«Букви» повідомили про атаку ботів та спроби забанити їх сторінку у Facebook

«Букви» повідомили про атаку ботів та спроби забанити їх сторінку у Facebook

11:19,
18 Серпня 2021
2915

«Букви» повідомили про атаку ботів та спроби забанити їх сторінку у Facebook

11:19,
18 Серпня 2021
2915
«Букви» повідомили про атаку ботів та спроби забанити їх сторінку у Facebook
«Букви» повідомили про атаку ботів та спроби забанити їх сторінку у Facebook
Рошук також розповіла, що проросійські ЗМІ намагаються «руками» «Букв» дискредитувати українські патріотичні сили.

Співзасновниця «Букв» Катерина Рошук розповіла Mediasapiens про спроби забанити сторінку видання в Facebook та атаку ботів, яка посилилася після нападу на фотокореспондента Олександра Кужельного.

«Після нападу на Олександра Кужельного в усіх наших соцмережах з’явилася велика кількість бот-акаунтів. У коментарі заходили навіть російські акаунти, які Фейсбук не видаляє навіть після скарг. Ми не вважаємо це атакою в конкретний момент, тому що це перетворилося в цілу війну, яка почалася після того, як "Букви" розкрили мережі ботів, які належали Офісу Президента та піарникам Володимира Гройсмана. Фейсбук при співпраці с ФБР на основі наших розслідувань побанив ботосітки, після цього атаки на наші соцмережі посилилися», — розповіла Рошук та додала, що видання намагається встановити контакт з офіційними представниками Facebook.

Співзасновниця видання зазначила, що соцмережа видалила коментар, у якому вона спростовувала інформацію про напад на Кужельного, поширену телеграм-каналом Pavlovsky News. Після видалення Facebook попередила, що функції її сторінки можуть обмежити.

«Також днями зі сторінки "Букв" видалили скріншот коментаря, яким ми демонстрували авдиторії неадекватну поведінку бот-акаунта, який намагався дезінформувати та виправдати напад на нашого фотокора. Оригінал коментаря, на який ми скаржилися залишився, але скріншот, який наш СММ опублікував, соцмережа видалила», — уточнила Рошук.

Водночас вона розповіла, що скарги на фейсбук-сторінку «Букв» та співзасновника видання Петра Терентьєва надходять регулярно. Зокрема, зі сторінки видання видалили публікацію про столичний «Маршу вишиванок», замість якого провели марш дивізії «СС Галичина». Після цього на фейсбук-сторінку «Букв» наклали обмеження категорії «restricted monetization».

«Це означає, що контент зі сторінки не потрапляв користувачам у рекомендації + обмежується видача матеріалів, що спричинили значне падіння охоплення авдиторії, лайків та нових підписок», — пояснила Рошук.

Вона також повідомила, що видання оскаржує дії соцмережі.

«Протягом останніх двох років сторінка Букв безуспішно намагається отримати веріфікацію. Рік тому ми отримали відповідь, що запит на веріфікацію прийнято та передано internal team, але на повторне звернення кілька місяців тому ми знову отримали відмову», — додала співзасновниця видання.

Крім того, вона зазначила, що після нападу на фотокореспондента «Букв» було багато запитів від «асоційованих з проросійською політикою ЗМІ та проросійськими політиками в Україні», яких цікавив «напад радикалів». Редакція та Кужельний їм не відповідали.

«Проросійські ЗМІ, у свою чергу, намагаються нашими руками дискредитувати українські патріотичні сили. Вони спекулюють побиттям Сашка, щоб далі качати страшилку про "українських радикалів бандерівців нацистів". Плюс постійні спроби забанити сторінку "Букв" у Фейсбуці та навіть мою. Роблять це масовими скаргам», — написала Рошук у Facbeook.

Вона також нагадала, коли на Кужельного 21 липня напав засуджений в РФ росіянин, то ці політики та медіа не зверталися по коментар та не пропонували допомогу.

Фотокора видання «Букви» Олександра Кужельного побили 14 серпня під Офісом президента під час акції «Зупинимо капітуляцію!». За цим фактом поліція відкрила кримінальне провадження.

Нагадаємо, соціальна мережа Facebook повідомила, що для боротьби з атаками ботоферм створила спеціалізовані глобальні команди, автоматизовану систему для пошуку та видалення фальшивих акаунтів, а також — має експертні слідчі групи, які розшукують, викривають та зривають операції ботів.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду