В українському інстаграмі домінує Зеленський — дослідження

В українському інстаграмі домінує Зеленський — дослідження

16:26,
18 Липня 2019
6045

В українському інстаграмі домінує Зеленський — дослідження

16:26,
18 Липня 2019
6045
В українському інстаграмі домінує Зеленський — дослідження
В українському інстаграмі домінує Зеленський — дослідження
«Інтерньюз-Україна» та аналітична компанія Singularex провели дослідження політичних постів у вконтакті (ВК), фейсбуці та інстаграмі. В останній соцмережі беззаперечним лідером назвали «Слугу народу».

Результати дослідження оприлюднили 17 липня. Аналітики дослідили 5,6 млн постів у трьох соціальних мережах, що збирали за період 1 травня — 17 червня від користувачів, які позначили Україну своїм місцем проживання. Інстаграм та фейсбук — найбільш популярні соціальні мережі в Україні. Першою користуються 11 млн юзерів, другою — 13 млн. Російську ВК, незважаючи на блокування, продовжують використовувати 7 млн українців.

Джерело: Укрінформ

Збором інформації для дослідження займалась аналітична компанія Singularex.

«З ВК ми скачали майже 5 млн постів. У цій соціальній мережі невелика кількість політичних публікацій — близько 0,27 %, тому нам довелося робити більшу вибірку. Політичними ми визначили майже 13 тис. постів. З фейсбука скачали 735 тис. публікацій, з яких політичних було 44 тис., тобто 6 % від завантажених. З інстаграма взяли 34 тис. політичних публікацій», — розповів директор Singularex Євген Мусієнко.

Вибірку з інстаграма будували, застосувавши політичні хештеги як фільтр. З фейсбука та ВК скачали репрезентативну вибірку, з яких за ключовими словами знаходили політичні пости. Створенням словника політичних слів займались експерти, розповів пан Мусієнко «Детектору медіа». Ця підбірка допомогла відфільтрувати відповідні публікації. 

Андрій Кулаков, програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна», наголосив, що в Україні все більше людей черпає інформацію із соціальних мереж, тому вони мають великий вплив на виборців.

«Якщо ВК — це заповідник проросійських наративів, то фейсбук — це осердя для поляризації українського суспільства. Там активно ідеалізують або демонізують українських політиків чи політичні сили. Це не той майданчик, де українське суспільство зможе знайти спільні знаменники й об’єднавчі точки. Також фейсбук схильний створювати мікрогрупи, інформаційні бульбашки, які не дають сприймати реальну картину. І тоді дані соціології для людей стають шокуючими», — наголосив пан Кулаков.

У фейсбуці негатив у політичних постах також переважає щодо всіх партій, окрім «Батьківщини». Негативна риторика домінує у 42 % проаналізованих фейсбук-постів, а позитивна була лише у 15 %. Дослідники виявили, що «Опозиційна платформа — За життя» є єдиною партією, щодо якої негативних фейсбук-постів більше як за позитивні, так і нейтральні.

Дослідження показує, що у ВК зневажають та висміюють будь-яку українську політичну силу. Ця соцмережа стала зоною «жорсткої російської пропаганди», пишуть аналітики. Авторами найпопулярніших постів в українському сегменті ВК є колишні члени «Партії регіонів» чи відверто проросійські політичні сили.

За словами Андрія Кулакова, така картина продиктована тим, що великий сегмент нинішніх користувачів ВК — це жителі окупованих територій Донбасу (майже 30 % аудиторії). Вони часто репостять інформацію з проросійських пропагандистських ресурсів.

«ВК залишається здебільшого проросійською, там не у фаворі жодна українська партія. Якщо подивитися топові хештеги, то навіть про [проросійську] ОПЗЖ дописи негативні. Її плутають з “Опозиційним блоком” і критикують як проросійські журналісти, так і топові блогери. Також тут популярна тема так званих “ДНР” і “ЛНР”… Крім того, популярні теми, які пов’язані з Володимиром Зеленським. Хоча, порівняно з другим туром президентських виборів, він уже не має прихильності. Критика стосується його перших кроків як президента і «неспроможності» розв’язати конфлікт на Донбасі», — розказала Ірина Матвіїшин, експертка аналітичного відділу ГО «Інтерньюз-Україна». До речі, подібну риторику щодо Володимира Зеленського у чорному піарі на телебаченні зафіксували моніторинги «Детектора медіа».

В інстаграмі Володимир Зеленський і «Слуга народу» повністю домінують, кажуть аналітики. 82 % всіх унікальних постів тут саме про цю партію. Із другим місцем — на якому «Європейська солідарність» із показником 17 % — великий розрив.

У дослідженні підкреслюють, що значну роль у такому домінуванні «Слуги» відіграла популярність в інстаграмі проектів «Кварталу 95».

«Ресурс “Кварталу” дуже сильно використовують. Це тактика міграції аудиторії розважальної в політичну й одна з важливих технологій кампанії Володимира Зеленського. Друге місце займає по коментарях, згадуваннях і так далі “Європейська солідарність”. Але відрив “Слуги народу” шалений», — сказав Володимир Єрмоленко, головний редактор онлайн-платформи UkraineWorld.

За спостереженнями дослідника, у соцмережі зазвичай реагують на той чи інший «інформаційний вибух». Також популярні блогери часто можуть підтримувати політичну силу і просувають схожі меседжі на ті, які є на телеканалах. Утім популярність лідерів думок у соцмережах може викривлювати реальну картину. Оскільки у віртуальному світі їхні дописи можуть мати однакову популярність, проте рейтинги політичних сил, за які вони виступають, у реальності відрізняються.

Андрій Кулаков також повідомив, щозгодом буде друга хвиля дослідження. Аналітики будуть досліджувати соцмережі під час фінального етапу парламентських виборів і реакцію на їхні результати.

«Від партії “Голос” чекали змагання зі “Слугою народу” за молоду аудиторію інстаграма. До середини червня Вакарчуку цього не вдалося: його партія згадується лише у 5 % інстаграм-постів, які стосуються виборів. Утім ситуацію можна пояснити пізньою презентацією. У наступній серії нашого дослідження побачимо, чи зробив “Голос” крок уперед», — пишуть аналітики.

Крім того, «Інтерньюз-Україна» анонсувала запуск проєкту TrollessUa, який покликаний боротися з тролями в українському фейсбуці. Організація закликає долучатися до ініціативи волонтерів.

«Зараз ми готуємо посібник з порадами, як виловити троля у фейсбуці. Наші верифікатори будуть дивитися, наскільки ці акаунти мають ознаки тролів. Ми налагодимо співпрацю з компанією “Фейсбук”, щоб найбільш токсичні тролі були заблоковані. Позитивний досвід уже був у Молдові», — сказав пан Кулаков.

«Детектор медіа» вже детально писав про успіхи боротьби з тролями в молдовському сегменті фейсбука. Тамтешній проєкт Trolless надіслав представнику фейсбука базу із 700 підозрілих акаунтів. Після власної перевірки компанія за два тижні до запланованих на 24 лютого 2019 року парламентських виборів у Молдові заблокувала 168 акаунтів у фейсбуці, 28 фейсбук-сторінок і вісім облікових записів в інстаграмі.

Також компанія заявила, що це була «скоординована неавтентична поведінка» яка була спрямована на поширення підробленої та маніпулятивної інформації. За твердженням компанії, джерелом деяких з цих дій могли бути і держслужбовці Молдови.

Нагадаємо, раніше ми робили опитування експертів, які оцінили акаунт Володимира Зеленського в інстаграмі.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
hellomagazine
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду