Законодавство про заборону реклами сигарет в інтернеті суперечить саме собі – ІМП

00:00,
14 Жовтня 2013
614

Законодавство про заборону реклами сигарет в інтернеті суперечить саме собі – ІМП

00:00,
14 Жовтня 2013
614
Законодавство про заборону реклами сигарет в інтернеті суперечить саме собі –  ІМП
Про це йдеться у моніторингу присутності реклами тютюнових виробів в інтернеті, оприлюдненому Інститутом Медіа Права.

Реклама сигарет в інтернеті регулюються двома законами – «Про рекламу» та «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення».

Останній повністю забороняє рекламу сигарет в мережі. У ст. 16 читаємо, що заборонено «надсилання повідомлень поштою, електронною поштою, повідомлень на мобільні телефони, поширення відеодисків, відеоматеріалів, компакт-дисків, комп'ютерних та інших ігор, розміщення інформації в мережі Інтернет з метою стимулювання продажу тютюнових виробів».

Натомість ст. 22 закону «Про рекламу» забороняє рекламу сигарет «у мережі Інтернет, крім веб-сайтів, призначених для повнолітніх осіб, обов’язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів». Тобто рекламувати можна, якщо провести попередню ідентифікацію користувача і якщо сайт не розраховано на дитячу чи підліткову аудиторію.

Таким чином, один закон повністю забороняє рекламу сигарет, інший дозволяє її за певних умов.  Саме цією суперечністю спробували скористалися тютюнові компанії і провели кілька рекламних кампаній на майданчиках трьох відомих  інтернет-видань – gazeta.ua, kp.ua, obozrevatel.com.

Відвідувачам цих ресурсів пропонували переглянути рекламу сигарет, опісля того, як вони дадуть відповідь на питання: «Чи виповнилося вам вже 18 років?».  

Однак, юристи ІМП переконують, що  подібна реклама все одно є порушенням закону. По-перше, через те, що її було розміщено на сайтах, де представлено загальну інформацію, призначену для будь-якого користувача, повністю доступну,  а не таку, що є контентом лише для повнолітніх. По-друге, ідентифікація особи шляхом простого запитання «чи виповнилось тобі 18 років?», не є ефективною перевіркою користувача. Особливо, якщо врахувати, що в Україні існують сайти, які призначені для повнолітніх і де ідентифікація особи проходить належним чином. Йдеться про сайти тютюнових брендів.

Аби їх відвідати, потрібно ознайомитися з правилами користування ресурсу, заповнити анкету, в якій вказати свій вік, надіслати скан документу, який підтверджує ці дані. Лише після проходження такої процедури користувач отримує пароль, який потрібно буде вводити щоразу, аби відвідати сайт.

Приміром, сайт тютюнової марки Kent надає доступ до свого сайту лише після підтвердження свого віку шляхом надсилання відповідного документу «для реєстрації на Веб-сайті Вам необхідно завантажити на Веб-сайт відскановану копію першої сторінки паспорта або водійських прав із чіткою датою народження (а для іноземців, які мають право постійного проживання на території України – відскановану копію документа, що засвідчує таке право). Документи можна завантажити з комп’ютера або сфотографувати за допомогою веб-камери. Крім того, Ви маєте підтвердити статус курця шляхом проставлення відповідної відмітки у реєстраційній формі».

Таку процедуру можна вважати ідентифікацією користувача, наголошують юристи ІМП. Щоправда, додають, що вона все одно не гарантує, що неповнолітній не зможе відсканувати чужі паспортні дані та отримати доступ на сайт.

Таким чином, якщо порівняти ці два способи ідентифікації користувачів, стає очевидним, що ідентифікація перед показом реклами є формальністю і не виконує покладених на неї функцій.

Нагадуємо, цього тижня громадськість розпочала роботу над законопроектом, який усуне недоліки нинішніх законів про заборону реклами тютюнових виробів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
businessua.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду