Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» та ефір Першого каналу Суспільного 28-29 травня 2024 року — резюме

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» та ефір Першого каналу Суспільного 28-29 травня 2024 року — резюме

15:00,
7 Червня 2024
899

Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» та ефір Першого каналу Суспільного 28-29 травня 2024 року — резюме

15:00,
7 Червня 2024
899
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» та ефір Першого каналу Суспільного 28-29 травня 2024 року — резюме
Яким був ефір спільного телемарафону «Єдині новини» та ефір Першого каналу Суспільного 28-29 травня 2024 року — резюме
Про що та як розповідали в ефірних блоках каналів «Інтер», «Рада», «Ми — Україна», «1+1», ICTV та СТБ і Перший канал Суспільного — стисло.

Повний огляд читайте тут.

Ефірна сітка каналів

Структура ефірного блоку каналу «Інтер» була звичною для ранкового слота: по два 10-хвилинні випуски новин щогодини, решту часу займали гостьові студії. З 10-ї години починалися 13-хвилинними новинами, продовжувалися гостьовими.

Структура ефіру каналу «Рада» була звичною для денного слота: ефірні години починалися 15-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. Чомусь в одному з блоків раптом був на 47-й хвилині години якийсь «короткий огляд новин», який під музичку начитували самі ведучі гостьової студії.

Структура ефіру каналу «Ми — Україна» була звичною для вечірнього слота: ефірні години починалися 10-хвилинними випусками новин, продовжувалися гостьовими студіями. О 20-й був годинний підсумковий випуск новин, наступна година була гостьовою.

Структура ефіру каналу «1+1» була звичною для ранкового слота: зранку щогодини було по два випуски новин (15-хвилинні на початку години та 5–10-хвилинні «посередині»), решту часу займали гостьові студії або ж рубрика «Оперативний черговий». З 10-ї ранку години починалися новинами (15- і 30-хвилинними), продовжувалися гостьовими студіями.

Структура ефіру каналів ICTV та СТБ була стандартною: 15-хвилинні випуски чергувалися з 15-хвилинними розмовними студіями, фільмами або фрагментами тижневика «Факти тижня».

Структура ефіру Першого каналу Суспільного була такою: ефірні години починалися випусками новин (хронометражами по 15 і по 30 хвилин), продовжувалися гостьовими студіями. Крім того, о 17:15 був 15-хвилинний випуск спортивних новин.

Основні теми дня

28 травня

Бойові дії на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «Інтер» був оглядовий сюжет. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим, речником Сил оборони півдня Дмитром Плетенчуком, речником ОТУВ «Харків» Юрієм Повхом і керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком. В новинах каналу «Рада» про події на фронті згадували лише в коротких повідомленнях. У гостьових студіях говорили з речником ОТУВ «Харків» Юрієм Повхом, речником ОТУВ «Сіверськ» Вадимом Мисником і з речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним. В ефірі каналу «Ми — Україна» був репортаж про бої під Часовим Яром. Говорили з речником ОСУВ «Хортиця» Назаром Волошиним.

Підписання безпекових договорів України з Бельгією та Португалією. В ефірі каналу «Інтер» було два прямих ввімкнення про візит Зеленського до Бельгії. В гостьовій студії тему обговорювали з політологом Ігорем Петренком. В новинах каналу «Рада» тему згадували лише короткими повідомленнями. У гостьовій студії обговорювали з народними депутатами Оленою Шуляк і Олександром Мережком, головою Комітету ВР з питань зовнішньої політики. В ефірі каналу «Ми — Україна» було пряме ввімкнення з Португалії. З гостями тематику не обговорювали.

29 травня

Бої на різних ділянках фронту. В ефірі каналу «1+1» був репортажний сюжет про бої на півночі Харківщини та два оглядових сюжети — про бої за Вовчанськ і про бої під Часовим Яром. З фронту робили два прямих ввімкнення кореспондентів із Вовчанська та з Бахмутського напрямку. Говорили з речником Генштабу Андрієм Ковальовим, військовим 119-ї бригади ТрО Сергієм Михайлюком, офіцером підрозділу НГУ «Омега» на позивний «Юрист» і з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком. У ефірі ICTV та СТБ у новинах події на фронті згадували лише короткими повідомленнями. У розмовних студіях говорили з керівником Центру військово-правових досліджень Олександром Мусієнком і з командиром батальйону ударних БПЛА «Ахіллес» 92-ї ОШБ Юрієм Федоренком. В ефірі Першого каналу Суспільного в новинах події на фронті повідомляли лише короткими повідомленнями. Говорили з речницею 14-ї окремої мехбригади Надією Замригою.

Новинна складова ефірів

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Інтер» була такою: 2 репортажні сюжети та 7 прямих ввімкнень. У гостях побувало 2 ньюзмейкери. Сюжети були про акцію у Кропивницькому рідних і близьких полонених захисників Маріуполя і про життя прифронтового Нікополя. Прямі ввімкнення були про наслідки ворожих обстрілів Миколаївської області, Харкова й області, Дніпропетровщини, Сумщини та Запоріжжя, два ввімкнення були візит президента Зеленського до Бельгії.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Рада» була надзвичайно слабкою в репортажному плані — лише один репортажний сюжет про поїздку президента Зеленського до Іспанії (ще й не оперативний, бо це була подія добової давнини), а обидва прямі ввімкнення були неподієвими. У гостьовій студії побувало 6 ньюзмейкерів.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «Ми — Україна» була такою: 4 репортажні сюжети та 3 прямі ввімкнення. У гостях побувало 5 ньюзмейкерів. Сюжети були про пошукову операцію на руїнах харківського «Епіцентру», про прикордонні села Харківщини, про бої під Часовим Яром і про генеральну репетицію вистави «Інтермеццо» в Театрі Франка. Прямі ввімкнення були про пошукові роботи на місці зруйнованого ворогом «Епіцентру» в Харкові, про візит президента Зеленського до Португалії та про зустріч лідерів країн-партнерів України у Празі.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналу «1+1» була такою: 3 репортажні сюжети, 2 прямі ввімкнення. В гостях побувало 2 ньюзмейкери. Репортажі були про бойову роботу артилеристів 92-ї ОШБ на півночі Харківщини, про пікетування українцями виступу Познера й Урганта в Амстердамі, про прем’єру мюзиклу «Чикаго» в Києві. Прямі ввімкнення були про бої за Вовчанськ і про ситуацію на Бахмутському напрямку.

Новинна складова чотирьох годин ефіру каналів ICTV та СТБ була слабкою: лише 3 репортажні сюжети, прямих ввімкнень не було, в гостях побувало лише 3 ньюзмейкери. Сюжети були про презентацію каталогу техніки для громад, про прибуття до Львова десяти машин швидкої допомоги від Канади та про форум бойових медиків у Києві.

Новинна складова чотирьох годин ефіру Першого каналу Суспільного була слабкою — лише 3 репортажні сюжети і 2 гості-ньюзмейкери. Репортажі були про гасіння лісової пожежі в заповіднику під Святогірськом на Донеччині, про наслідки обстрілу Краматорська і про евакуацію людей з прикордоння Сумщини.

Гостьові студії

У гостьових студіях телеканалу «Інтер» протягом 4 годин ефіру побувало 11 людей: 2 ньюзмейкери, 3 речники, 5 експертів і один учасник подій. З харківським міським головою Ігорем Тереховим говорили про перебіг рятувально-пошукових робіт на руїнах «Епіцентру». Із заступницею міністра енергетики Світланою Гринчук говорили про поточну ситуацію в енергосистемі та майбутнє підвищення тарифів на електрику. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, дискусії на Заході щодо дозволу Україні бити по території Росії західною зброєю, західних військових на території України, зростання дальності українських дронів і стан російської ППО, перспективи Саміту миру у Швейцарії, перспективи запровадження в Україні 5G, ціни на овочі та фрукти й інші теми.

У гостях каналу «Рада» протягом чотирьох годин ефіру побувало 13 людей: 6 ньюзмейкерів, 4 речники, один експерт і 2 учасники подій. З народними депутатами Оленою Шуляк і Олександром Мережком говорили про безпекові угоди України з Іспанією і з Бельгією. З народним депутатом Михайлом Цимбалюком говорили про державну підтримку цивільних, які постраждали від дій ворога. Із заступницею міністра оборони Катериною Черногоренко говорили про роботу застосунку «Резерв+». З гендиректором компанії Yasno Сергієм Коваленком говорили про стан енергосистеми. З послом Японії в Україні Мацудо Кунінорі говорили про японську підтримку України. З іншими гостями обговорювали ситуацію на різних ділянках фронту, обмеження на використання західної зброї лише на території України та інші теми.

У гостьових студіях каналу «Ми — Україна» побувало 11 гостей: 5 ньюзмейкерів, 2 речники, один радник і 3 експерти. З міським головою Харкова Ігорем Тереховим говорили про пошукові роботи на місці влучання авіабомб по гіпермаркету «Епіцентр». З головою Нацради з питань телебачення та радіомовлення Ольгою Герасим’юк говорили про питання виключення Росії зі складу ЮНЕСКО. З в.о. міністра у справах ветеранів Олександром Порхуном говорили про перезапуск проєкту «Помічник ветерана». З головою Держатомрегулювання Олегом Коріковим говорили про наміри Росії запустити Запорізьку АЕС і під’єднати її до своєї енергосистеми. З нардепом Олексієм Леоновим говорили про створену парламентом тимчасову слідчу комісію щодо використання бюджетних грошей на будівництво фортифікацій і виробництво БПЛА. З іншими гостями говорили про ситуацію на різних ділянках фронту, про активність окупантів на кордоні Сумської області, про новий пакет санкцій ЄС проти російських чиновників, про можливу присутність французьких інструкторів в Україні, про перспективу дозволу Україні бити західною зброєю по території Росії, про роботу російського РЕБ проти старлінків і про інші теми.

У гостях каналу «1+1» протягом чотирьох годин ефіру побувало 10 людей: 2 ньюзмейкери, один речник, 4 експерти та 3 учасники подій. З головою Запорізької ОВА Іваном Федоровим говорили про ситуацію в області. З народною депутаткою Інною Совсун говорили про ухвалений парламентом закон щодо оновлення військової підготовки школярів. З іншими гостями говорили про перебіг бойових дій на різних ділянках фронту, про умови згоди західних країн на використання їхньої зброї по території Росії, про значення знищення Україною російських РЛС дальньої дії, про прогнози щодо Саміту миру, про історичні витоки російсько-української війни й імперські міфи Росії, про плани міжнародного фестивалю документальних фільмів «DocuDays UA» та про інші теми.

У розмовних студіях каналів ICTV та СТБ за чотири години ефіру побувало лише 5 гостей: 3 ньюзмейкери, один експерт і один учасник подій. Загалом в ефірах каналу стає дедалі менше розмовних студій, замість того йдуть неформатні пропагандистські фільми та повторюються фрагменти тижневика (часом вже явно застарілі). Цього ж дня з головою постійної парламентської делегації України в ПА НАТО Єгором Чернєвим говорили про рекомендацію ПА НАТО дозволити Україні бити по території Росії західною зброєю. З віцепрем’єр-міністеркою Ольгою Стефанішиною говорили про нібито прохання партнерів до України не педалювати питання запрошення до НАТО на Вашингтонському саміті організації. З міністром Денис Малюською говорили про дію закону щодо мобілізації ув’язнених. З іншими гостями обговорювали ситуацію на фронті, активізацію західної збройової допомоги та інші теми.

У гостьових студіях Першого каналу Суспільного протягом чотирьох годин ефіру побувало 9 людей: 2 ньюзмейкери, 2 речники та 5 експертів. Про наслідки ворожих обстрілів різних населених пунктів говорили з першим заступником голови Херсонської облради Юрієм Соболевським і заступником голови Сумської райради Володимиром Біцаком. З іншими гостями говорили про ситуацію на Куп’янському напрямку фронту, про використання ворогом КАБів проти цивільних об’єктів, про підсумки зустрічі Макрона та Шольца, про ситуацію в Грузії та її європерспективи після ухвали закону про іноагентів, про вербування найманців на війну в Україні, про корупційні схеми на митниці та про інші теми.

Представлення різних фракцій парламенту в гостьових студіях спільного марафону (в межах повних ефірів каналів) було таким: 5 представників «Слуги народу» (Олена Шуляк і Олександр Мережко на «Раді», Олексій Леонов і Арсеній Пушкаренко — на «Ми — Україна» і Єгор Чернєв на ICTV та СТБ). Був один представник фракції «Батьківщина» (Михайло Цимбалюк на «Раді») й одна представниця фракції «Голос» (Інна Совсун на «1+1»). Представників інших фракцій і груп не було. В ефірі каналу «Інтер» нардепів цього дня не було. В ефірі каналу «Рада» цього дня був бюлетень «Парламентський день», у ньому було 6 синхронів представників «Слуги народу» і по одному синхрону представників фракції «Батьківщина» і депгрупи «Довіра». До речі, в бюлетені тепер уже почали підписувати в титрах фракції, тож виглядає ще більш наочно тотальна перевага «слуг».

У денному блоці Першого каналу Суспільного народних депутатів не було.

Порушення стандартів

Стандарти журналісти каналу «Інтер» порушували 268 разів. Це по 67 порушень на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 160 разів, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 73 рази, найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 24 рази порушували стандарт точності, більшість — некоректним поєднанням картинки й тексту в сюжетах, БЗ і прямих ввімкненнях. Крім того, 6 разів порушували стандарт повноти інформації, 4 рази — стандарт доступності подачі інформації й один раз — стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Рада» порушували 286 разів. Це по 71,5 порушення на годину ефіру в середньому, більш як по порушенню щохвилини. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 129 разів. Більшістю з цих порушень були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій, утім було й чимало неавторизованих міркувань ведучих гостьових студій. Стандарт достовірності порушували 60 разів, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. З 43 порушень стандарту точності майже всі були невідповідностями картинки й тексту в БЗ і сюжетах. З 42 порушень стандарту повноти переважна більшість була повною відсутністю інтершуму на відео. Крім того, 9 разів порушували стандарт доступності подачі інформації та 3 рази — стандарт оперативності.

Стандарти журналісти каналу «Ми — Україна» порушували 294 рази. Це по 73,5 порушення на годину ефіру в середньому або ж більш як по порушенню щохвилини. Найчастіше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 181 раз, майже все це були суб’єктивні думки журналістів у новинах і в новинних елементах гостьових студій. Стандарт достовірності було порушено 59 разів. Найбільше було узагальнених розмитих псевдопосилань на джерела фактичної інформації. 27 разів порушували стандарт повноти інформації, найбільше було відео без інтершуму. З 23 порушень стандарту точності більшість були невідповідностями картинки й тексту в сюжетах і БЗ. Крім того, було 4 порушення стандарту доступності подачі інформації.

Стандарти журналісти каналу «1+1» порушували 439 разів. Це майже по 110 порушень на годину ефіру в середньому або ж майже по 2 порушення щохвилини. Найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 293 рази. Майже все це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах. Стандарт достовірності було порушено 87 разів. Найбільше було використано фото і відео з телеграм-каналів і соцмереж. Із 47 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності між картинкою і текстом у сюжетах та БЗ. Крім того, 7 разів порушували стандарт повноти інформації та 5 разів — стандарт доступності. Інші стандарти не порушували.

Стандарти журналісти каналів ICTV та СТБ порушували 420 разів. Це по 105 порушень на годину ефіру в середньому і це майже по два порушення щохвилини. Після тимчасового зменшення кількості порушень стандартів у квітні медіагрупа знову повертається до «звичного» рівня. Цього дня найбільше порушували стандарт відокремлення фактів від думок — 287 разів. Переважно це були суб’єктивні оцінки журналістів у новинах, але у двох повторених фрагментах тижневика була дуже велика кількість неавторизованих міркувань журналістів. Стандарт достовірності порушували 75 разів, майже половиною з цих порушень були узагальнені розмиті псевдопосилання на джерела фактичної інформації. З 34 порушень стандарту точності майже всі були невідповідностями між картинкою і текстом у БЗ і сюжетах. Крім того, 12 разів порушували стандарт доступності подачі інформації, 11 разів — стандарт повноти інформації. І порушили стандарт оперативності.

Стандарти журналісти Першого каналу Суспільного порушували 103 рази (це менш як по 26 порушень на годину). Найбільше було порушень стандарту достовірності — 41, більше половини з цих порушень були інформацією або картинками, взятими з телеграм-каналів чи соцмереж. Стандарт відокремлення фактів від думок порушували 32 рази, все це були оцінки журналістів у новинах. З 18 порушень стандарту точності більшістю були невідповідності картинки й тексту в БЗ, решта — недоладні «ілюстрації» в розмовах із гостями. Крім того, 5 разів порушили стандарт доступності подачі інформації, 4 рази — стандарт балансу думок і 3 рази — стандарт повноти інформації.

Інші позиції

В ефірі спільного марафону не повідомлялося про такі події / теми:

28 травня

Від російських обстрілів загинув чоловік на Херсонщині.

Окупанти скинули авіабомби на житлові будинки в Торецьку, двоє загиблих.

На 29 травня відключень електрики «Укренерго» не планує.

«Схеми» знайшли у Дубаї майно ексзаступника голови митниці на 25 млн доларів.

Ексзаступнику керівника Офісу президента Андрію Смирнову обрали як запобіжний захід 10 млн грн застави.

Повістки надсилатимуть 17-річним юнакам, які не стали на військовий облік.

Міноборони поки не планує розсилати повістки через додаток «Резерв+».

Росіяни випереджають графік виробництва «шахедів», — WSJ.

Головного редактора «Економічної правди» співробітники тримали без зв’язку більш як добу.

Іран поставив Росії нові керовані авіабомби Qaem-5.

29 травня

На саміті НАТО обговорять перспективи членства України, але до запрошення не дійде, — посолка США в НАТО.

Уряд планує підвищити тариф на електроенергію для населення майже вдвічі.

Санкції проти Росії не мають жодного впливу за межами країн Заходу, — Financial Times.

Трамп каже, що розбомбив би Москву і Пекін, якби Росія вдерлася б в Україну або Китай на Тайвань за його президентства.

Окупанти вбили мирного жителя на Чернігівщині.

Офіс президента намагається контролювати контент інформагенції «Укрінформ», — стаття «Української правди».

У проаналізованому ефірі каналу «Рада» був один прояв політичного піару — гостя ефіру народна депутатка Олена Шуляк зі згоди ведучих надміру вихваляла президента Володимира Зеленського.

У проаналізованому ефірі каналу «Ми — Україна» було 2 прояви політичного піару — класичні «паркетні» повідомлення про приїзд в.о. міністра культури Ростислава Карандєєва до Харкова і про поїздку прем’єра Дениса Шмигаля до Праги.

У проаналізованому ефірі каналів  ICTV та СТБ двічі показували піарівський сюжет про заснований Віктором і Оленою Пінчуками реабілітаційний центр «Recovery».

У проаналізованих ефірах каналів «Інтер» і «1+1» проявів політичного піару не було.

У проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного проявів політичного піару не було.

Наративів російської пропаганди у проаналізованому ефірі каналу «Рада» не було, в ефірі були всі 4 токсичні ведучі каналу.

У проаналізованих ефірах інших учасників спільного телемарафону російських пропагандистських наративів і токсичних медіаперсонажів не було.

Так само їх не було й у проаналізованому ефірі Першого каналу Суспільного.

Скриншот відео: «Факти» ICTV / ютуб

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду