Виповнився рік повній забороні реклами сигарет в Україні: які результати?

00:00,
17 Вересня 2013
500

Виповнився рік повній забороні реклами сигарет в Україні: які результати?

00:00,
17 Вересня 2013
500
Виповнився рік повній забороні реклами сигарет в Україні: які результати?
16 вересня виповнився рік, як в Україні діє закон № 3778 - IV щодо повної заборони реклами тютюнових виробів. Громадські активісти промоніторили, наскільки він виконується.

Для цього  Коаліція громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» протягом серпня 2013 року здійснила моніторинг присутності тютюнової реклами в точках продажу сигарет. Результати моніторингу свідчать про 100% рівень виконання закону: торгові заклади не розміщують прямої реклами сигарет. На вітринах і у прикасових зонах відсутні плакати, постери із зображенням торгових марок та сигарет, не проводяться акції, пов’язані з тютюновими брендами. Разом з тим, зафіксовані певні види стимулювання продажів тютюнових виробів: наприклад, використання спеціального обладнання, «підсвітка» вітрин тощо.

Моніторинг проводився у Києві та в 9 інших обласних центрах України: у Донецьку, Сімферополі, Одесі, Житомирі, Львові, Луганську, Черкасах, Чернігові, Вінниці. Загалом, було перевірено 764 пункти продажу: кіоски, супермаркети, магазини та міні -маркети. Активісти склали і надіслали відповідні скарги до Державної інспекції України з захисту прав споживачів, що здійснює державний контроль за виконанням цього закону.

«За перше півріччя 2013 р. було проведено перевірку понад 1,5 тис. суб’єктів господарювання на предмет дотримання вимог антитютюнового законодавства. 14,3% порушень – це ігнорування заборони на рекламу, стимулювання продажу та спонсорство тютюнових виробів. Для нас важливо виконання цього закону, особливо в контексті протидії доступності дітей до тютюнових виробів. Цього можна досягти в тому числі і шляхом усунення всіх форм реклами сигарет» – прокоментував Сергій Орєхов, голова Державної інспекції України з питань захисту прав споживачів.

Повна заборона всіх видів реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів є вимогою Рамкової конвенції ВООЗ з боротьби проти тютюну (РКБТ), яку Україна ратифікувала у 2006 р. «Всесвітня організація охорони здоров’я вітає прорив, здійснений Україною із запровадження ефективного антитютюнового законодавства, яке дозволяє й надалі демонструвати хорошу динаміку зі зниження поширеності куріння серед курців різних вікових категорій. У цьому плані наша країна – взірець для наслідування» – дала свій коментар Наталія Король, керівник відділу боротьби із неінфекційними захворюваннями Бюро ВООЗ в Україні.

Моніторинг показав, що пряма реклама тютюнових виробів в точках торгівлі відсутня, проте тютюнові компанії використовують інші методи стимулювання збуту сигарет, які не чітко регулюються нормами закону № 3778 - IV.

- 60 % торгових точок використовують спеціальні обладнання та дисплеї, викладки сигарет на яскравому фоні в рамках з «підсвіткою».

- 18 % точок продажу мали, зокрема, яскраві наклейки з ціною, торгові аксесуари із зображенням тютюнових брендів, монетниці для решти на касі тощо.

- у 4 % закладів торгівлі працювали промоутери та консультанти. Враховуючи, що в Україні є понад 90 тис. власників ліценцій на торгівлю тютюновими виробами, мова йде про цілу армію промоутерів, найнятих для «полювання» за майбутніми клієнтами.

«Комплекс антитютюнових законів уже приніс перші позитивні результати: за даними Держстату за перші 6 місяців 2013 р. продажі тютюнових виробів впали на 15% -  українці курять значно менше. Заборона реклами у пунктах продажу є найважливішою нормою цього закону, адже доведено, що присутність такої реклами провокує спонтанну купівлю сигарет, підвищує бажання курити та створює хибне уявлення про доступність сигарет» – зазначив Андрій Скіпальський, голова правління Центру громадянського представництва «Життя».

Моніторинг 151-го пункту продажу в Києві також засвідчив високий рівень виконання закону. «Можемо констатувати, що норма про заборону прямої реклами тютюнових виробів виконується на 100%. Однак ми побачили, що тютюновим компаніям таки вдається обходити Закон № 3778- IV в частині заборони стимулювання продажу, зокрема, у понад 80% випадках у Києві було помічено спеціальне обладнання та дисплеї у вітринах і біля кас, виокремлення пачок сигарет на яскравому кольоровому фоні. На нашу думку, для того, аби досягти повноцінного виконання закону потрібно законодавчо заборонити викладку пачок сигарет у вітринах пунктів продажу, як це вже зроблено у багатьох країнах світу» – вважає Тарас Шевченко, директор Інституту Медіа Права.

Викладка сигарет на вітринах вже заборонена в Англії, Ісландії, Ірландії, Норвегії, Канаді, Австралії та деяких штатах США. З 2014 року подібна норма почне діяти в Росії. «Моніторинг виявив, що тютюнові корпорації свідомо зловживають недосконалістю норм чинного законодавства,  розміщуючи пачки сигарет у вітринах магазинів на спеціальному фоні та разом з елементами, які привертають увагу. – зауважив Костянтин Красовський, завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ. – Дієвою відповіддю на ці зловживання має стати послідовне виконання Керівних принципів імплементації РКБТ, в даному випадку – законодавче  впровадження повної заборони на будь-яке зображення і видимість тютюнових виробів у пунктах продажу».

«Заборона реклами тютюну – одна з найбільших наших спільних перемог. І реальне виконання закону є не меншою перемогою над тютюновими лобістами, ніж його прийняття. Якби наша держава досягла в інших галузях хоча б третину того, що нам вдалося в антитютюновій кампанії, ми були би частиною Євросоюзу ще кілька років тому» – зазначила у коментарі Леся Оробець, народний депутат України, співавтор Закону України № 3778-IV.

Джерело: за матеріалами прес-служби Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду