ms.detector.media
Іра Рябоштан
02.01.2022 17:00
Влащенко, Піховшек, музей вагіни, «Гра в кальмара» та Кеннеді. Двадцять найпопулярніших новин і статей MediaSapiens за 2021 рік
Влащенко, Піховшек, музей вагіни, «Гра в кальмара» та Кеннеді. Двадцять найпопулярніших новин і статей MediaSapiens за 2021 рік
Які матеріали нашого сайта зібрали найбільше переглядів у 2021 році.

У 2021 році читачам MediaSapiens особливо полюбився формат «досьє». З десяти найпопулярніших матеріалів шість — це біографії: Наталії Влащенко, Григорія Азарьонка, В’ячеслава Піховшека, Макса Назарова, Анатолія Ульянова та Роберта Френсіса Кеннеді-молодшого. Окрему увагу також приділили добіркам цікавих серіалів та матеріалу-енциклопедії про меми з «Гри в кальмара». Отже, рейтинг матеріалів MediaSapiens 2021 року за кількістю переглядів:

 

Від «Публічних людей» до непублічних власників. Хто така Наташа Влащенко (майже 75 тисяч переглядів)

Перше місце в рейтингу посіло досьє на ведучу Наталію Влащенко, яка працювала на каналах «112 Україна» та ZIK, а нині — на каналі «Україна 24». Змінювались місця роботи та роботодавці, але стиль роботи Наталії Влащенко змінився не більше, ніж назва її авторської програми: «Люди. Hard Talk», «HARD з Влащенко», «Хард з Влащенко». Оглядач «Детектора медіа» Ярослав Зубченко дослідив біографію Влащенко та дійшов висновку, що звинувачувати її в російській пропаганді не зовсім коректно. Вона має специфічне ставлення до українсько-російської війни: запрошує на свої ефіри сумнівних гостей, що сприяє пропаганді; просуває наратив «здачі Криму»; критикує грантові організації, комісії доброчесності, антикорупційні органи, активістів. Але Влащенко, принаймні, визнає відповідальність Кремля за загарбання Криму та частини Донеччини й Луганщини.

 

Топ-20 сериалов 2020 года, которые вы могли пропустить (майже 21,3 тисячі переглядів)

Наступну сходинку посідає підсумкова суб'єктивна добірка західних серіалів 2020 року. Попри корективи, які внесла пандемія в телевізійну індустрію, 2020 рік видався вдалим для світового серіального виробництва. Заступниця шефредактора з авторських проєктів, координаторка проєкту MediaSapiens Гала Скляревська обрала 20 серіалів різноманітних жанрів і тематики: від виборів у США до ісламського екстремізму, від боротьби за права людини до боротьби за свої межі, від спроби зрозуміти, як ми опинилися в цьому місці, до прогнозів на майбутнє, часто песимістичних, а також терапевтичні серіали, які допомогли повірити, що все буде добре.

 

«Гра в кальмара» як енциклопедія мемів: пояснюємо, з чого сміються і плачуть соцмережі всього світу (16,8 тисячі переглядів)

Трійку лідерів замикає матеріал про корейський серіал у жанрі виживання «Гра в кальмара» режисера Хвана Дон Хьока. Після виходу серіал побив рекорди на стримінговій платформі Netflix, а відео й меми про нього на декілька місяців заполонили соцмережі. Журналістки Іра Рябоштан та Анна Єгорова пояснили походження й значення жартів, мемів та символів, які породила «Гра в кальмара».

 

Коли вже подивився «Гру в кальмара». Десять найкращих серіалів 2021 року (15,7 тисячі переглядів)

До найпопулярніших текстів за рік на MediaSapiens увійшла ще одна добірка серіалів від Гали Скляревської. У матеріалі зібрані 10 серіалів 2021 року, які, на думку авторки, глядачі незаслужено залишили без уваги, або ж з ними погано обійшлися критики. У цій добірці є серіали на будь-який смак — драми, комедії про прибульців, постапокаліптичні фентезі, детективи та серіал із кіновсесвіту Marvel тощо.

 

Во втором поколении. Кто такой Григорий Азарёнок, один из «жесточайших» пропагандистов Беларуси (13,8 тисячі переглядів)

Навесні 2021 року на білоруському державному телеканалі СТВ вийшов позачерговий випуск програми «Таємні пружини політики 2.0», у якій ведучий Григорій Азарьонок принижував та критикував Україну. Після цього ефіру Азарьонка внесли в базу «Миротворця», а українські ЗМІ та політики порівнювали його з російськими телепропагандистами (хоча, здається, він їх таки переплюнув). Гала Скляревська вивчила біографію Азарьонка й дізналася, що він — спадковий пропагандист. Він пішов шляхом свого батька Юрія Азарьонка, який, будучи ще молодим режисером, знімав пропагандистські фільми на користь Олександра Лукашенка й проти білоруської опозиції. Саме це забезпечило Азарьонку-старшому кар’єрне просування. Та й кар’єра Григорія Азарьонка розвивалася схожим чином — до весни 2020 року він знімав сюжети про посівні та жнива, робив репортажі з регіонів та життя столиці. Однак після сюжетів на користь влади про підготовку до виборів його кар’єра стрімка пішла вгору — в березні 2020-го він уже отримав свою авторську телеколонку. Так само як і батько, пише Гала Скляревська, він звинувачує масонів, сатаністів, США та Європу в бажанні повалити Лукашенка і нашкодити «білоруському народу, який живе під парасолькою стабільності ось уже 25 років».

 

Хто такий В’ячеслав Піховшек і як він пройшов шлях від великого до смішного (12,5 тисячі переглядів)

В’ячеслав Піховшек пройшов шлях від автора найкращої політичної програми на центральному телебаченні до ютуб-каналу Перший незалежний. За цей час він встиг попрацювати на УТ-1 та УТ-2, довго був на «1+1», де, зокрема, контролював виконання темників від голови Адміністрації президента Кучми Віктора Медведчука. Побув консультантом президента Леоніда Кучми, невдало спробував пройти до Верховної Ради, увійшов до політтехнологічної команди Віктора Януковича й нарешті опинився на NewsOne, який тоді ще формально належав Євгенію Мураєву. Коли телеканал перейшов до правої руки Медведчука Тараса Козака, В’ячеслав Піховшек радикалізувався. Крім ретрансляції кремлівських темників, у нього з’явилася додаткова важлива роль — звеличування Віктора Медведчука. Після запровадження санкцій проти Козака він став «співвласником» — одним зі ста працівників медіахолдингу Медведчука, які заснували компанію «Медіахолдинг Новини». Головний редактор «Детектора медіа» Отар Довженко та журналіст Роман Тищенко згадали, яким був шлях людини, прізвище якої стало загальною назвою — синонімом маніпуляції.

 

Тамада російської пропаганди. Хто такий Макс Назаров? (11 тисяч переглядів)

Ведучий телеканалу «Наш» Макс Назаров прокинувся відомим після того, як на медіа Медведчука наклали санкції — того ж місяця «Наш» вийшов у лідери у великих містах. У 2015 році він розпочав свій шлях на NewsOne. До приходу на канал Мураєва він працював на радіостанції й телеканалі «Твій всесвіт», ведучим на музичному радіо NRJ UA (раніше відомому як «Європа Плюс»). У 2019 році перейшов на канал «Наш», в ефірі якого дотепер легітимізує російських бойовиків, розпалює ненависть між українцями, виправдовує російську агресію. Коли російські війська згуртувалися біля кордону України навесні 2021 року, Назаров звинувачував у цьому Київ. До інформаційної підтримки російської агресії, як завжди, додається українофобство — Макс Назаров заперечує українську історію, виступає проти українських інтересів, поширює маніпуляції про утиски російської мови, нацизм і навіть те, що Тарас Шевченко був «общим поэтом». Ярослав Зубченко, дослідивши біографію Макса Назарова, резюмував: «Складно назвати проросійську інформаційну кампанію, до якої Назаров не долучався».

 

Хто такий Анатолій Ульянов? «Львівський політбіженець», американський комуніст, автор концепції Yar Media (майже 10 тисяч переглядів)

У жовтні 2021 року Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» оголосив про запуск онлайн-видання Yar Media. Маніфест, опублікований цим виданням, написав Анатолій Ульянов — контркультурник, який живе у США. Варто нагадати, що редакція залишила видання за п’ять днів після запуску. Ульянов став відомим в українській блогосфері ще в середині 2000-х завдяки платформі блогів LiveJournal. У 2003 році Ульянов створив «Украинский литературный портал», який невдовзі перетворився на видання «Проза». Як головний редактор та автор цього медіа Ульянов здебільшого критикував українську літературу та мистецтво, а також усіляко епатував. Ближче до кінця нульових він зайнявся політичним активізмом, зокрема, виступав проти мера Києва Леоніда Черновецького. Однак цей період тривав недовго й завершився в березні 2009 року, коли Анатолія Ульянова побив член «Братства» Дмитра Корчинського. Тоді він виїхав спершу до Європи, потім до США. За цей час «Прозу» закрили, натомість Ульянов запустив проєкт Looch (його теж пізніше втратив), пішов із LiveJournal та запустив свій сайт dadakinder.com. Після запровадження санкцій проти каналів Медведчука та порушення справи проти самого Медведчука Анатолій Ульянов почав захищати політика й говорити про «державні репресії» та цензуру. Заступниця шефредактора з авторських проєктів Гала Скляревська пише в досьє, що не варто шукати логіку у вчинках Ульянова, адже його риторика часто буває суперечливою — це частина його епатажного іміджу.

 

«Ланцюг єдності» та інші флешмоби, у яких не варто брати участь (9,5 тисячі переглядів)

Цікавилися читачі MediaSapiens і матеріалом про флешмоби у соцмережах. Тоді у фейсбуку був популярним флешмоб «Ланцюг єдності», для участі в якому потрібно було лише авторизуватися через соцмережі на спеціальному сайті, після чого аватарка учасника відображалася у віртуальному ланцюгу. Не менш поширеним був флешмоб із закликом «зламати алгоритм фейсбуку»: учасники мали скопіювати певний текст і розмістити його на своїй сторінці. Психологиня каже, що такі флешмоби підкуповують своєю простотою; людям приємніше думати, що їхні пости мало хто читає через алгоритми фейсбуку, а не через нудні теми. Однак через участь у таких флешмобах користувачі потрапляють до бази людей з мінімальною інформаційною гігієною, яким легко нав’язати конкретні меседжі. Далі цю інформацію можуть використати під час виборів, відвернення уваги від чогось або ж навпаки — привернення уваги до якоїсь події або персони. Авторка матеріалу Ярослава Шеремета зібрала поради експертів, яким чином подібні флешмоби можуть загрожувати безпеці персональних даних користувачів та як від цього вберегтися.

 

Суперраспространитель. Кто такой Роберт Кеннеди-младший, главный борец против вакцин и звезда конспирологии (9,2 тисяч переглядів)

«Зв’язок вишок 5G і COVID-19», «грип не безпечніший за коронавірус», «Гейтс отримає прибуток від пандемії», «чіпізація» — до цих та інших фейків про коронавірусну хворобу доклав руку Роберт Френсіс Кеннеді-молодший, племінник президента Джона Кеннеді та син його молодшого брата, сенатора Роберта «Боббі» Кеннеді. Колишній прокурор, юрист, борець за екологію, національний герой, якому співчував якщо не весь світ, то вся Америка, став найвпливовішим антивакцинатором у світі. Коли його син мало не помер від анафілактичного шоку, з’ївши батончик з арахісом, Кеннеді став фундатором громадської ініціативи, яка займається проблемами харчових алергій. Потім він написав передмову до книжки «Епідемія арахісової алергії», у якій появу алергії пов’язують із вакцинацією дітей. Внаслідок масштабних піаркампаній Кеннеді став однією з найпомітніших фігур антивакцинаторського руху в США. Гала Скляревська зауважила, що попри все більший скептицизм у ЗМІ, публічну заяву клану Кеннеді із засудження його дій, Кеннеді продовжував нарощувати активність і дочекався справжнього тріумфу в 2020 році, коли пандемія зробила з нього найвпливовішого антивакцинатора у світі.

 

Топдесятка новин: коронавірус, Зеленський, Дубінський та Ілон Маск

У 2021-му читачі MediaSapiens найбільше цікавилися новинами, в яких журналісти спростовували фейки, та вижимками з моніторингів «Детектора медіа». Також до топу потрапили новини про Ілона Маска, про оновлення Android та про канали Медведчука. Рейтинг новин MediaSapiens 2021 року за кількістю переглядів:

  1. «У соцмережах поширюють фейк, де фігурує студійний номер телеканалу Прямий» (103,7 тисячі переглядів);
  2. «Перший у світі музей вагіни закривається через проблеми з орендою й переходить в онлайн» (94,3 тисячі переглядів);
  3. «"Слуга народу" Мар’яна Безугла двічі намагалась піти зі студії каналу "Наш" через грубість Добкіна — моніторинг» (33 тисячі переглядів);
  4. «На пристроях з Android не працюють додатки. Що робити?» (22 тисячі переглядів);
  5. «Влада індійського штату вимикала інтернет, щоб вчителі не списували на екзамені. Деякі прийшли в капцях з Bluetooth (ФОТО)» (12,3 тисячі переглядів);
  6. «5 канал наголосив, що Мецгер є другом Зеленського — моніторинг» (12 тисяч переглядів);
  7. «"1+1" цікавиться особистим життям Кернеса навіть після його смерті — моніторинг» (11,5 тисячі переглядів);
  8. «Вчителі зобов’язані проводити уроки онлайн? Скільки вони мають тривати? Як перевести дитину на дистанційне навчання на весь рік?» (10,7 тисячі переглядів);
  9. «Сайти заблокованих каналів "112", NewsOne і ZIK змінили адреси» (9 тисяч переглядів);
  10. «Neuralink Ілона Маска імплантувала в мозок мавпи чіп, який дозволив грати у відеоігри» (9 тисяч переглядів).

Це - один з багатьох матеріалів про підсумкі 2021 року. Головні з них про проєкти з медіаграмотності, які втілили в Україні у 2021 році, про топдесятку ухвалених у 2021 році законів щодо реформ, колонку Євгена Федченка — керівника фактчекінгового проєкту StopFake та Могилянської школи журналістики із підсумками цього року та прогнозами на наступний та Любові Цибульської, експертки з протидії гібридним загрозам, екс-очільниці Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, а нині його радниці, із підсумками цього року. Ви також можете прочитати про найпопулярніші матеріали та новини  «Детектора медіа» за 2021 рік. 

ms.detector.media