Зеленського почали більше критикувати в соцмережах — дослідження

Зеленського почали більше критикувати в соцмережах — дослідження

17:15,
28 Серпня 2019
3476

Зеленського почали більше критикувати в соцмережах — дослідження

17:15,
28 Серпня 2019
3476
Зеленського почали більше критикувати в соцмережах — дослідження
Зеленського почали більше критикувати в соцмережах — дослідження
Найбільш цитованим і популярним серед політиків в українському сегменті фейсбуку, інстаграму та ВК залишається Володимир Зеленський. При цьому, якщо до виборів було значно більше схвальних дописів, то вже після виборів політик став об’єктом критики. Переважно через кадрові призначення та брак досвіду. Про ці та інші тенденції політичної риторики в соцмережах розповіли 28 серпня під час презентації дослідження ГО «Інтерньюз-Україна» та компанії Singularex.

Під час дослідження проаналізували близько 4,1 млн публікацій у фейсбуку, інстаграмі та ВК від українських користувачів за період із середини червня до кінця липня цього року. Аналітики дослідили, як користувачі соцмереж відгукувалися про п’ять топових партій та наскільки віртуальна популярність відобразилася на реальних результатах виборів.

Це вже друге дослідження, яке проводить «Інтерньюз-Україна» спільно з аналітичною компанією Singularex. Перше дослідження провели у період 1 травня — 17 червня, проаналізувавши 5,6 млн постів у трьох соціальних мережах. Лідером уподобань серед аудиторії цих соцмереж тоді, як і зараз, був Володимир Зеленський.

За словами програмного директора ГО «Інтерньюз-Україна» Андрія Кулакова, протистояння між силами Порошенка і Зеленського після виборів пішло на спад і користувачів соцмереж почали більше турбувати питання перерозподілу влади, кадрові призначення, перші кроки при владі тощо.

«Зеленський залишається найбільш цитованим і популярним у всіх трьох соціальних мережах. Наприклад, користувачі ВК вчетверо більше постили про “Слугу народу”, ніж про найближчого конкурента — “Європейську солідарність”. Ми бачимо, що в деяких моментах свою присутність у соцмережах посилили ЄС і партія “Голос”, але “Слуга народу” і Зеленський залишають першість», — розповів Андрій Кулаков.

Попри цю першість, зазначає він, риторика користувачів соцмереж змінилася. «Слугу народу» і Зеленського почали значно більше критикувати. «Навіть антисистемний політик, як тільки вбудовується в систему влади, то одразу стає об’єктом критики. Насамперед Зеленського критикують за непотизм — розподіл посад за принципом наближення до центру прийняття рішень, близьких до політичної сили людей. Другий меседж критики — брак досвіду», — підкреслив пан Кулаков.

При цьому політику Зеленського значно більше критикують у фейсбуку та більше схвалюють в інстаграмі. «Якщо порівнювати топові пости про Зеленського в інстаграмі та фейсбуку, то в інстаграмі здебільшого ці пости позитивні, у фейсбуку вони здебільшого негативні. Для Зеленського фейсбук — це простір критики. Найпопулярніший позитивний пост про Зеленського набирає в інстаграмі близько 50 тис. уподобань. Водночас найпопулярніший критичний пост про нього у фейсбуку набирає близько 10 тис. лайків», — розповів під час прес-конференції головний редактор онлайн-платформи UkraineWorld Володимир Єрмоленко.

За його словами, сегмент дописів в інстаграмі на політичну тематику майже повністю належить Зеленському. «Секрет успіху в тому, що Зеленський робить наголос не лише на візуальній формі подачі інформації, а й у тому, що ця інформація максимально диверсифікована. Каналів або фан-клубів, які поширюють інформацію в інстаграмі про Зеленського, дуже багато», — зазначив пан Єрмоленко.

Зеленський також використовує потенціал своїх комедійних проектів – таких, як «Квартал 95» або «Ліга сміху», які поширюють інформацію про його політичну діяльність.

Ближче до виборів в інстаграмі активізувався і Святослав Вакарчук з партією «Голос». «Вакарчук зрозумів, що треба йти в інстаграм. Якщо Зеленський тотально домінував в інстаграмі під час першої хвилі виборів, ми говорили про 82% усіх політичних постів, то зараз частка його політсили знизилася до 60 %. Натомість “Голос” має 13% уваги інстаграмерів, а увага до ЄС — навпаки знизилася з 17% до 8,5 %», — підкреслив редактор онлайн-платформи UkraineWorld.

Він також додав, що пости з офіційних сторінок мають більше позитивних реакцій, ніж популярні дописи сторонніх користувачів, які є переважно критичними.

У соцмережах пишуть переважно негатив

У всіх трьох соцмережах домінують негативні пости про політичні партії. Загалом таких дописів — 52 %. Позитивних — лише 10 %. Найбільш критичні до політичних сил — користувачі фейсбуку.

«У фейсбуку, незважаючи на те, що про “Слугу народу” пишуть дуже багато негативу, “Опозиційна платформа” — на другому місці за кількістю негативних реакцій. Це 88 % усіх постів про цю партію. Така ж тенденція спостерігається і у ВК навіть попри те, що вона залишається здебільшого проросійською. Ми аналізували всіх користувачів, які зареєстровані в Україні, включно з окупованими територіями», — розповіла експертка аналітичного відділу ГО «Інтерньюз-Україна» Ірина Матвіїшин.

За її словами, якщо у фейсбуку поляризація відбувалася стосовно кандидатів, то у ВК ця поляризація відбувалася на ґрунті ідеологій. «Чітко можна побачити, які дописи є проукраїнськими, а які проросійськими. Проукраїнський сегмент досить активний. Вони намагаються просувати патріотичні ідеї, критикують Зеленського та виправдовують Порошенка. Але все ж таки вони програють проросійським — більшість риторики у ВК, яка стосується виборів, є антиукраїнською», — акцентувала Ірина Матвіїшин.

Вона звернула увагу, що до виборів проросійські користувачі ВК певною мірою покладали надію на Зеленського та «Слугу народу» у тому, що вони вирішать проблеми, пов’язані з війною на сході, та наблизять примирення між Україною та Росією. Зараз, за словами пані Матвіїшин, така риторика щодо Зеленського у ВК відсутня.

Вона також підкреслила, що серед топових постів від лідерів думок була також «Партія Шарія». Партія привернула увагу проросійської аудиторії, яка здебільшого критикувала її через лідера Анатолія Шарія.

«Незважаючи на те, що багато українців вважає його партію прихильною до Росії, у проросійського сегменту такого відчуття не виникає. Його критикують за відсутність політики, за розмиту програму. Те ж саме можна сказати і про “Опозиційну платформу– За життя”. Цю партію критикують здебільшого за Медведчука і його неоднозначну політику щодо Росії, за недостатню силу волі, за те, що він намагається більше захищати свої інтереси, а не інтереси Росії в Україні», — розповіла аналітикиня.

Загалом, за словами директора аналітичної компанії Singularex Євгена Мусієнка серед аудиторії ВК вибори не викликали особливих реакцій. Лише близько 0,1% від загальної кількості дописів стосувалися виборчої тематики. Тоді як в українському сегменті фейсбуку таких постів було близько 3%.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду