У Дубінського – 83%, у Шарія – 78%, у Медведчука – 61%. І це не рейтинг, а кількість ботів серед їхніх фоловерів у Twitter

У Дубінського – 83%, у Шарія – 78%, у Медведчука – 61%. І це не рейтинг, а кількість ботів серед їхніх фоловерів у Twitter

19:05,
27 Вересня 2020
46342

У Дубінського – 83%, у Шарія – 78%, у Медведчука – 61%. І це не рейтинг, а кількість ботів серед їхніх фоловерів у Twitter

19:05,
27 Вересня 2020
46342
У Дубінського – 83%, у Шарія – 78%, у Медведчука – 61%. І це не рейтинг, а кількість ботів серед їхніх фоловерів у Twitter
У Дубінського – 83%, у Шарія – 78%, у Медведчука – 61%. І це не рейтинг, а кількість ботів серед їхніх фоловерів у Twitter
Автори:
Проєкт UkraineWorld від Internews Ukraine зробив дослідження, в якому виявив, скільки справжньої аудиторії читає та ретвітить таких поширювачів антизахідної пропаганди в Україні як Анатолій Шарій, Віктор Медведчук, Андрій Портнов, Олена Лукаш та Олександр Дубінський.

Із повним текстом дослідження можна ознайомитись тут.

Антизахідна пропаганда характерна для путінської Росії. Але протягом останніх кількох років вона також масово поширюється в Україні.

Діячі, пов'язані з проросійськими партіями та українськими олігархами, транслюють меседжі про те, що Україна перебуває під «зовнішнім управлінням» Заходу і що вона «повинна звільнитися від контролю МВФ, Соросу, Америки, Білла Гейтса та інших представників Заходу». Вони також наполегливо намагаються дискредитувати проєвропейські реформи в Україні.

Для пропаганди своїх меседжів антизахідні діячі в Україні активно використовують армії ботів та тролів. Вони масово ретвітять дописи, роблячи їх більш помітними в соціальних мережах.

Анатолій Шарій

Анатолій Шарій - популярний блогер, політик. Він очолює «Партію Шарія», критикує Євромайдан 2013-2014 років та владу України після 2014 року.

Його коментарі часто є політично некоректними, містять мову ворожнечі та зневажливі заяви проти опонентів. Дописи Шарія часто звучать в унісон із російською пропагандою. Він також загиблюється внутрішній інформаційний порядок денний Росії, здебільшого знущаючись з антикремлівської російської опозиції.

Дослідники виявили, що Шарій, ймовірно, масово використовує проросійських або російських тролів. Його твітами часто діляться в акаунтах, які поширюють проросійський, пропутінський та антизахідний контент.

У дослідженні UkraineWorld було проаналізовано 200 акаунтів серед останніх підписників Шарія (станом на липень 2020 р.) за допомогою Botometer – онлайн-сервісу, який допомагає ідентифікувати можливих тролів чи ботів.

З цих 200 акаунтів Botometer визначає лише 45 (22,5%) як «нормальні»; 72 - ймовірно, тролі / боти; 83 є неактивними обліковими записами, переважно без історії активності та фотографій користувачів. Здебільшого вони не мали активності в липні 2020 року, коли їх відстежували, а також через два місяці у вересні. Якщо вони і тролі, то є «сплячими», що використовуються в основному для збільшення чиєїсь аудиторії в соціальних мережах.

Також дослідники звернули увагу, що з 200 проаналізованих облікових записів 96 (48%) були названі випадковими комбінаціями символів або імен із випадковими числами: @quY2bLTSP2OVQ6Y, @OxDo0dxDlTqzO2L, @67hwx9ucpY2n5zL тощо. Навряд чи реальна людина створила би обліковий запис із таким довгим і складним для запам’ятовування та повторного введення іменем.

Серед «шанувальників» Шарія виявили також акаунти, які розміщували шалену кількість твітів. Один із них, наприклад, опублікував 64 тис. твітів з моменту створення в серпні 2019 року: це в середньому 175 твітів на день, тобто твіт кожні 8-9 хвилин, цілодобово без паузи. Це, звичайно, не справжня поведінка людини.

Крім того, на сторінках багатьох акаунтів, які ретвітять Шарія, розміщується прокремлівський контент. Вони «висвітлюють» теми росйського інформпростору: отруєння Навального, вирок актору Євремову, події в Білорусі тощо. Вони створені, швидше за все, не для цілей української політики, а для інтеграції в російський інформаційний простір.

Андрій Портнов

Тролями також користуються колишні союзники Януковича, такі як Андрій Портнов та Олена Лукаш.

В останні роки колишній замголови Адміністрації президента Андрій Портнов дуже активно намагався дискредитувати українську Революцію Гідності та подальші проєвропейські реформи в країні, а також просувати антизахідні програми.

Дослідження виявило, що акаунти, які ретвітять Портнова, постять 70-180 твітів на день – дуже багато для реальної людини.

Ось деякі ймовірні боти, які часто ретвітять Портнова: @mikonoritako - 365,6 тис. твітів з квітня 2015 р., тобто 182 твіти на день; @ Elena27378337 - 12,3 К твітів з жовтня 2019 р, тобто близько 45 твітів на день, цей акаунт активно ретвітить Шарія, Портнова та ін.; @ CeoHTsbcnb0eKBx - 1641 твіт із січня 2020 року, але має лише 5 підписників - виникає велике питання, для кого він це постить (якщо акаунт належить реальній людині)?

Олена Лукаш

Інший антизахідний політик, Олена Лукаш, колишній член Партії регіонів та міністр юстиції в уряді Азарова за часів Януковича, також має підозрілих «фанатів».

Дослідники проаналізували 200 останніх послідовників Лукаша (станом на 16 липня) за допомогою Botometer. З них 67 з високою вірогідністю є ботами, ще 45 – порожні акаунти. Ще десять захищених акаунтів – з дуже малою кількістю підписників, що також є підозрілим. Це підводить до висновку, що близько 61% послідовників Лукаш (з 200 проаналізованих) – це підозрілі акаунти, які, ймовірно, є ботами або тролями.

Цікаво, що фальшива аудиторія Олени Лукаш та Андрія Портнова збігається: обидва українські політики-реваншисти мають багато спільних послідовників у Twitter, більшість з яких, ймовірно, є ботами чи тролями. У них 4179 спільних підписників у Twitter – це 24,5% послідовників Лукаш та 43,1% послідовників Портнова. Серед спільних фанів, за даними дослідження, 37% є реальними акаунтами, а 63% – боти чи порожні сторінки.

Олександр Дубінський

Олександр Дубінський - один із ключових інформаційних союзників олігарха Ігоря Коломойського, колишнього власника «ПриватБанку» та одного з «найголосніших» опонентів МВФ в Україні. Як народний депутат від партії Зеленського «Слуга народу», Дубінський використовує надзвичайно агресивну риторику та мову ворожнечі проти прихильників прозахідної орієнтації України, називаючи їх «соросятами».

Однак Дубінський, ймовірно, також використовує армію ботів. Аналіз понад 200 облікових записів послідовників Дубінського у Twitter на Botometer показує надзвичайно велику частку (47%) підозрілих акаунтів, оцінка ботової вірогідності яких перевищує 2,5. 36% облікових записів не мають дописів, тому також можуть бути ботами. І лише 17% послідовників Дубінського – «звичайні» акаунти.

Віктор Медведчук

Серед нинішніх послідовників українського політика, одного з лідерів партії «Опозиційна платформа - За життя» і кума Володимира Путіна Віктора Медведчука багато користувачів мають зображення профілю та фонові фотографії, взяті з інтернету і слідкують один за одним або іншими проросійськими блогерами та політиками.

Аналіз понад 200 нещодавніх послідовників Медведчука від Botometer показує, що 61% акаунтів можуть боти ботами чи тролями, а 39% - ймовірно, звичайні користувачі.

Тролі здебільшого просувають проросійський порядок денний. Власники цих рахунків схильні додавати зображення кошенят або цуценят як свої фотографії профілю.

Дослідники розглянули кілька публікацій Медведчука та подивились, хто ретвітив їх. Наприклад, в одній із публікацій Медведчук піднімає питання секретних «біологічних» або «бактеріологічних» лабораторій, які, він каже, США створили в Україні та деяких інших східноєвропейських державах, щоб проводити експерименти на людях і створювати біологічну зброю.

У цього дописа було 27 ретвітів. Майже всі - 23 (85%) - були зроблені акаунтами, що практично не мають справжньої діяльності. Вони майже ніколи не твітили самостійно, але регулярно ретвітили. Ці акаунти також мають незвичні псевдоніми в Twitter і в основному абстрактні або викрадені картинки. Все це свідчить про те, що вони можуть бути ботами або тролями.

Інші чотири акаунти, які ретвітнули допис, - це Рух «Український вибір», який належить Медведчуку; дві людини, які проживають у Росії; і лише один акаунт, який може належати реальній особі, яка проживає в Україні.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Киперман
17:43 / 16.10.2020
Вы тупые рогули, драл вас в медийное очко и буду дальше драть, обсосы кастрюлеголовые. Ваш бред никто не читает, ваш бред заходит только необразованному быдлу типа С14, нацкорпусу, ВО "Сволота" и прочим шмарам типа Маруси Звероеб и Фыдыне.
Юрий
21:34 / 30.09.2020
Вы медиа дебилоиды
Senovoz
19:53 / 30.09.2020
Вам Пётр Алексеевич Зеленский норм так платит?
Босс
14:41 / 30.09.2020
Мерзкая статейка
Простобот
13:23 / 30.09.2020
Разорваными пуканами любителей зе пороха и прочей мрази удовлетворен.
Hdh133egbb2
12:56 / 30.09.2020
А на Прямом и 5 про Белорусь и Навального ни слова? Да и у вас на сайте ни слова. Сколько вам ???? платят за это?
Антон
12:31 / 30.09.2020
Вы петухи продажные, кто писал это и поддерживвет это, у вас наверное во время Великой Отечественной бабка шлюхой была, а дед полицаем, поэтому вы такую хуйню и несете. По другому не могу объяснить.
Алексей Шкабаро
11:54 / 30.09.2020
Заказуха. А про прозападных слабо написать? Честь ресурсу только за то, что без галимого Фейсбука можно коммент оставить.
Bot шария
11:32 / 30.09.2020
А у пороха и зеленых ботов нет?
Бот шария 345
11:15 / 30.09.2020
Когда вы поймете что ваш бред читать никому не интересно народ не такой тупой и может сам думать
Дмитро
11:13 / 30.09.2020
О , и я бот, а так же многие мои знакомые!!)))) Мрази продажные , как вам такую махровую хрень нести??? Грязноротые писаки за копейку готовые продать всю страну!!!!
Очередной бот
08:56 / 30.09.2020
Мде... Пиз...то не мешки ворочить, статья конечно уникальная, никакой конкретики только предположения, что бы по судам не затягали за пиз.шь)
Edward
08:42 / 30.09.2020
Ох и лживая же статья. Гореть вам в аду, мрази.
Злой
08:36 / 30.09.2020
Детектор медиа, вы вонючая помойка
Lori
07:50 / 30.09.2020
Судя по статье, походу все население Украины працюэ ботами у Лукаш, Шария, Портнова (те, хто у Польщу не уехал). Ржунимагу :)
Alex
07:05 / 30.09.2020
А сколько у Поросенко ботов?
Bossyaka
06:56 / 30.09.2020
Шарий лучший! Не долго вам осталось...)
Бот Шария
04:54 / 30.09.2020
Вы помойка, пишет вам бот и сцит вам в рот
54%)+%:47=47
01:04 / 30.09.2020
Чекнул твиттер детектор медиа. 84% ботов и -460 за неделю. Как говорил один великий человек, "тот не ловкий момент когда даже безмозглые боты отписываются"
Кремлебот
00:00 / 30.09.2020
Приходит бот из твиттера, нас...ть вам в рот. Отака закончилось..
Псих
23:32 / 29.09.2020
"ймовiрно"? Так это не подтвержденная информация? А где статистика за педро? В фб что не пост в зашито то при переходе - пустая страница. Детектор медиа, вЫ реально на помойку похожи.. И это инфа 100%, сами себя дискридитируете
Моісей
23:00 / 29.09.2020
Ну ви і уроди
Павел, Одесса
22:55 / 29.09.2020
Что за собачий бред?
Neonic
22:29 / 29.09.2020
Ну вы и уроды задроченые! Засуньте вашу говностатью в ж.... Большинство людей адекватные, а вы упоротое рогулье! Когда же вас уродов уберут от власти и сми!
ВелКиллмер
22:01 / 29.09.2020
Только говно-сми, может написать такую сцанину и высер. Толя вперёд, мы с тобой. Не дадим им малейшего шанса
Евгений
21:45 / 29.09.2020
вАМ больше подходит не MediaSapiens, а MediaNeanderthalensis. Сами дебилы, и других дебилами считаете. Надеюсь скоро ваше время закончится, и свои низкопробные статейки будете писать в каких-то третьесортных никому не нужных газетенках, которые нужны только для распала костра!
Дмитрий
20:21 / 29.09.2020
Ваша статейка - тупорылая заказуха, иллюзия о которой разбивается о РЕАЛЬНЫЕ комментарии реальных людей. Ваш сайт - информационная помойка.
Kotto
20:12 / 29.09.2020
Рассчет долбоебов окончен, спасибо за хороший байт для фанатов ОПЗЖ и любителей собирать анализы под ободком унитаза, то есть Толи Шарикова.
Геннадий
20:11 / 29.09.2020
Сколько стоила эта заказная статья на вашем говносайте?
Микола
20:09 / 29.09.2020
Этот сайт помойка и весь этот шлак пишут боты.
Дмитрий
19:57 / 29.09.2020
Это не статья, а полный мрак... И кто-то же платит за такие статьи (((
Николай
19:55 / 29.09.2020
Мне кажется, что ваш сайт задроченная помойка, не утверждаю конечно. Но все таки. Заброшенная и задроченная. Наверное
Олег
19:37 / 29.09.2020
Тупая проплаченая и заказная статья. Как и вся ваша помойка. У меня тоже нет фотографии и у меня маленькая активность, я то же по вашему бот. Бред!
Сергей
19:15 / 29.09.2020
Я работаю в сфере СЕО Ботов я уверен действительно хватает, но смешно то, что уверен у порошенко их будет больше всего)) И заказухи такие размещаются специальными отделами, в Украине почти не осталось СМИ Нужен закон за клевету
Vitaliy
18:36 / 29.09.2020
Да сами вы проплаченные боты , провалитесь нах . Как мне Гугл мог показать это гребаное дно
Гыкач
18:32 / 29.09.2020
Как меня на этот фейкоресурс Гугл вывел? Пойду руки помою,а то виртуальной короной заражусь от ваших бредней.
Lun g Wang
17:57 / 29.09.2020
У вас не выйдет нас нагибать вы всего лишь грязь у нас под ногтями detector. Media пошли вы все в жопу и пизду. Партия Шария вас всех видет. Lun g Wang Instagram ????
Михаил
17:34 / 29.09.2020
Посмотрел комментарии. Одни не активные боты????
МСдетектор-парашноеСМИ
17:30 / 29.09.2020
Ебанаты, здесь в комментах тоже боты? Автор и это недосми, драл ваш рот))0 Недолго вам, пидарасам, осталось, ой недолго!
Роман
17:09 / 29.09.2020
Шарий луч света в анальной темноте Украинской.
Sergiy
17:06 / 29.09.2020
У вашего парашника антирейтинг 90%. Ему и боты не помогут. Зато до конца своих жалких дней его будет трясти от самой мысли что заберут картины и повесят...ну или посадят.
Бушмейстер
16:44 / 29.09.2020
Мусор, а не статья, как-же достали БАЛОБОЛЫ, врут врут, ой Брешут, и думают народ в Вашу лопшу верит, пора всем Вам сдохнуть
Valerii
16:29 / 29.09.2020
А под этой статьей какое количество ботов?) Думаю 90+%
Aleks
16:06 / 29.09.2020
Подобное дерьмо уже даже в сельской местности не прокатит. Автор, вы идиот? На кого рассчитан этот бред. Меняйте профессию.
Bot
15:22 / 29.09.2020
Не там рахуетэ рахуйтэ у бандэривцив тав100% ботив
Бот Шария
15:16 / 29.09.2020
Детектор медиа????‍♂️Это было очень познавально????пойду посмотрю Шария, нужна доза правды
Кремлёвский бот
15:03 / 29.09.2020
Автор статьи, ты балбес
Украинец
14:42 / 29.09.2020
Ох вам и натыкали)Вы думали будете врать и никто не заметит?Тошнит от вас и вашей мовы,виры и остального де#рма
В Отличии от вас патриот
13:45 / 29.09.2020
Сидит мудро,выбрало статейку которая ему приснилось,заробило 20гривен за нее и думает что все в Украине-дибилы!А теперь возьми эти 20гр и сходи на рынок купи себе кило картофана и вспомни по чем она была до революции та втопыся
Юрьевич
13:28 / 29.09.2020
С какого дурдома вас выпустили? Может вы сами сбежали? Да на вас ботов не нужно,вы народ достали так,что если без охраны окажетесь, вас просто порвут!!!! Такую страну просрать!!! Вите нужно памятник ставить за его достижения,а вас всех пучком на нары!!! А Шарий молодец,не дает людям глаза замыливать,у вас одно вранье,вы врете до такой степени,что сами в это верить начинаете)))) смешные вы!!!!!
Олексiй-ботъ
13:01 / 29.09.2020
Детектор-мэдия - олицетворение всей мерзости "СМИ" Украины. Цiлуйте у дупу вашего сивочолого Гетьмана. Обiймаю.
Манька-бот
10:52 / 29.09.2020
Вот я угораю с вас. БОТОМЕР ИЗОБРЕЛИ, И, КСТАТИ, ПАРТИЯ Шария возникла в 2019 году, а не в 2014,это я вам как "кремлебот телеграфирую" . Пора уже врагов своих знать в лицо. Держу кулачки за победу ППШ
Бот
10:34 / 29.09.2020
Детектор помойка была, ею и останется
Анатолій
20:59 / 28.09.2020
Стаття видно зроблена під замовлення. Скоріше прихильниками Євр солідарності, слуги народу чи їм подібними тварюками. Україна дійсно нічого хорошого за останні 6 років не досягла. Втратили Крим, отримали війну на донбасі. Але продовжуємо рухатись до Європи, де нас із нашою гіперкорупцією і недієздатною судовою системою ніхто і близько бачити не хоче.
Anatol
19:51 / 28.09.2020
Не обов'язково бути проросійськи налаштованим, потрібно бути лише спостережливим, щоб помітити, що Україна і справді є під зовнішнім впливом Заходу!
Ivan
14:10 / 28.09.2020
А чого Ви боитесь зробити перевебори всих, Презедент ,(клоун) який невиповнив неодои обицянки, Парламен так само, голосовали за змiни а получили недорозвинутих дебiлiв в командi ЗЕ. I маэмо управлiння iз вне
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду