«Це яйце»: Арахамія, Верещук, ZIK та інші отримали антипремію за сексизм

«Це яйце»: Арахамія, Верещук, ZIK та інші отримали антипремію за сексизм

14:00,
8 Грудня 2020
2992

«Це яйце»: Арахамія, Верещук, ZIK та інші отримали антипремію за сексизм

14:00,
8 Грудня 2020
2992
«Це яйце»: Арахамія, Верещук, ZIK та інші отримали антипремію за сексизм
«Це яйце»: Арахамія, Верещук, ZIK та інші отримали антипремію за сексизм
Розповідаємо, кого експерти визначили найбільшими сексистами року.

8 грудня в Києві під час онлайн-церемонії вручили другу антипремію «Це яйце» за сексизм у публічних висловлюваннях і медіа. Цього року номінантами та номінантками стали народні депутати, чиновники, кандидати і кандидатка на місцевих виборах, а також президент України; національні канали і місцеві видання.

Шляхом голосування з короткого списку претендентів на здобуття антипремії журі обрало по три переможці у двох номінаціях: «Сексистське висловлювання» та «Сексиський матеріал». Також цього року вперше антипремія «Це яйце» започаткувала спецпремію за випадок, який заслуговує окремої уваги. Серед членів журі – редакторка MediaSapiens Гала Скляревська.

«Секситські висловлювання»

У цій номінації перемогу здобули такі політики й посадовці:

1. Лідер партії «Слуга народу» та керівник її фракції, народні депутати Олександр Корнієнко і Давид Арахамія

Олександр Корнієнко та Давид Арахамія під час візиту до Миколаєва втрапили в сексистський скандал. Вони обговорили свою колегу Ірину Аллахвердієву: «Така піддута, звичайно, трохи. Чуть-чуть тюнінг too much». А також висловилися про Тетяну Домбровську, кандидатку в мери міста Миколаєва від «Слуги народу»: «Баба робоча, взагалі. Як корабельна сосна. Вона тут від***рить триста зустрічей за чотири місяці. І виграє. Вона така наживо. Енергетика».

Координаторка з гендерних питань кампанії проти сексизму в медіа та політиці «Повага» Ірина Славінська зауважила, що виборці більше не хочуть терпіти сексизм із вуст народних обранців. Вона нагадала, як політики виправдовувалися після скандалу: «По-перше, одразу після початку скандалу політики стверджували, що відео є монтованим і що вони тих слів нібито не говорили. Це цікавий симптом: дійсно, сьогодні політики не хочуть публічно асоціюватися із сексизмом, це вже не дуже модно. Тож перед ними тепер постає новий виклик – пора перестати говорити сексистські дурниці в приватному просторі. Якщо в душі людина сповідує зневажливе ставлення до жінок і дає собі право говорити про жінок у такому тоні, ці нахили важко приховати в публічній сфері – це як шило в мішку».

Іншим важливим фактом пані Славінська називає те, що Олександр Корнієнко записав вибачення – окреме відео, в якому визнає, що форму його висловлювання можна було сприйняти як сексистську. «Звісно, краще було би пряміше сказати, що та форма висловлювання є сексистською. Але нехай, не все одразу, – іронізує експертка. – У моїх очах це історія про злочин і кару. Неприпустимі слова – обурення широкої аудиторії – спроба списати все на монтаж і підступ недоброзичливців – обурення широкої аудиторії – вибачення та визнання сексизму. Це історія зі щасливим кінцем, яка свідчить, що виборці більше не хочуть терпіти сексизм у вустах народних обранців».

2. Кандидат на посаду міського голови Одеси Євген Червоненко

У програмі «Урядовий квартал» на каналі «112 Україна» Євген Червоненко систематично ображав депутатку від фракції «Слуга народу» Галину Янченко. Вона пішла зі студії після фрази «Ваш уровень – научиться правильно, сдвинув ноги, сидеть на токшоу, девушка».

Медіаекспертка та тренерка з безпеки Інституту масової інформації Ірина Земляна наголосила, що народна депутатка Галина Янченко неодноразово публічно зіштовхувалася зі знецінюванням і приниженнями на свою адресу. Випадок, який стався в програмі «Урядовий квартал», де Червоненко вдався до принизливих сексистських коментарів, не міг бути непоміченим.

«Низькість і ганебність висловлювання Червоненка викликають огиду, і коментувати їх зайве. Але цей кейс свідчить про те, що перед сексизмом не захищені всі, яку б посаду не обіймали. На сьогодні, на жаль, досягнення чи дії політикинь майже не обговорюють, натомість усе зводиться до зовнішнього вигляду, кольору туфель і “розкажіть секрет, як жінці вдається працювати і суміщати з материнством”. У жінках усе ще вперто не бачать професіоналок, і народні обраниці не стали винятком. Впевнена, що ми це змінимо», – зазначила Ірина Земляна.

3. Начальник Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді у Кривому Розі Павло Дабіжа

Павло Дабіжа в коментарі до допису депутатки Криворізької міської ради від об’єднання «Самопоміч» Людмили Бурман написав таке: «Найбільше зло — це допустити жінок і дітей до прийняття важливих рішень, наприклад, до голосування, який би вигляд не мали ці люди. Саме тому загальне виборче право і рівність чоловіків і жінок, це — нісенітниця». Наразі коментар видалено (скріншот дивіться тут), проте публічного вибачення за ці слова експерти антипремії не бачили.

Подібні висловлювання поширюють нетерпиме ставлення до жінок і є прикладом публічної мови ворожнечі за ознакою статі, пояснила вибір журі кандидатка соціологічних наук, доцентка кафедри соціології Національного університету «Києво-Могилянська академія», гендерна експертка Української Гельсінської спілки з прав людини Тамара Марценюк. «Дуже прикро бачити, що всі зусилля держави за останні десятиліття з розбудови політики рівних прав і можливостей для жінок і чоловіків зводяться нанівець подібними коментарями від посадовця», – зауважила вона.

На переконання експертки, такі публічні думки є неприпустимими в демократичному суспільстві, яке багато років утілює ідеї рівності та прав людини. «Складається враження, що рівень освіти і професійної підготовки керівника Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді не відповідає стандартам», – відзначила пані Марценюк. Вона також порадила чиновнику ретельно перечитати такі важливі закони, як «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків» та «Про засади запобігання і протидії дискримінації в Україні».

«Секситський матеріал»

У цій номінації переможцями стали такі медіа:

1. Канал ZIK

Колишня заступниця міністра інфраструктури Олександра Клітіна оголосила про створення власної партії «Україна проти корупції». Своє відеозвернення ексчиновниця записала з відкритим декольте, чим спровокувала хвилю обговорень і шеймінгу у соцмережах. Натомість в ефірі каналу ZIK влаштували опитування, справжні в неї груди чи штучні.

Це приклад об’єктивації жінки, пояснила вибір журі заступниця шеф-редакторки «Детектора медіа», редакторка MediaSapiens Гала Скляревська: «Можливо, ведучі каналу не знають, що таке сексуальна об’єктивація. І до яких наслідків призводить ставлення до жіночого тіла як до об’єкта, який можна розглядати, обговорювати, а потім використовувати так, начебто його володарка – манекен, а не жива людина. Проте саме цим ведучі й займались у студії — об’єктивували людину, зводячи її буття до її зовнішності та навіть окремих частин її тіла, і транслювали цей меседж на широке коло глядачів, не відчуваючи відповідальності. Це опитування засудила експертна спільнота, однак канал продовжив транслювати сексистські висловлювання гостей та толерувати їх».

2. «Новини Черкащини» та «Таблоїд 18000»

Одразу два медіа поділили між собою антипремію за сексизм через применшення ролі жінки в заголовках «Дружина письменника з Черкас отримала нагороду за найкращу режисуру на американському кінофестивалі» та «Дружина письменника з Черкас отримала нагороду за найкращу режисуру». Ідеться про українську режисерку Ірину Цілик, яка отримала нагороду американського кінофестивалю незалежного кіно «Санденс» 2020 року за найкращу режисерську роботу в категорії світового документального кіно за стрічку «Земля блакитна, ніби апельсин», а згодом іще низку інших нагород міжнародних кінофестивалів.

Опублікувавши такий заголовок, видання применшили роль режисерки Ірини Цілик, знецінили її роботу як самостійної незалежної людини та фахівчині своєї справи. Це класичний гендерний стереотип, який часто множать українські медіа, що «жінка сама нічого не здатна без відомого чоловіка», пояснила голова Асоціації «Жінки в медіа», членкиня Комісії з журналістської етики Єлизавета Кузьменко.

«Невже режисерка не заслуговує на згадку свого імені в заголовку новини? Привід важливий – отримання престижної нагороди. Натомість медіа, які поширили цей сексизм, мабуть, вважають, що письменництво чоловіка є більш вагомим для новини. Шкода, оскільки завдання медіа – дотримуватися об’єктивності, неупередженості, збалансованості, достовірності, повноти й точності інформації, уникати дискримінації та сексизму. Це, до речі, також вимога законодавства», – додала пані Кузьменко.

3. «Гал-інфо»

Інформаційна агенція «Гал-інфо» опублікувала статтю з рубрики «Портрет кандидата». Героїнею матеріалу стала Оксана Юринець — кандидатка від партії «УДАР». Матеріал супроводжувався ілюстрацією, що зображувала кандидатку з великими губами та довгими нарощеними нігтями. Позаду неї було видно велику чоловічу тінь. Чоловіків «Гал-інфо» зобразило зовсім-по іншому.

Журналістка Центру прав людини Zmina Ірина Виртосу пояснила, що коли йдеться про сексистське висловлювання в медіа, публічному просторі, нерідко з поля зору «випадають» саме зображення, якщо не йдеться саме про сексистську рекламу. «Буває, що стаття загалом ок, виважена подача, але достатньо й однієї ілюстрації, щоб усе перекреслити», – зауважила експертка про карикатуру на Оксану Юринець.

При тому що її опонента, Ігоря Зінкевича, в цьому ж виданні показали також карикатурно, але як успішного, ділового чоловіка. «Його максимальний недолік – неголене обличчя. При чому, що як і Оксана Юринець, так і Ігор Зінкевич – обидва мають великий досвід у політиці, є сильними конкурентами та мають свою команду. Чому ж у такому разі жінку "традиційно”, по-сексистськи зображують як таку, що неспроможна приймати рішення, роблячи головний акцент на її зовнішності, а не діловій репутації?» – наголосила пані Виртосу.

Спецпремія

Цьогорічну спецпермію отримує кандидатка на посаду міської голови Києва Ірина Верещук, яка сказала виданню «Гордон»: «Коли я чую про ці “феміністичні рухи”, кажу їм: “В армію. І все стане на свої місця”».

Координаторка проєкту #вибориБЕЗсексизму Ірина Тишко переконана, що Ірина Верещук продемонструвала приклад патріархального мислення та внутрішньої мізогінії. «Попри те, що більшість скарг про сексистські висловлювання, які ми отримали в межах антипремії, стосувалися чоловіків, на жаль, цього року ми віддаємо спеціальну нагороду жінці».

Пані Тишко нагадала, що в українському парламенті найбільша кількість жінок за свою історію незалежності — 21%, і майже 30 тисяч жінок в українській армії. «Це стало можливим не за помахом чарівної палички, а завдяки тривалій боротьбі тих самих феміністок, яких Ірина Верещук посилає в армію. Дуже шкода, що політикиня відкидає той факт, що саме завдяки багаторічним зусиллям жіночого руху, вона отримала право обирати й бути обраною, а її гра у “свого хлопця в політиці” — це ілюзія, адже досі політика — це чоловіча монополія, яку варто руйнувати жіночою солідарністю та об’єднанням зусиль. А саме це могло б стати для Верещук щасливим квитком у мерство», – підсумувала експертка.

Що таке «Це яйце»?

Антипремія «Це яйце!» — некомерційна ініціатива, започаткована у 2019 році громадськими організаціями «Жінки в медіа», «Інститут масової інформації», «Центр прав людини Zmina», «Детектор медіа», Кампанією проти сексизму в медіа та політиці «Повага», Українською Гельсінською спілкою з прав людини.

Відзнаку вручають напередодні 10 грудня – міжнародного дня прав людини. У такий спосіб організатори хочуть привернути увагу до проблеми стереотипного та сексиського зображення жінок в українських ЗМІ.

Антипремія має дві номінації:

  • «Сексиський матеріал» — конкретний матеріал або сюжет, що містить сексистські висловлювання та був оприлюднений на ТБ, друкованому чи онлайн ЗМІ або на радіо;
  • «Сексиське висловлювання» — за сексизм від публічних осіб (чиновники, політики, лідери думок та інше), трансльований у медіа чи соцмережах.

У 2019 році переможцями антипремії стали: експрезидент Федерації велоспорту Олександр Башенко, уповноважений з гендерних питань Запорізької обласної ради Владислав Марченко, народний депутат Максим Бужанський, президент України Володимир Зеленський; телеканал «112 Україна» та сайт «Сегодня».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду