Громадськість почала роботу над новим антитютюновим законопроектом

00:00,
11 Жовтня 2013
843

Громадськість почала роботу над новим антитютюновим законопроектом

00:00,
11 Жовтня 2013
843
Громадськість почала роботу над новим антитютюновим законопроектом
Він має повністю заборонити викладку сигарет у вітринах пунктів продажу.

Рішення про початок роботи над правками до існуючого законодавства ухвалили 10 жовтня, під час круглого столу, присвяченого обговоренню основних проблем виконання закону про заборону реклами і спонсорства тютюнових виробів, та шляхів їх вирішення».

У заході взяло участь близько 30 експертів – депутатів, громадських активістів з різних регіонів України, юристів, рекламістів, журналістів.

«Протягом перших півроку дії закону порушень було небагато. Однак тепер тютюнових бізнес адаптувався до нового законодавства, знайшов у ньому прогалини і почав їх використовувати, постійно вигадуючи все нові і нові способи», – зазначив Олексій Чорний, керівник проекту «Одеса без тютюнового диму».  

Основними порушеннями є підсвітка окремих пачок або їх розміщення на тлі фонових малюнків, дисплеях, спеціальних рамках. Все те, що виділяє певний бренд серед інших, привертає до нього увагу, а отже рекламує його.

Деякі тютюнові бренди йдуть далі – і розміщують цінники саме на їхніх тютюнових пачках так, аби вони повністю закривали попереджувальний надпис «Куріння вбиває» або ж лишали відкритим лиш слово «куріння».

Нинішнє законодавство не містить чіткої заборони подібних рекламних прийомів. Тому у Держспоживінспекції, яка мала б штрафувати за порушення закону, зв’язані руки. Ті судові позови, які вона подавала проти підприємців через викладки сигарет, успіхом не завершувалися. І причина цього саме у розмитості норми закону, які дозволяють трактувати його двояко.  

«З точки зору науки про рекламу – все максимально просто і чітко. Подібна викладка однозначно є рекламою», – запевнив Валерій Іванов, завідувач кафедри реклами та зв’язків з громадськістю КНУ ім. Тараса Шевченка.

Світлана Остапа (ГО "Телекритика"), Валерій Іванов (завідувач кафедри реклами та зв’язків з громадськістю КНУ ім. Тараса Шевченка)

Тож під час круглого столу було вирішено, що новий законопроект, роботу над яким громадськість почне вже цього тижня, насамперед має заборонити викладку сигарет у вітринах торгових точок. Тоді у тютюнових компаній не лишиться варіантів для обходу закону і привернення уваги до свого продукту.

Готовність взяти участь у розробці такого законопроекту і підтримати його ухвалення висловили представники партій «Батьківщина», «УДАР» та «Свобода».

«Після кожного прийняття законів мають бути контрольні зустрічі. Ми прийняли закон, побачили, як він працює. Тепер нам слід виправити його недоліки. Це нормальний законотворчий процес», – сказала Леся Оробець і виступила з ініціативою щонайшвидше взятися за роботу над правками до закону.

Впевненість у тому, що Верховна Рада підтримає подібний законопроект  висловив Андрій Шевченко:

Андрій Шевченко, народний депутат України

«Раніше антитютюнова тема була табуйованою і непрохідною через парламент, однак зараз все змінилося. Тепер важко уявити депутата, який би відстоював інтереси тютюнового бізнесу. Принаймні, про це соромно говорити вголос. Тож відбулися невідворотні зміни», – зазначив депутат.

Круглий стіл організували Інститут Медіа Права, громадські організації «Життя» та «Телекритика».  

Нагадуємо, закон про повну заборону реклами сигарет набув чинності 16 вересня 2012 року. Моніторинг виконання закону, проведений громадськими організаціями напередодні річниці, засвідчив 100% зникнення прямої реклами сигарет – рекламних постерів, листівок, банерів тощо. Разом з тим, дисплеї і спеціальну підсвітка окремих брендів виявили у 60% точок продажу.

Також Інститут Медіа Права у квітні-червні проводив моніторинг українського інтернету на предмет реклами тютюнових виробів. Було виявлено близько 20 випадків порушень. Зокрема, реклама була на сайтах 4 інтернет-видань. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
philly.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду