ms.detector.media
04.12.2022 11:42
Як визначити, що телеграм-канал працює проти вас. Поради аналітикині «Детектора медіа»
Як визначити, що телеграм-канал працює проти вас. Поради аналітикині «Детектора медіа»
Як свідчать дослідження і дані ДМ, саме тут українці мають найбільші шанси наразитись на проросійську дезінформацію чи пропаганду.

Керівниця Центру досліджень громадської організації «Детектор медіа» Ксенія Ілюк дала кілька порад щодо захиститу від російського інформаційного впливу. Її лекція, організована за підтримки посольства США в Україні та Української бібліотечної асоціації, пройшла в рамках проєкту «Як не стати овочем» та EdCamp Ukraine.

Як зрозуміти, що телеграм-канал не є інструментом російських пропагандистів? Такі ознаки не обов’язково явні. «Навіть пристойні медіа часом легітимізують анонімні телеграм-канали, беручи з них фото і відео. Ви бачите в ефірі центрального телеканалу відео з «Трухи» й вирішуєте, що це надійне джерело. Насправді ж «Труха» — це канал, який мімікрує під медіа, але також поширює дезінформацію. І, до речі, є найпопулярнішим в Україні», — наводить приклад Ксенія Ілюк. Крім того, додає експертка, телеграм-канали часто перекуповують і перейменовують.

Отже, на що потрібно звернути увагу, перш ніж підписатися на популярний телеграм-канал?

Нагадаємо, від початку повномасштабної війни Служба безпеки України просила Telegram заблокувати понад 1,5 тисячі анонімних каналів, які поширювали дезінформацію.

За даними щорічного дослідження USAID-Internews «Ставлення населення до медіа та споживання різних типів медіа 2022»,Telegram у 2022 році став основною соціальною мережею як для комунікації, так і для споживання новин.

Читайте також: 

ms.detector.media