Що робитимуть, аби реклама сигарет зникла з точок продажу

00:00,
13 Червня 2012
416

Що робитимуть, аби реклама сигарет зникла з точок продажу

00:00,
13 Червня 2012
416
Що робитимуть, аби реклама сигарет зникла з точок продажу
Вже з 17 вересня вступить в дію закон про заборону реклами тютюнових виробів в місцях їх продажу. Це означає, що з магазинів і кіосків мають зникнути плакати, лайт-бокси, брендовані стійки та інші носії з рекламою сигарет. 

Про те, як можна посприяти ефективному виконанню цього закону розказав голова правління Центру громадянського представництва «Життя» Андрій Скіпальський на засіданні Громадської ради при Держспоживінспекції України. Він також запропонував Раді посприяти цій ініціативі і долучитися до її реалізації.

«Закон буде виконуватися і у Держспоживінспекції є всі механізми контролю. Існує певний ризик невиконання насамперед через непоінформованість власників ліцензій на роздрібну торгівлю тютюновими виробами та точок продажу, а також через недостатню кількість інспекторів для проведення масштабних перевірок. Саме тому ми запропонували Держспоживінспекції, і вже отримали згоду, на співпрацю у рамках сприянню виконання цього закону», – сказав Скіпальський.

Йдеться про два конкретні кроки, які активісти центру «Життя» та інших організацій коаліції «За вільну від тютюнового диму Україну» планують зробити.

По-перше, влітку буде запущено кампанію щодо інформування власників точок продажу про необхідність усунення реклами сигарет з 17 вересня. «Волонтери будуть поширювати в точках продажу листівки з роз’ясненнями щодо закону і можливих штрафів. Через Податкову плануємо розіслати підприємцям листи з нагадуванням про те, що закон невдовзі набуде чинності. За сприяння Держспоживінспекції на місцевих телеканалах хочемо запустити рекламу з відповідною інформацією, а також провести семінари для інспекторів» зазначив Андрій Скіпальський.

По-друге, в день набуття законом чинності по всій Україні планується  проведення численних моніторингів щодо виконання закону. Результати буде оприлюднено у ЗМІ і передано Держспоживінспекції, аби та вживала подальших заходів.     

«Виконання цього закону не створить проблем для підприємців, адже нічого демонтовувати не потрібно, потрібно просто прибрати рекламні плакати з точок продажів», – стверджує Андрій Скіпальський і як приклад наводить одну з мереж столичних супермаркетів,  в яких реклама сигарет вже зникла. Більш того, тепер їх продають там не біля кас, а у спеціальних відділах, вхід в які дітям заборонено. Так само працюють магазини у багатьох європейських країнах та США.

Усунення реклами з точок продажу має знизити ризик долучення до куріння дітей та підлітків. Адже часто сигарети і їхня реклама розміщенні поряд з цукерками та іншими товарами, орієнтованими, зокрема, і на дітей. Завдяки цьому, з одного боку, діти починають сприймати сигарети як дозволенний товар повсякденного вжитку. Формується цілком лояльне до них ставлення.

З іншого боку, підлітки та молодь можуть стати «жертвами» реклами, адже  головне її завдання – викликати у покупця бажання купити товар, заохотити до цього. Насамкінець, усунення реклами знижує число імпульсивних покупок, тобто таких, які людина не планувала робити. Це важливо, зокрема, для тих людей, які намагаються кинути курити і мають перебувати поза зайвими спокусами і нагадуваннями про шкідливу звичку.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
focus
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду