Гастролі, меми, прем’єри  — про що театри пишуть у соцмережах?

Гастролі, меми, прем’єри — про що театри пишуть у соцмережах?

10:27,
13 Червня 2019
4948

Гастролі, меми, прем’єри — про що театри пишуть у соцмережах?

10:27,
13 Червня 2019
4948
Гастролі, меми, прем’єри  — про що театри пишуть у соцмережах?
Гастролі, меми, прем’єри  — про що театри пишуть у соцмережах?
Раніше ми розповіли про те, як музеї йдуть в соцмережі та як вони спілкуються зі своїми підписниками в онлайні. Цього разу ми обрали для вас не менш цікавих героїв – театри.

Столичні Театр на Подолі, Малий театр і Театр на лівому березі розповіли «Детектору медіа» про те, як намагаються не обмежуватися лише публікацією афіш і креативлять з постами в соцмережах. Як і музеї, театри стараються більше показувати те, що зазвичай залишається прихованим від очей відвідувачів — тут це й репетиції, й зйомки постерів, і підготовка до вистав. При цьому театри навіть більше працюють над тим, щоб витягнути своїх підписників з онлайну в офлайн.

Київський академічний драматичний театр на Подолі

 

У 2017 році відкрилась оновлена будівля Театру на Подолі. Реконструкція театру тривала 21 місяць. Архітектором проекту виступив Олег Дроздов, а його вартість склала 174 мільйони гривень. Утім, кубічну будівлю театру одразу почали критикувати як у соцмережах, так і в медіа, й навіть закидали фарбою. Пристрасті розпалилися так, що не дивно, що в театру з’явились одразу по дві сторінки в різних соцмережах — офіційні, які веде сам театр, та жартівливий паблік, який існує окремо від театру, але позаяк став улюбленцем усіх SMM-ників через свою переписку з McDonald's. Ми вирішили, що варто поспілкуватися з творцями і розповісти про кожного з них.

Facebook: https://www.facebook.com/TeatrnaPodoli/

Instagram: https://www.instagram.com/theatre_on_podol/

YouTube: https://www.youtube.com/user/theatreonpodol/videos

Комунікаційниця сторінки Театру на Подолі Ольга Усачова наголошує на тому, що відрізнити офіційний і жартівливий профілі можна вже із самої назви — на них одразу вказується, що вони є офіційними. На офіційних сторінках у Facebook, Instagram, YouTube підписники можуть знайти міні-інтерв’ю з членами трупи, фрагменти з телесюжетів про театр, трейлери до вистав, фото з вистав і репетицій. Також там регулярно публікуються афіші та інформація про вистави, тому розрізнити, хто є хто, доволі легко.

У Facebook для кожної вистави створені свої окремі сторінки-події, перейшовши на які можна прочитати всю інформацію та всі дотичні до неї публікації та матеріали. Також театр креативить з постерами: з вистави обирається влучна цитата й компонується зі знімком з неї ж. Є й кілька тематичних хештегів: #вівторокдлямитця та #четвердлястаніславського.

«Ми проводимо розіграші квитків, але з небанальними умовами. Наприклад, підписникам треба серед набору різноманітних тверджень про театр розпізнати ті, які не відповідають дійсності. Так у театр можуть потрапити ті, хто ніколи в нас не був і не хоче купувати квиток. Та загалом ми дуже лаконічні та не надто заграємо з аудиторією», — розповідає Ольга Усачова.

«Наші актори й художній керівник підписані на той, інший паблік Театру на Подолі. У нас є почуття гумору, і ми ставимося до цього з гумором. Хоча там бувають жарти, які “на межі”. Ми вагалися, чи варто скаржитися на цю сторінку, але, знову ж таки, якщо подивитися на те, що чорний PR — це теж PR, можливо, це має місце бути. Іноді проблемою є те, що нас якісь медіа чи користувачі плутають і тегають не нашу сторінку в постах, а сторінку пабліка. Але насправді в нас більше підписників», — додає Ольга.

Театр на Подолі (неофіційний)

 

Facebook: https://www.facebook.com/podiltheatre/

Twitter: https://twitter.com/podiltheatre

Instagram: https://twitter.com/podiltheatre

«Інколи мені сниться, що я МакДональдс і ви всі стоїте до мене в черзі. І я такий “Вільна каса”, а ви штовхаєтесь, йдете один поперед одного, щоб швидше отримати вкусняху» — пригадуєте цей фрагмент діалогу між театром та мережею McDonald's? Тоді мережа ресторанів відповіла: «А нам інколи сниться, що ми “Театр на Подолі” і господиня залу оголошує антракт, і в нас є 3 дзвоники, щоб змінити ранкове меню на регулярне».

Ця переписка стала взірцем для SMM-ників, хоча сам автор пабліку театру вважає цей приклад радше сумним. Сторінку від імені театру веде Руслан Хаврюта, який не працює в Театрі на Подолі, ніколи не працював у SMM чи в будь-якій суміжній галузі. Сторінку для театру він завів спершу у Twitter, а потім — і у Facebook.

Після відкриття нової будівлі театру в мережі з’явилося багато агресивних дописів та коментарів. І Руслан Хаврюта розпочав експеримент у соцмережі. «З одного боку, нова будівля мені не подобалася. Я розумів, що ніхто не буде зносити театр. Це неможливо і з цим доведеться жити. А з іншого боку, хотілося поставити себе на іншу сторону, з’явилася ідея спробувати гумором гасити агресію», — пригадує він.

Люди могли написати в мережі повідомлення «Ти урод чорний» і тегнути в ньому сторінку театру. Коли ж їм відповідав сам театр, причому в неформальному стилі, агресія спадала й обговорення часто переходило в жарти — наприклад, наскільки він чорний і коли він позеленіє.

Руслан підтверджує, що його паблік часто плутають з офіційною сторінкою театру: люди пишуть, щоб уточнити щось про вистави, а актори цікавляться, як можна влаштуватися в театр на роботу. Переписка з McDonald's лише додала сторінці популярності.

«Цю переписку цитували сайти про рекламу, її показували, як приклад комунікації двох брендів, як це мило, як це мі-мі-мі. Але мені було прикро. Я зрозумів, що якщо просто звичайна розмова двох людей викликає таку хвилю позитиву, це означає, що люди звикли до “срачів”, до того, що лише всі кидаються одне на одного, що просто звичайна розмова вважається чимось, що виходить за межі нормального. Після такого можна й про SMM-ників наших думати погано», — розповів Руслан.

Великої глобальної місії в пабліку немає, каже автор. А всі ідеї для постів з’являються ситуативно. «Єдина ідея в існуванні цього пабліку — трошки піднімати настрій людям. У контексті того, в чому ми живемо, коли навколо лайно-лайно-лайно, тут якась хвилинка позитиву. Дуже часто відгуки саме такі, що паблік на весь день піднімає настрій», — каже автор. Для цього здебільшого люди й підписуються на «Театр на Подолі». Руслан пропонував передати сторінки, які він веде, самому театру, але, зрештою, сторони не дійшли згоди.

Український малий драматичний театр

 

Facebook: https://www.facebook.com/malyiteatr/

Instagram: https://www.instagram.com/malyi_teatr/

#всепочинаєтьсязмалого — із такого милого хештегу можна почати своє знайомство з Малим театром. На своїх сторінках у соцмережах театр викладає пости про свій репертуар, анонси майбутніх вистав, нагадування про них та інші дотичні події — ефіри, зйомки трансляцій, репетицій тощо. Та крім цього цілком звичного контенту «Малий» робить для своїх глядачів і тести, розіграші, пише поради. У театру також є YouTube канал і Telegram, але вони ведуться менш активно.

Завідувачка літературно-драматургічної частини театру Олександра Тетеріна пояснює, що всі ці платформи часто дублюють одна одну, але мають свої акценти. Наприклад, анонси найкраще поширюються через «сторіз», а в YouTube — матеріали з «Пітчингу ідей», щорічної ініціативи театру.

«Наша стратегія, скоріше, на стадії розробки: методом аналізу намагаємося правильно підбирати та структуровано й дозовано подавати потрібний контент, який задовольняв би потреби театру – продаж квитків, привернення уваги до подій / життя театру, і водночас враховував запити глядача», — розповідає Олександра.

«Чому варто підписатися на наші соцмережі? Тому що все найактуальніше про наш театр — саме тут. Зручно знаходити всю інформацію в одному місці: афіша, фото акторів, які сподобались, ефіри тощо. Так, частково ця інформацію є на сайті, але профіль у Facebook — більш живий, він миттєво реагує на те, що відбувається зовні: гастролі, меми, прем’єри. У Facebook це органічно можна обіграти, пов’язавши з нашими подіями», — додає вона.

Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра

Facebook: https://www.facebook.com/teatrnalevomberegy/

Instagram: https://www.instagram.com/leftbanktheater/

У лютому цього року Театр на лівому березі отримав нового художнього керівника та змінив свій стиль спілкування з аудиторією. Як розповідає комунікаційниця Анна Захожа, театр старається не втратити свою стару, лояльну аудиторію, але водночас хоче залучати більше молоді та стати для людей важливим осередком на лівому березі. Свої пости театр тепер супроводжує хештегом #тримайсясвогоберега.

Зараз театр активно працює на платформі Facebook, оскільки старий сайт театру дуже незручний, а над новим сайтом триває робота. «Раніше сторінка у Facebook велася дуже формально, і ми першим ділом вирішили “оживити” її. Там були лише анонси, дуже рідко якісь розіграші. Це не суперідея, але для глядача завжди приємно отримати два квитки в подарунок. Наша аудиторія активно цікавиться таким», — розповідає Анна.

Крім Facebook, у театру є сторінка й в Instagram. Вона виконує більш розважальну та іміджеву функцію. На неї потрапляють кадри зі щоденного життя театру, якого не бачить глядач.

Один з перших експериментів театру — це відеовізитівки, у яких знімається один з акторів чи актрис. Герой візитівки проговорює монолог з вистави, у якій грає. Крім того, на сторінках виходять фото з репетицій, інтерв’ю з акторами, інформаційні дописи про афішу та вистави.

У новому сезоні театр планує запустити не лише новий зручний сайт, а й єдину айдентику для всіх сторінок у соцмережах та скласти чітку стратегію для комунікації. «Мрія нашого театру – стати не просто театром, а культурним центром лівого берегу. Щоб тут відбувалися не тільки вистави, а й інші просвітницькі заходи, які були б цікаві Києву, й лівому берегу зокрема», — пояснює комунікаційниця. Зараз театр працює й над головним меседжем для нового сезону та налагодженням синхронної роботи сайту й усіх сторінок у соцмережах. Раніше розробка нової айдентики зіграла велику роль у просуванні Національного художнього музею України, тож побажаємо Театру на лівому березі успіху з новим образом.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду