На імені Зеленського в YouTube можуть заробляти десятки тисяч доларів — дослідження ІМІ

На імені Зеленського в YouTube можуть заробляти десятки тисяч доларів — дослідження ІМІ

12:41,
5 Грудня 2019
4778

На імені Зеленського в YouTube можуть заробляти десятки тисяч доларів — дослідження ІМІ

12:41,
5 Грудня 2019
4778
На імені Зеленського в YouTube можуть заробляти десятки тисяч доларів — дослідження ІМІ
На імені Зеленського в YouTube можуть заробляти десятки тисяч доларів — дослідження ІМІ
Деякі Youtube-канали можуть використовувати ім’я Зеленського та бренд «Зе» для досягнення власних, не пов’язаних із президентом і його командою цілей — від бажання розкрутити канал до прагнення заробити десятки тисяч доларів. Їх можуть використовувати і в політичних цілях. Про це йдеться у новому дослідженні Інституту масової інформації.

Інститут масової інформації провів дослідження щодо використання соцмереж з боку Володимира Зеленського та Офісу Президента. Виявилося, що Youtube президентська команда використовує найменше із соціальних мереж. Також з’ясували, що до Youtube-трендів українського сегменту регулярно потрапляють ролики за участю Зеленського.

«Переважно ці ролики з Youtube-каналів, у назві яких фігурує фірмове "Зе". Жоден з них не є офіційним. Єдиний офіційний Youtube-канал, як зазначає Офіс Президента, – це "Офіс Президента України". Ми вирішили окремо дослідити Youtube-канали, які не є офіційними каналами Зеленського або його офісу, проаналізувати їхній контент та спробувати зрозуміти, що можуть мати на меті їхні адміністратори»,пишуть на сайті Інституту.

Для аналізу фахівці ІМІ вирішили відібрати 11 Youtube -каналів, що мають у назві «Зе» або «Зеленський» і які з’являлися в категорії «Популярне» в Youtube. Уже під час першого ознайомлення з каналами виявили, що там взаємно посилаються  один на одного.  Але це все ж не є підтвердженням зв’язків між собою власників каналів, доходять висновку фахівці ІМІ.

«Річ у тім, що деякі канали можуть використовувати ім’я Зеленського та бренд “Зе” для досягнення власних, не пов’язаних із Президентом і його командою цілей. Це може бути від банального бажання розкрутити канал до прагнення заробити на бренді тисячі і десятки тисяч доларів. Також ці канали можуть використовуватися в політичних цілях. І не лише з користю для Зеленського, а й для створення негативного інформаційного поля для опонентів власників каналів. Або замовників дискредитаційних кампаній», — йдеться у дослідженні.

«Зе-команда», «Блогерські» та «Змінили назву»

Далі у ІМІ розподілили досліджувані канали на три умовні групи – «Зе-команда», «Блогерські» та «Змінили назву».

До першої групи. Зокрема, увійшов  канал «Зе!Президент». Він, кажуть у ІМІ, єдиний із 11 досліджених, що має офіційну верифікацію від Youtube. За інформацією нардепів «Слуги народу», канал ведуть з Банкової. Та ані Юлія Мендель, ані Кирило Тимошенко не відповіли на питання, чи веде цей Youtube -канал хтось із команди Зеленського.

Канал «Слуга Народу – Команда Зеленського» в описі вказує, що це офіційна сторінка партії «Слуга народу» та команди Зеленського. Посилання на цей канал є і на офіційному сайті партії. У фракції «Слуга народу» кажуть, що веде цей\канал партія.

«Youtube-канали групи “Зе-команда” викладають відео, яким популяризується Зеленський, його ідеї та нардепи “Слуги народу”. Ці канали не виглядають такими, що адмініструються не пов’язаними з Президентом особами, які б мали інші цілі», — йдеться у дослідженні.

До умовної групи «Блогерські» експерти ІМІ зарахували канали, які роблять репости відеоблогів Олександра Дубінського і каналу «Политический инспектор», промотуючи їх. Водночас блогерка з каналу «Политический инспектор» на відео ніколи не представляється. Під час дослідження було встановлено, що це Мирослава Бобровська. Вона також є акторкою театру «Чорний квадрат».

«Канали групи "Блогерські" викладають відредаговані відео з Офісу Президента та інших джерел. Канали використовують схожі методи створення прев’ю відео, використовуючи різні кольори фону і схожі шрифти. Іноді канали викладають ідентичний контент, який має різницю в хронометражі завдяки відеологотипам каналів. Ці канали виглядають такими, які адмініструються не пов’язаними з Президентом особами. Метою створення цих каналів можуть бути як фінансові цілі, так і розкручування супутніх Youtube-каналів та блогерів, а також політичні цілі. Щодо політичних цілей, то адміністратори можуть використовувати канали для політичної боротьби проти своїх опонентів, насамперед – проти Петра Порошенка. І все це може робитися без відома самого Зеленського», — пишуть фахівці.

До групи «Змінили назву» дослідники включили, зокрема, канал «Зе!Новости Украина» (єдиний з усіх досліджених каналів, у якого закрита інформація про кількість підписників — ІМІ), «Только Зе!», який в листопаді вже мав назву «Your politics». Також — деякі інші канали.

«За своїм наповненням канал “Только Зе!/Your politics” схожий на канали групи “Блогери”. Можна припустити, що під виглядом сайту Зеленського або Зе-команди адміністратори розраховували розкрутити канал, а з якогось моменту вирішили розширити тематику каналу з одного Зеленського на політику загалом. Проте дані демонструють, що після зміни назви користувачі почали відписуватися від каналу, назва якого їм невідома», — роблять висновки фахівці.

Канал «Зе!Новости Украина», на думку фахівців, відрізняється від усіх інших.

«Він найбільше схожий на перейменований (після зміни власника власника) саме з тією метою, щоб під виглядом каналу Зеленського досягати власних цілей. І цифри перегляду демонструють, що це таки працює: кількість переглядів відео на цьому каналі співставна з каналом "Зе!Президент", за яким можуть стояти особи з оточення Президента», — уточнюють в ІМІ.

Детальніше ознайомитись із дослідженням ви можете за посиланням.

Нагадаємо, MediaSapiens недавно писав, що західні ЗМІ пишуть про розмову Володимира Зеленського і Дональда Трампа.

Окрім того, сайт Кремля використав фото Зеленського з серіалу про Голобородька.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Інститут масової інформації
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду