Instagram залишається раєм для Зеленського, а у VK посилилася проросійська риторика — дослідження

Instagram залишається раєм для Зеленського, а у VK посилилася проросійська риторика — дослідження

10:16,
25 Жовтня 2019
3792

Instagram залишається раєм для Зеленського, а у VK посилилася проросійська риторика — дослідження

10:16,
25 Жовтня 2019
3792
Instagram залишається раєм для Зеленського, а у VK посилилася проросійська риторика — дослідження
Instagram залишається раєм для Зеленського, а у VK посилилася проросійська риторика — дослідження
ГО «Інтерньюз-Україна» з аналітичною компанією Singularex провели третє дослідження політичних настроїв українців у соцмережах.

Як показало дослідження, користувачі соціальної мережі VK в Україні генерують найбільше проросійських меседжів. Якщо напередодні президентських виборів до команди Зеленського у цій соцмережі висловлювалися нейтрально, то зараз риторика змінилася на різко негативну. Водночас Instagram залишається середовищем найбільшої підтримки для нової влади. Користувачі Facebook, яка є найактивнішим майданчиком обговорення політичного життя, порівняно з іншими соцмережами, вирізняються більш конструктивною критикою.

Це вже третє дослідження політичних настроїв українців у соцмережах, проведене ГО «Інтерньюз-Україна» спільно з аналітичною компанією Singularex. Про результати першого та другого MediaSapiens також писав. Прикметно, що впродовж всього періоду Володимир Зеленський залишається найбільш обговорюваним політиком. Однак настрої користувачів різних соцмереж змінилися. 

«Ми маємо цей проєкт з початку весни цього року, і ми намагалися простежити основні події, які відбуваються в політиці, — це президентські вибори, парламентські вибори та поствиборчий період, а головне — формування нового Кабінету Міністрів і нової Верховної Ради. Яким чином українці реагують на все це в соціальних мережах, як формується медійний дискурс у соціальних мережах і які є впливи на формування цього медійного дискурсу, зокрема, зовнішні. Ми намагалися простежити, чи присутні там прокремлівські наративи, наскільки вони впливові, наскільки вони загалом формують медійну картину вцілому та поведінку аудиторії», — зазначив програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна» Андрій Кулаков.

Facebook — найбільший майданчик для політичних дискусій

Автори дослідження впродовж трьох етапів працювали з однією й тією ж вибіркою — 35 тис. користувачів Facebook, 1,3 млн користувачів VK та кілька десятків тисяч користувачів Instagram. Третє дослідження стосувалося настроїв користувачів у період з 29 серпня по 15 вересня.

Як розповів директор аналітичної компанії Singularex Євген Мусієнко, спочатку серед усіх постів за допомогою нейромережі відібрали змістовні пости від беззмістовних (фотографії, меми тощо), а згодом виокремили кластер дописів на політичну тематику.

«У Facebook із 35 тис. користувачів 8,5 % дописів у післявиборчий період стосувалися політики. Вони написали 11 тис. постів. У VK в 100 разів менша активність людей, які пишуть про політику — 0,083 %, але пишуть вони багато. Ми виокремили близько тисячі акаунтів, які написали близько 5 тис. постів. В Instagram ми виокремили 3 тис. акаунтів, які писали про політику, та близько 10 тис. постів», — розповів Євген Мусієнко.

Згодом за допомогою технологій штучного інтелекту та вручну всі пости розділили на негативні, позитивні та нейтральні. А після цього проаналізували їхній зміст.

За словами авторів дослідження, чимало тем є спільними для трьох соцмереж. Так, користувачі активно писали про «диктатуру Коломойського» та «узурпацію влади». У Facebook та VK активно обговорювали тему обміну полоненими, «формулу Штайнмаєра» та покарання попередньої влади. У Facebook при цьому піднімали найширший спектр тем, порушуючи навіть питання законотворчості та кадрових призначень.     

За словами журналістки та аналітикині ГО «Інтерньюз-Україна» Ірини Матвіїшин, Facebook здебільшого є проукраїнським. Там майже немає проросійської риторики. Поодинокі пости були від прихильників партії «Наші» та «Опозиційної платформи — За життя».

«Там було кілька постів, автори яких транслювали проросійську риторику про те, що нібито Джордж Сорос і Америка контролюють владу в Україні. Це єдиний меседж, який перегукується з проросійською риторикою у VK», — додала пані Матвіїшин.  

Instagram — рай для Зеленського 

Більшість постів про роботу нової влади в Instagram є нейтральними або позитивними. 

«Більшість акаунтів, які пишуть позитив, належать партіям або фан-сторінкам партій. Там домінує Зеленський і в цьому потоці інформації пости про інші партії губляться, бо Зеленський заполонив увесь інфопростір у цій соцмережі», — підкреслила пані Матвіїшин.

Найбільше вподобань отримують дописи на політичну тематику в Instagram. Зокрема, найпопулярнішим став пост про звільнення українських полонених, який набрав 70 тис. лайків.

«Цікаво, що цей пост був не з офіційного каналу Зеленського, а Кварталу. Це говорить про суміш розважальної індустрії та політики. Топ-пости у Facebook на політичну тематику набирали кілька тисяч лайків, а у VK — 100-150. Тобто, ми бачимо масштаб», — зазначив головний редактор онлайн-платформи UkraineWorld  Володимир Єрмоленко.

У Facebook, за його словами, домінують дописи критиків Зеленського. При цьому користувачі, які їх публікують, не завжди є прихильниками Порошенка. «Facebook стає для нинішньої влади дуже проблемною соцмережею», — констатував аналітик.   

Понад 60 % постів про Верховну Раду користувачів Instagram були нейтральними та понад 33 % — позитивними. Лише 5 % з них мали негативні настрої.

При цьому картина для VK майже діаметрально протилежна — 74 % всіх постів про український парламент тут мають негативну тональність. У Facebook ця цифра сягає 56 %. 

«Тональність постів про конкретні партії — “Слугу народу”, “Голос” та “Батьківщину” була вкрай позитивною. 96,18 %, 94,4 % та 88,4 % постів про ці партії (відповідно) були позитивними або ж нейтральними. Натомість “Європейську солідарність” та “Опозиційну платформу — За життя” здебільшого критикували: 65% та 62.5% дописів про ці партії (відповідно) були негативними, і лише 7 % та 15 % — позитивними», — зазначають автори дослідження.

Що стосується активності політиків та політичних партій у соцмережах, то, як зазначають автори дослідження, уже впродовж кількох місяців першість залишається за Володимиром Зеленським та «Слугою народу». 

«Також є цікава тенденція в Instagram та Facebook: очевидно, партія Порошенка зробила певні висновки з програшу на виборах і збільшила присутність у соціальних мережах. Ми очікували, що “Голос” буде більш активним в соцмережах, але ми бачимо, що вони трохи програють “Європейській солідарності”», — розповів Андрій Кулаков.   

«Вконтакте» — джерело проросійських політичних настроїв

Проросійські користувачі у VK часто пишуть песимістичні пости про недостатній вплив Росії на Україну.

«В Україні дуже популярна тема про те, що Україна програла інформаційну війну Росії, але виявляється, що там ця тема дзеркальна — про те, що Росія програла інформаційну війну Україні, що не розуміє, що відбувається в Україні, та не має жодних впливів на інформаційні канали. Звичайно, також популярна тема, що Україна є агресором на Донбасі, та тема олігархів», — зауважив Володимир Єрмоленко.

«Тема диктатури Коломойського у VK — одна з гарячих тем, яка викликає насмішки користувачів, а також гострі сатиричні меми, відео. Більшість користувачів соцмережі вважають, що Коломойський контролює нову владу. Також там популярні проросійські наративи, які жорстко висміюють Україну й нову владу. Зокрема, зараз уся критика направлена на Зеленського, якого прирівнюють до влади Порошенка і пишуть, що це нацистська влада. Ця риторика еволюціонувала з часу президентських виборів. Тоді Зеленського вважали таким собі лояльним до Росії кандидатом. Зараз нова влада є однією з центральних мішеней для користувачів соцмережі», — розповіла Ірина Матвіїшин.   

За її словами, більшість користувачів VK, які потрапили у фокус дослідження, є проросійськими. Наприклад, проросійський аналітик Володимир Корнілов, дописувачі «Украина.ру», колишній регіонал Олег Царьов та інші.

Ірина Матвіїшин також зауважила, що активність проукраїнських користувачів у соцмережі, порівняно з даними попереднього дослідження, значно знизилася: «Якщо вони і є, то це, здебільшого, активні прихильники Порошенка, які також дуже критикують нову владу і докладають свою лепту в негатив про українську політику».   

Як повідомляв MediaSapiens, за результатами попереднього дослідження, яке презентували 28 серпня, найбільш цитованим і популярним серед політиків в українському сегменті Facebook, Instagram та VK був Володимир Зеленський. При цьому, якщо до виборів було значно більше схвальних дописів, то вже після виборів політик став об’єктом критики — переважно через кадрові призначення та брак досвіду.

 

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду