Реклама сигарет всупереч здоровому глузду

00:00,
22 Березня 2012
573

Реклама сигарет всупереч здоровому глузду

00:00,
22 Березня 2012
573
Реклама сигарет всупереч здоровому глузду
Незважаючи на заборони і антитютюнові кампанії, реклама сигарет все ж продовжує сприяти популяризації деяких сигаретних брендів.

Перша медійна реклама сигарет з’явилася ще в 1789 році. Надрукувала її одна з нью-йоркських газет за замовленням Lorillard Tobacco Co. Рівно через 186 років та сама Lorillard презентувала нову марку сигарет під назвою Newport. В США цей бренд з річними продажами в 5$ млрд і досі поступається монопольним становищем лише гіганту Marlboro.

Але як саме власникам марки вдається заробляти так багато? Все ж таки сьогодні, зважаючи на всі закони та антитютюнові кампанії, результативно рекламувати сигарети просто неможливо. Ще у 1955 році Федеральна торгова комісія (FTC) заборонила популяризувати продукти, що можуть завдати шкоди здоров’ю. До речі, значним чином на це вплинула славнозвісна реклама 1953 року, яка запевняла американців, що лікарі надають перевагу сигаретам Camel.

Щодалі заборони тільки збільшувалися. Публічних людей (для гарного прикладу молоді) «попросили» не курити в 1964-му, трансляції реклами тютюну зникли з телеекранів Америки в 1971-му. А вже у 1984 році з’явилася антитютюнова реклама, що мала на меті поінформувати людей про шкоду куріння. Нарешті у 1998 році зникло і все інше: рекламні постери, семплінг та мультгерої, що курять.

Все це чудово ілюструє контраст між рекламою сигарет 1962 та 2012 років. На прикладі бренду  Newport чудово видно зміну орієнтирів. Дослідження, проведені Девідом Г. Альтманом (David G. Altman) зі Стенфордського університету, показали, що з роками домінування у ній образу сигарет як таких постійно зменшувалося. Тепер така реклама, здається, не має нічого спільного с сигаретами.

 «В ній демонструють коханців, що насолоджуються життям. Гарно жити – ось основна ідея», – каже Хейс Рот (Hayes Roth), головний директор з маркетингу фірми Landor, яка займається брендингом. Як не дивно, реклами з молодими, енергійними парами (!), які гарно проводять час разом, було абсолютно достатньо для того, щоб продавати сигарети протягом останньої половини століття. І, якщо подумати, існує тільки одна річ, якою відрізняється сучасна тютюнова реклама від тодішньої. Зараз реклама сигаретного бренду вже не може зображати людей, які, власне, курять.

Як видно з постерів, змінилася і категорія споживачів сигарет марки Newport. І ніби у відповідь на рекламу 49,5% афроамериканців курять саме цю марку сигарет. Звичайно, пари й досі гарно проводять час, курячи. Навіть сьогодні, коли так багато відомо про шкоду тютюну, сигарети подовжують продаватися.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
old-ads.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду