Чотири інтернет-видання рекламували сигарети попри законодавчу заборону – ІМП

00:00,
8 Жовтня 2013
401

Чотири інтернет-видання рекламували сигарети попри законодавчу заборону – ІМП

00:00,
8 Жовтня 2013
401
Чотири інтернет-видання рекламували сигарети попри законодавчу заборону –  ІМП
Інститут Медіа Права (ІМП) оприлюднив результати моніторингу присутності реклами тютюнових виробів в інтернеті.

Протягом квітня-липня 2013 року волонтери та активісти проекту фіксували випадки реклами тютюнових виробів в українському сегменті інтернету, у тому числі й в інтернет-виданнях.

На початку моніторингу в квітні місяці були помічені лише поодинокі випадки реклами сигарет – на сайті «Газети по-українськи» gazeta.ua зафіксували рекламу “LM”; на сайті «Обозреватель» obozrevatel.com  – «Chesterfield».

Найбільша активність тютюнових компаній інтернеті припала на травень. Тоді було виявлено близько 15 порушень законодавства, найбільша кількість з яких в інтернет-виданнях: kino-teatr.ua,  gazeta.ua, kp.ua, obozrevatel.com.

Реклама на цих сайтах виглядала так: спочатку ти заходиш на сайт і замість того, щоб побачити інформацію, яка є на сайті, на весь екран з’являється яскраве, різнокольорове вікно із тексом такого змісту: «Тобі вже виповнилось 18 років?» і дається дві відповіді на вибір: «так чи ні». Після відповіді «так» з’являються різні вікна з рекламою тютюнових виробів, наприклад на великому синьому екрані, розташована пачка тютюнових виробів марки “LM” із великим надписом «новий LM з фільтром МАЄ ЯКІСТЬ ПРЕМІУМ КЛАСУ».

У зв’язку із сплеском такої реклами тютюнових виробів в мережі, свою думку із цього приводу висловив прем’єр-міністр України Микола Азаров. На своїй сторінці у соціальній мережі Facebook, відповідаючи на питання про те, чому в інтернеті й досі рекламують тютюнові вироби попри законодавчу заборону, він написав:

«Я, без сумніву, доручу розглянути це питання і його юридичні аспекти. Але я б хотів звернути увагу власників інтернет-видань і звернутися до їхньої совісті, подумати про наслідки такої їх діяльності, а відвідувачів цих сайтів звернути увагу і, на великий рахунок, бойкотувати такі інтернет-портали».

Після цього звернення прем’єр-міністра реклами сигарет в інтернеті значно поменшало, але все одно її можна було побачити. Так в червні місяці були зафіксовані випадки реклами на все тих же сайтах видань kino-teatr.ua та  obozrevatel.com.  

Нагадаємо, ст. 22 ЗУ «Про рекламу» повністю забороняє рекламу тютюнових виробів в інтернеті. Проте, дозволяє її на веб-сайтах «призначених для повнолітніх осіб, обов’язковою умовою доступу до яких є попередня ідентифікація віку користувачів». 

Юристи ІМП вважають, що тієї ідентифікації, яку проводили на сайтах видань, що рекламували сигарети, недостатньо. Більш того, вони не підпадають під категорію видань, призначених винятково для повнолітніх. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
businessinsider.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду