В Україні почали цифровізувати Музейний фонд

В Україні почали цифровізувати Музейний фонд

10:13,
18 Лютого 2023
2285

В Україні почали цифровізувати Музейний фонд

10:13,
18 Лютого 2023
2285
В Україні почали цифровізувати Музейний фонд
В Україні почали цифровізувати Музейний фонд
Наразі 12 музеїв України тестують прототип електронної системи обліку. Це дозволить відмовитися від паперового варіанту та простіше взаємодіяти з державними та міжнародними сервісами.

Дванадцять українських музеїв невдовзі розпочнуть тестування прототипу електронної системи реєстру. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики.

«Наразі триває робота з розробки базового програмного забезпечення електронної системи реєстру Музейного фонду України. Задля ефективної роботи було створено робочу групу, до якої увійшли представники 12 провідних музеїв України різного профілю: історичні, природничі, археологічні, художні тощо», — йдеться в повідомленні.

Після тестування системи культурними установами та її допрацювання електронний облік впровадять у всіх музеях, які зберігають предмети фонду. Це допоможе відмовитися від паперового варіанту. 

Проєкт також дозволить цим установам самостійно додавати до системи реєстру дані про музейні предмети, які в них реставруються, перевозяться або були втрачені. Окрім цього, реєстром можна буде користуватися для взаємодії з державними та міжнародними системами та сервісами, щоб отримувати дозволи на вивіз культурних цінностей та інтегрувати Україну в мистецьку спільноту Європи. 

«Державна частина Музейного фонду України наразі налічує понад 12 мільйонів об'єктів. З початком повномасштабної війни потреба в діджиталізації музейних ресурсів України стала нагальною. Разом з обстрілами, пограбуваннями та руйнуваннями музеїв, знищується облікова документація, яка містить всю важливу інформацію про музейні цінності», — додали в МКІП. 

Нагадаємо, нещодавно МКІП повідомило про те, що внаслідок російської агресії в Україні завдано збитків 1271 об’єкту культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. Із них майже третина (473 об’єкти) — зруйновані.

Ще в березні 2022 року міністерство створило сайт для збору доказів руйнування культурної спадщини в результаті російської агресії, а також відкрило благодійний рахунок для підтримки культури та медіа в Україні.

У жовтні з'явився 3D-тур Іванківським історико-краєзнавчим музеєм, який російські агресори знищили наприкінці лютого 2022 року. Під час туру можна подивитися на залишки будівлі, зазирнути всередину, побачити загальну панораму музею, а також руйнування навколо.

Ілюстрація: сайт Національного музею історії України

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду