«Соросята» і «темники від посольства США». Хто і як поширює в Україні антизахідну пропаганду в соцмережах

«Соросята» і «темники від посольства США». Хто і як поширює в Україні антизахідну пропаганду в соцмережах

14:06,
28 Вересня 2020
3256

«Соросята» і «темники від посольства США». Хто і як поширює в Україні антизахідну пропаганду в соцмережах

14:06,
28 Вересня 2020
3256
«Соросята» і «темники від посольства США». Хто і як поширює в Україні антизахідну пропаганду в соцмережах
«Соросята» і «темники від посольства США». Хто і як поширює в Україні антизахідну пропаганду в соцмережах
Дезінформаційних наративів, спрямованих проти Америки та Заходу, останніми роками побільшало. Але це не означає, що вони справді стали популярнішими серед українців. Бо «популярність» забезпечують тролі та боти, свідчать результати досліджень «Інтерньюз-Україна».

За пропагандою, яку поширюють в Україні, найчастіше стоять проросійські сили. Така думка небезпідставно переважає в українському суспільстві з 2014 року, коли відбулась анексія Криму та вторгнення до Донбасу. Проте тенденції змінюються, і сьогодні пропагандистські меседжі поширюють не лише проросійські, а й олігархічні сили. І вони прагнуть не стільки повернути Україну в російську орбіту впливу, скільки «прирівняти загрози, які надходять з боку Росії та Заходу». Ба навіть більше: показати, що деякою мірою уряди, які допомагають Україні реформуватись, є небезпечнішими за російські танки.

Так вважає Володимир Єрмоленко, головний редактор мультимедійного проєкту UkraineWorld, реалізованого громадською організацією «Інтерньюз-Україна». У рамках проекту він разом з командою аналізує головні наративи пропаганди, як і хто їх поширює в соціальних мережах, у тому числі російських. У перше півріччя 2020 року за допомогою системи моніторингу Semantic Force аналітики також проглянули контент 9 тисяч новинних веб-сайтів. Ознайомитися з результатами останніх досліджень можна було 25 вересня, під час Zoom-презентації «Тролі проти Заходу: як антизахідні політики в Україні використовують армії тролів для своїх цілей».

Примітка: боти – фейкові акаунти, що куруються автоматизованою системою, тролі – фейкові аканти, що ведуться людьми.

Що поширюють?

Віталій Рибак, аналітик і журналіст UkraineWorld та «Інтерньюз-Україна», виділяє три найбільш популярні меседжі, на які можна натрапити в онлайн-просторі.

«Перший – про те, що в Україні нібито існує ціла армія соросят, які працюють на свого володаря Джорджа Сороса, який зацікавлений максимально використати природні ресурси нашої країни для особистого збагачення». У цьому наративі образ Сороса виступає радше як міфічна особа, втілення світової еліти, американського істеблішменту та демократії. Образ постійно доповнюється й обростає новими якостями.

«Другий – Україна знаходиться під західним управлінням. Нібито МВФ та інші структури сприймають Україну як колонію, де можна швидко збагатитися й піти, залишивши по собі руїни». Як «доказ» цієї теорії автори наративу наводять земельну реформу. Запровадження ринку землі є спробою відкрити її для продажу, щоб нібито іноземці могли швидко її скупити, бо поки пандемія і мало грошей, українці готові задешево продати.

«Третій – посольство США в Україні нібито має цілий пул активістів і медіа, які працюють за темниками і поширюють ті меседжі, які потрібні посольству, що нібито стало оплотом демократії в Україні».

Хто поширює?

Аналітик зауважує: так званий антизахідний пул, що поширює ці та інші меседжі, не однорідний. Там є як люди, що справді прихильні до Росії, так і корумповані чиновники. «Орієнтація на Захід та НАТО не дозволяє їм красти, як раніше, – говорить пан Рибак. – Це перешкоджає способу життя обох цих груп».

Особливо уважно аналітики UkraineWorld стежать за діяльністю медіа, які належать Віктору Медведчуку, куму Володимира Путіна та одному з лідерів проросійської партії «Опозиційна платформа – За життя». Саме там часто з’являються фейки на кшталт того, як американські лабораторії в Україні та інших країнах нібито розробляють біологічну зброю.

Twitter самого Медведчука, де з’являються ті ж фейки та маніпуляції, що й у його ЗМІ, сьогодні читає понад 150 тисяч людей. У 2018-му фоловерів у політика було значно більше, а завдяки порталу Socialblade.com вдалось дізнатися, що в липні того року його акаунт раптом «збіднів» на 311 тисяч підписників. Саме тоді соціальна мережа проводила активні чистки та видалила близько 70 мільйонів акаунтів, пов’язаних з російською армією ботів і тролів, що, судячи зі втрат Медведчука, працювала й на нього.

Але це не зупинило політика, і згодом він знову почав набирати «популярність». За допомогою онлайн-сервісу Botometer аналітики UkraineWorld дослідили 200 нещодавніх підписників Медведчука та виявили, що акаунти 61% з них є підозрілими, тобто скоріше за все належать до тролів або ботів.

Та сама історія з колишніми соратниками Віктора Януковича, політиками Андрієм Портновим та Оленою Лукаш. Вони обоє поширюють антизахідну риторику. Аналіз показав, що близько 61% останніх 200 підписників Лукаш, скоріше за все, є тролями або ботами, а з Портновим у неї 4179 спільних підписників. Ще більше підозрілих акаунтів серед підписників Анатолія Шарія, блогера й лідера власної партії: тільки 22% з них схожі на звичайних користувачів.

До активних «антизахідних» гравців аналітики відносять і депутата «Слуги народу» Олександра Дубінського, якого вважають союзником олігарха Ігоря Коломойського. Його аудиторія на 83% може складатися з тролів і ботів.

Де поширюють?

На Twitter, зауважують аналітики, досліджувати аудиторію найлегше: це найбільш прозора соціальна мережа. Важче дається аналіз YouTube, ще важче – Facebook, хоча там час від часу і проводяться «чистки» підозрілих акаунтів. Яскравим прикладом є історія Юлії Тимошенко, яка за один день у 2018 році втратила 47 тисяч підписників на YouTube, тобто половину своєї аудиторії.

Сьогодні перегляди на платформі накрутити важче, а тому можливі тролі й боти проявляють себе у коментарях, часто публікуючи одні й ті ж речення під популярними каналами, що просувають антизахідні меседжі: Klymenko Time, Аnatoliy Shariy, Olga Shariy, Strana.ua, 112 Ukraina, ZIK, NewsOne, Topinform, Ukraina.ru та Аndrey Portnov. Понад 50% коментаторів одночасно залишали свої меседжі на п’яти чи більше каналах одночасно. Варто зазначити, що не всі з коментаторів також писали з України.

Аналітики з’ясували, що лише 19 із 50 коментаторів Шарія пишуть з Росії, а ще 6 – з інших країн. З 50-ти коментаторів його дружини, Ольги Шарій, 32 росіян. Аналогічна ситуація з іншими згаданими каналами.

«Чорною дірою» в UkraineWorld вважають Telegram. Там існують закриті канали, де можуть поширювати будь-які шкідливі меседжі, за циркуляцією яких не стежать модератори. Згідно з політикою засновника цього месенджера, Павла Дуров, закриті канали – це приватна, а отже, недоторкана власність.

Цікаво, що серед соціальних мереж «антизахідністю» в Україні вирізняється саме Telegram, який у Білорусі натомість притягує людей саме з прозахідними настроями, відмічають аналітики.

Як розпізнати бота чи троля?

Незважаючи на те, що аналітики у своїх дослідженнях користувалися такими вже згаданими онлайн-інструментами як Botometer, SocialBlade, а також рекомендують Hoaxy (сервіс, який допомагає виявити мережу акаунтів, які ретвітять одне одного), можна обійтись і своїми силами. «Про штучний інтелект зараз говорять багато, але я б не став перебільшувати його роль: багато що ми робили руками й очима», – говорить Володимир Єрмоленко.

Зіштовхнувшися з людиною, яка повторює антизахідні меседжі, передусім варто поглянути на її аватарку. Навряд там буде реальне фото. Багато підозрілих підписників Медведчука, наприклад, мали у своїх акаунтах мордочки кошенят чи цуценят замість облич, через що аналітики й назвали одне зі своїх тематичних досліджень «Котики Путіна».

Звертайте увагу також на імена-дескриптори акаунтів. Малоймовірно, зауважують у UkraineWorld, що справжня людина замість свого імені чи ніка назвала би себе комбінацією знаків на кшталт@OxDo0dxDlTqzO2L, @67hwx9ucpY2n5zL, @OxDo0dxDlTqzO2L, @lxn3eVB0x4Ai39r, @hD9OPVYTBnsyjqG, @6VoUnZAXgmK4ShV, @q4VDxjnkDGjJf4w. З 200 акаунтів, які останнім часом приєднались до армії прихильників Шарія, 96 використовували подібні комбінації.

По-друге, варто поглянути на активність людини у Twitter: якщо вона лише пише коментарі, а роками нічого не публікує сама, це має викликати підозри.

І наостанок – ботів і тролів відрізняє шалена швидкість роботи на інших. «Якщо акаунт створили рік тому, а зараз у нього 50 тисяч постів, то поділіть цю кількість на кількість днів у році та годин у дні: не буде людина ретвітити щось 100 разів на день, і так кожен день – без свят і сну».

Звідси й висновок: користуйтеся цими порадами й не дайте машині вас ошукати. «Бо коли про щось у Twitter постить Медведчук, а 85% репостів ідуть від ботів (саме така кількість фейкових акаунтів поширили меседж політика про американські лабораторії – Ред.), то постає велике питання, хто за цим стоїть і хто за це платить гроші», – резюмує Володимир Єрмоленко.

Фото: sobaka.ru, книгарня Є, презентація «Інтерньюз-Україна»

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду