азов»

Наглядова рада Meta визнала неправомірним видалення допису про «Азов»

20:37,
15 Грудня 2023
2026

Наглядова рада Meta визнала неправомірним видалення допису про «Азов»

20:37,
15 Грудня 2023
2026
Наглядова рада Meta визнала неправомірним видалення допису про «Азов»
Наглядова рада Meta визнала неправомірним видалення допису про «Азов»
Допис, опублікований у грудні 2022-го, містив емблему «Азову» та заклик повернути полонених бійців. Meta визнала, що помилилась, видаливши його, адже пост підпадав під виняток із правил спільноти.

Наглядова рада компанії Meta назвала неправомірним видалення контенту про «Азов». Сама компанія визнала свою помилку і відновила допис. Про це йдеться в рішенні Наглядової ради від 8 грудня 2023 року, повідомляє Центр демократії та верховенства права.  

У грудні 2022 року користувач з України опублікував в інстаграмі допис із зображенням емблеми полку «Азов». Поверх символу він розмістив текст українською мовою із запитанням: «Де Азов?». У дописі йшлося про те, що понад 700 бійців «Азову» перебували на той час у російському полоні, і умови їх утримання невідомі. Користувач закликав повернути всіх «азовців» з полону. Цей допис отримав майже 800 переглядів.

Втім, його  виявили автоматизовані системи Meta. Компанія видалила цей допис на підставі своєї політики щодо небезпечних організацій та осіб, яка забороняє контент зі схваленням, підтримкою та представництвом організацій і осіб, які Meta класифікує як «небезпечні». При цьому політика компанії дозволяє обговорювати права небезпечних осіб або учасників небезпечних організацій, за винятком випадків, коли контент порушує стандарти спільноти.

Користувач оскаржив видалення допису і наголосив, що таку інформацію важливо поширювати під час війни. Він також підкреслив, що контент не порушує політики Meta, оскільки компанія дозволяє контент із коментарями, які стосуються полку «Азов».

Meta повідомила Наглядовій раді, що видалила полк «Азов» зі свого списку небезпечних організацій та осіб у січні 2023 року. При розгляді справи Рада також посилалася на статтю Washington Post, у якій ідеться, що Meta розрізняє полк «Азов», який перебуває під формальним контролем українського уряду, та ширший рух «Азов», деяких учасників якого компанія вважає ультраправими націоналістами й усе ще зараховує до небезпечних.

Після того, як Наглядова рада звернула увагу Meta на цю справу, компанія вирішила, що видалила допис помилково, і відновила його в інстаграмі. Компанія також визнала, що більше не розглядає полк «Азов» як небезпечну організацію. Крім того, зауважили в Meta, незалежно від статусу полку «Азов», цей допис підпадає під виняток, який дозволяє згадувати небезпечні організації та осіб при обговоренні прав людини, що їх стосуються.

Як пише ЦЕДЕМ, ця справа демонструє прогалини й системні проблеми в забезпеченні винятків із політики Meta щодо небезпечних організацій та осіб. Це безпосередньо впливає на українських користувачів, які часто стикалися, а іноді й досі стикаються з обмеженням контенту про «Азов» у фейсбуці та інстаграмі. Проте такі справи Наглядової ради допомагають Meta зменшити кількість подібних помилок при модерації контенту.

Нагадаємо, в січні 2023 року міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив, що домовився з представниками компанії Meta про те, щоб контент про полк «Азов» не блокувався на її платформах «Фейсбук» та «Інстаграм».

Раніше неодноразово зазнавала санкцій у фейсбуці та інстаграмі сторінка Асоціації родин захисників «Азовсталі», а також сторінки патронатної служби полку «Азов» . У грудні 2022 року фейсбук обмежив сторінку «Української правди» за інформацію про збір коштів разом із патронатною службою батальйону «Азов» на реабілітацію бійців, які повернулися з полону. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду