Чатботи ШІ використовують для створення десятків контент-ферм

Чатботи ШІ використовують для створення десятків контент-ферм

15:25,
1 Травня 2023
1332

Чатботи ШІ використовують для створення десятків контент-ферм

15:25,
1 Травня 2023
1332
Чатботи ШІ використовують для створення десятків контент-ферм
Чатботи ШІ використовують для створення десятків контент-ферм
Анонімні сайти створюють для заробітку на рекламі.

Моніторингове агентство NewsGuard виявило, що інструменти штучного інтелекту почали використовувати для створення контент-ферм. Фахівці у квітні ідентифікували 49 новинних та інформаційних сайтів, які майже повністю написані програмним забезпеченням штучного інтелекту.

Ці сайти публікуються кількома мовами, зокрема англійсьою, португальською, чеською, китайською, тагальською і тайською. Здебільшого вони мають загальні назви, які наштовхують читачів на думку, ніби ними керують визнані видавці: Biz Breaking News, News Live 79, Daily Business Post і Market News Reports. На цих майданчиках не вказано, що вони наповнюються за допомогою чатботів ШІ, які генерують деталізовані тексти на основі простих підказок користувача.

Статті, створені штучним інтелектом, часто містять узагальнений або переписаний з інших джерел зміст. Наприклад, BestBudgetUSA.com, сайт, який був анонімно зареєстрований у травні 2022 року, здебільшого узагальнює або переписує статті з CNN.

«Невибагливий читач, швидше за все, не мав би жодного уявлення про те, що статті, створені багатьма з цих ферм змісту на базі штучного інтелекту, були написані не людиною, якби не одне яскраве повідомлення: усі 49 сайтів, ідентифікованих NewsGuard, опублікували принаймні одну статтю, в якій було повідомлення про помилки, які зазвичай трапляються у текстах, згенерованих штучним інтелектом, наприклад "моя кінцева дата у вересні 2021 року", "як мовна модель штучного інтелекту", "я не можу завершити цю підказку"», — зазначено у звіті агентства.

У кількох випадках NewsGuard задокументувало, як чатботи генерували неправдиву інформацію. Зокрема, сайт CelebritiesDeaths.com опублікував статтю «Байден помер. Гарріс, виконуючий обов’язки президента, звертайтеся о 9 ранку». Сайт під назвою TNewsNetwork опублікував неперевірену історію про загибель тисяч солдатів у російсько-українській війні на основі відео з YouTube.

Статті також іноді фабрикували інформацію — явна ознака штучного інтелекту, яку дослідники назвали «галюцинаціями».

Наприклад, стаття на сайті WaveFunction.info, зареєстрованому в березні 2023 року в Шанхаї, читалася як типовий звіт про заходи, нещодавно оголошені групою країн G7.

«На завершення, угода, досягнута міністрами фінансів і керівниками центральних банків Великої сімки, щодо надання швидкої фіскальної підтримки та впровадження скоординованих заходів для протидії економічним наслідкам спалаху коронавірусу є позитивною подією», — йдеться у публікації.

На думку дослідників, читачів ввели в оману, оскільки коментар був написаний ШІ, що виявили за допомогою класифікатора GPTZero.

Більшість виявлених сайтів є низькоякісними контент-фермами, які наповнюються для розміщення реклами. Три п’ятих сайтів, ідентифікованих NewsGuard, використовували послуги програмної реклами таких компаній, як MGID і Criteo.

Агентство Bloomberg вирішило незалежно опрацювати результати дослідження NewsGuard. За даними інформагентства, з-поміж виявлених контент-ферм два десятки сайтів були монетизовані за допомогою рекламної технології Google, політика якої стверджує, що компанія забороняє показ реклами Google на сторінках із «малоцінним вмістом» і на сторінках із «тиражованим вмістом», незалежно від того, як він був згенерований. Агентство повідомило, що Google видалив рекламу з деяких із цих сайтів після того, як Bloomberg зв’язався з компанією.

Нагадаємо, 26 мільйонів людей у світі можуть втратити роботу через штучний інтелект у найближчі роки. Про це свідчать результати опитування, проведеного серед понад 800 компаній у світі Всесвітнім економічним форумом.

Фото: Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду