«Опора» дізналася, які новини в месенджерах та соцмережах найчастіше читають українці за кордоном

«Опора» дізналася, які новини в месенджерах та соцмережах найчастіше читають українці за кордоном

17:43,
23 Червня 2023
2362

«Опора» дізналася, які новини в месенджерах та соцмережах найчастіше читають українці за кордоном

17:43,
23 Червня 2023
2362
«Опора» дізналася, які новини в месенджерах та соцмережах найчастіше читають українці за кордоном
«Опора» дізналася, які новини в месенджерах та соцмережах найчастіше читають українці за кордоном
У Telegram домінують агрегатори новин, натомість користувачі Viber, Facebook та Instagram надають перевагу новинним каналам ЗМІ.

Перебуваючи за кордоном, українці для отримання новин активно використовують месенджери та соціальні мережі. Головним джерелом новин їх вказали 50% та 47% респондентів, опитаних у межах дослідження «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном», проведеного на замовлення Громадянської мережі «Опора» соціологічною групою «Рейтинг»  

При цьому телеграм для отримання новин використовують 89% респондентів.

Використовуючи месенджери, більшість респондентів одразу переходить до новин від конкретних каналів: у такий спосіб телеграмом користуються 52% опитаних, вайбером — 41%. Близько третини користувачів обох месенджерів (32%) гортають новинну стрічку та переходять у канал, щоб дізнатись інформацію детальніше. 12% користувачів вайберу та 11% користувачів телеграму споживають інформацію з багатьох каналів, але поверхнево — читають лише заголовки новин.

Серед каналів-агрегаторів новин користувачі телеграму найчастіше вказували канал Ігоря Лаченкова («Лачен пише»), «Инсайдер UA», «Труха», «Реальна війна» та «Новинач». 

Серед каналів конкретних ЗМІ, які респонденти згадували найчастіше, опинилися ТСН, УНІАН, Суспільне, Nexta і «Київ». 

Серед авторських каналів політиків, експертів та блогерів опитані читають канали Сергія Стерненка, Антона Геращенка, Андрія Цаплієнка, Володимира Золкіна та Ігаля Левіна. 

Телеграм-спільноти і групи за інтересами, з яких опитані найчастіше дізнаються новини, — «Блискавка», «Х Херсон», «Берлін» та «Реальна Україна». Водночас значна частина респондентів вказувала серед спільнот і груп за інтересами телеграм-канали, такі як «Труха» або «Свідомі».

На відміну від телеграму, де домінують агрегатори новин, користувачі вайберу надають перевагу новинним каналам конкретних ЗМІ — на них підписані 37% респондентів. Натомість канали з новинами з різних джерел опинилися на другій сходинці із 23% відповідей. Ще 12% користувачів вайберу дізнаються новини зі спільнот за інтересами, 9% підписані на авторські канали експертів, політиків та блогерів (серед користувачів телеграму показники відрізняються — 8% та 22% відповідно). 6% респондентів дізнаються інформацію у вайбері через спілкування з друзями та рідними.

Найпопулярніші серед респондентів новинні вайбер-канали — «Блискавка», «Країна інфо», ТСН та Суспільне.

Соціальними мережами для отримання новин користуються 47% респондентів. Найпопулярнішим виявився фейсбук — його переглядають 43% користувачів, які отримують новини через соціальні мережі. На другому місці — інстаграм із 22%. Переглядаючи ткток і твітер, отримують інформацію про Україну 7% і 3% опитаних відповідно. Ще 18% респондентів вказали, що використовують для отримання інформації інші соціальні мережі.

Респонденти різного віку й статі надають перевагу різним соціальним мережам. Так, фейсбук є джерелом інформації для людей середнього (51%) і старшого (58%) віку, а серед молоді його використовує лише 24% опитаних. Водночас молодь активніше використовує інстаграм (41%), а серед вікових категорій 36–50 та 51+ ним користуються 15% і 5% відповідно. Тікток і твітер популярні серед молоді (9% та 4% відповідно), натомість серед людей середнього та старшого віку тікток використовують 6% та 5%, а твітер — лише 2% опитаних. Жінки більш схильні отримувати інформацію через інстаграм (25% проти 10% серед чоловіків). Водночас чоловіки частіше отримують новини через фейсбук (55% проти 40% серед жінок). Також серед жінок дещо популярнішим є тікток (7% проти 4% серед чоловіків).

Залежно від соціальної мережі змінювався й контент, який споживали респонденти. У фейсбуці та інстаграмі користувачі здебільшого дізнавались інформацію про Україну від ЗМІ (36% та 31% відповідно), з дописів експертів, політиків та блогерів (31% та 28% відповідно), а також із дописів у спільнотах та групах за інтересами (17% і 23% відповідно). Натомість із фейсбук-дописів друзів та знайомих дізнавалися новини про Україну 10% опитаних, а з аналогічних дописів в інстаграмі — 15%. Молоді користувачі у фейсбуці отримують новини переважно від ЗМІ (46%) або через спільноти за інтересами (21%). Серед користувачів середнього та старшого віку на перший план виходять дописи експертів, політиків та блогерів (31% та 37% відповідно). 39% користувачів віком 51+ отримують новини у фейсбуці від ЗМІ, а серед людей середнього віку цей показник становить 28%.

Натомість серед користувачів тіктоку і твітеру на перший план виходять відео і твіти від експертів, політиків та блогерів. Так новини про Україну дізнавались 50% користувачів тіктоку та 55% користувачів твітеру. Новини від ЗМІ у цих соціальних мережах значно менш популярні: 22% у тіктоку і 27% у твітері.

Серед опитаних користувачів фейсбуку найбільш популярними для отримання новин стали сторінки ТСН, «Української правди», телемарафону «Єдині новини», УНІАН і 24 каналу. Серед блогерів та експертів респонденти найбільше відзначили Олексія Арестовича, Олега Жданова, Володимира Зеленського, Олексія Гончаренка та Юлію Латиніну. В інстаграмі список блогерів дещо відрізняється: користувачі найчастіше згадували Володимира Зеленського, Олексія Арестовича, Ігоря Лаченкова, Олександра Роднянського та Констянтина Ліберова.

Молодь у соціальних мережах отримує інформацію про Україну від Володимира Зеленського, BBC News, «Букви», Ігоря Лаченкова і ТСН. Серед людей середнього віку (36–50 років) основними постачальниками новин є ТСН, Володимир Зеленський, «Українська правда», Олексій Арестович та Юлія Латиніна. Старше покоління (51+) використовує для цього сторінки BBC News, ТСН, Олексія Арестовича, Олега Жданова та Олени Курбанової.

Зазначимо, у межах дослідження «Медіаспоживання та громадсько-політична активність українців за кордоном» 8 квітня — 19 травня 2023 року у Великій Британії, Ізраїлі, Іспанії, Німеччині, США, Угорщині та Чехії було проведене онлайн-опитування 1 тисячі респондентів щодо громадсько-політичної активності (помилка дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 4,2%), онлайн-опитування 2 тисяч респондентів щодо медіаспоживання (помилка дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше 3,1%) і 43 глибинних інтерв’ю.

Нагадаємо, відповідно до результатів дослідження, основними джерелами новин для українців, які перебувають за кордоном, є месенджери та соцмережі. Новинними інтернет-сайтами як основним джерелом інформації про Україну користується чверть переселенців, телебаченням — лише 8%.

Фото: Громадянська мережа «Опора»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду