«Чому Росія незаконно вторглася в Україну?». Хто такий Пірс Морган, який вигнав з ефіру пропагандиста Євгенія Попова

«Чому Росія незаконно вторглася в Україну?». Хто такий Пірс Морган, який вигнав з ефіру пропагандиста Євгенія Попова

15:57,
9 Червня 2023
4479

«Чому Росія незаконно вторглася в Україну?». Хто такий Пірс Морган, який вигнав з ефіру пропагандиста Євгенія Попова

15:57,
9 Червня 2023
4479
«Чому Росія незаконно вторглася в Україну?». Хто такий Пірс Морган, який вигнав з ефіру пропагандиста Євгенія Попова
«Чому Росія незаконно вторглася в Україну?». Хто такий Пірс Морган, який вигнав з ефіру пропагандиста Євгенія Попова
Популярний британський телеведучий взяв інтерв’ю в російського пропагандиста, відомого також за статусом «чоловік Ольги Скабєєвої». Розмова вийшла резонансною, і в результаті ведучий попросив відключити Попова від ефіру.

Було б помилкою казати, що Пірс Морган популярний в Україні. Однак після цієї розмови він таки отримав певну увагу і захопливі відгуки від частини українців у соцмережах. Попри поширену нині думку про те, що у пропагандистів узагалі не слід брати інтерв'ю, саме такий формат здався багатьом доволі вдалим та результативним. Адже глядачам показали справжнє обличчя дезінформації. Щоправда, колега самого ведучого, який був у студії під час цього ефіру, висловив трохи іншу думку і навіть застереження. 

Але щоб трохи пригальмувати процес зачарування Пірсом Морганом, хочу нагадати, що його репутація зовсім не однозначна. Без сумніву, він один із найяскравіших та найскандальніших світових журналістів, який не раз потрапляв під шквал критики, переважно через свої різкі висловлювання. Наприклад, критикував бодипозитивних моделей, стверджуючи, що «оця вся мода» лиш пропагує нездоровий спосіб життя та «унормовує ожиріння». 

Проте серйозно він догрався у 2021 році, коли в ефірі шоу Good Morning Britain на каналі ITV заявив, що не вірить жодному слову Меган Маркл. Ішлося про знамените інтервʼю, яке вона разом із принцем Гаррі дала американській телеведучій Опрі Вінфрі. Герцогиня Сассекська розповіла, що через тиск на неї членів королівської родини думала про самогубство. «Я б не повірив їй, навіть якби вона прочитала мені прогноз погоди», — сказав Морган.

Оскільки це вже була не перша нападка Моргана на Маркл, вона не витримала і поскаржилася на ведучого гендиректору ITV, мовляв, він негативно впливає на стан людей, які мають негаразди із психічним станом і теж замислюються про самогубство. Медіарегулятор ​​Ofcom почав розслідування висловів журналіста, паралельно на нього поскаржилося близько 41 тисячі британців, зокрема і його колег. У відповідь Морган вирішив звільнитися, проте думки своєї не змінив. Нині він активно висміює намагання принца Гаррі довести, що його телефонні розмови прослуховували журналісти. 

Також доволі яскравим та обговорюваним є його ставлення до Дональда Трампа. Пірс Морган неодноразово брав у президента США інтерв’ю, одне з них, для того ж ITV у 2018 році, багато глядачів сприйняли як винятково компліментарне й навіть підлабузницьке. Крім цього Морган підтримував деякі рішення Трампа, часто скандальні. Приміром, заборону в’їзду до США громадянам низки мусульманських країн. Одним із найбільш обговорюваних наслідків цієї заборони стала ситуація з премією «Оскар», адже на церемонію нагородження не змогли приїхати сирійський оператор Халеб Хатіб, який фільмував стрічку «Білі шоломи», що отримала нагороду як найкраща документальна робота.

Церемонію не відвідав і знаменитий іранський режисер Асгар Фархаді, його стрічка «Комівояжер» здобула статуетку як найкращий фільм іноземною мовою. Морган наголошував, що ідея зрозуміла, хоч і здійснюється не зовсім правильними методами. Трохи згодом в ефірі американського шоу Real Time він і взагалі сказав, що ніякої заборони не бачить, бо у США «перебуває 85 відсотків мусульман світу». Звісно, скандал здійнявся ще під час ефіру і продовжився поза ним. 

Проте з початком пандемії коронавірусу журналіст став усе більше критикувати Трампа за, на його думку, божевільну політику. У відповідь президент США відписався від Моргана у твіттері. Після нападу на Капітолій прихильників Трампа телеведучий остаточно визнав, що шкодує про свою підтримку цієї людини. 

Загалом стиль роботи Пірса Моргана можна характеризувати як «є моя думка та неправильна». Хоча, варто визнати, він ніколи не боявся кликати в студію опонентів, з якими палко сперечався. Зовсім недавно у своєму шоу Piers Morgan Uncensored («Пірс Морган без цензури») він влаштував емоційну суперечку з ведучою Шарон Озборн та музичним менеджером і колишнім суддею X Factor Луї Волшем, доводячи їм, що «Євробачення» — це «євротреш» та «пляма на людстві», ілюструючи свої слова найбільш дурнуватими, на його думку, виступами, серед яких була й улюблениця єврофанів Вєрка Сердючка. Гості ж жартома радили Моргану розслабитися, полюбити людей і сприймати це шоу як розвагу. 

Попри досить різне ставлення до Моргана, варто також визнати, що він зазвичай почувається господарем у своїй студії і дуже добре вміє проводити жорсткі розмови. Що і сталося у випадку з пропагандистом Поповим. Ведучий стоїть на позиціях, що інтерв’ю можна брати навіть у найбільших поганців, просто треба вміти дати їм раду. У студії під час інтерв’ю також був присутній міжнародний редактор ВВС Джеремі Оуен. Морган починає цю частину ефіру тим, що називає Путіна «хрещеним батьком» дезінформації і висміює слова диктатора під час святкування 9 травня про те, що це Захід почав війну. «Звісно, усе навпаки», — наголошує Морган і твердить, що ця війна стала катастрофою для самої Росії, яка нині потопає у внутрішніх конфліктах у війську. Як приклад ставить відео, в якому Пригожин називає Путіна «дідусем» та «муд*ком». Відтак ведучий нагадує, що Британія підтвердила передачу Україні крилатих ракет великої дальності, а Путін програє війну і втрачає контроль над владою.  

Після цього вітає в ефірі Попова, якого представляє як депутата від путінської партії та ведучого шоу «60 секунд». І одразу запитує: «Чому Росія програє цю війну?». 

На що Попов одразу каже, що не є членом жодної партії, а входить до фракції «Єдиної Росії» в Думі. І далі стверджує, що Росія війну не програє. «Ми бачимо ваші плани нападу на нашу територію, військо, міста. Але ми будемо боротися за нашу безпеку. За росіян на Донбасі», — каже Попов. І далі продовжує свою відповідь у традиційній манері росіян під назвою whataboutism, тобто не відповідає на поставлене питання, а переходить до аргументу «а ви на себе подивіться». Пропагандист починає розповідати про поранених у Горлівці і вбитого чоловіка у Донецьку. Що ж ви, мовляв, Пірсе, про це не розказуєте? На цьому місці ведучий його перериває і каже: «Якщо ви хочете справжню історію, то вона у тому, що Росія незаконно вдерлася до України, демократичної, суверенної країни». Морган твердить, що побачив шалений опір з боку українців та безліч військових злочинів з боку росіян: проти цивільних, лікарень, обстріли людей на вулицях, масові вбивства по всій країні. Ось це і є правда. 

Попов протестує і каже, що «це правда для вас, бо ви живете у міфі. Пам’ятаю, ми разом працювали у Нью-Йорку, ви були чудовим журналістом та інтерв’юером. Тож дайте відповісти на ваші питання. Бо я можу описати вам справжню ситуацію. Як щодо Грузії?». Гість ні сіло ні впало починає звинувачувати США у втручанні в стосунки Росії та Грузії. І диктуванні суверенній, між іншим, країні, що її громадяни не можуть літати до Росії. Морган знову перериває весь цей спіч та запитує: «Чому Росія незаконно вторглась до України? Чому вона здійснює воєнні злочини? Чому Росія викрадає десятки тисяч українських дітей? Чому Путін поводиться як нахабних диктатор, який може вбивати усіх, хто стає на його шляху? Відповідь на це питання я хочу від вас почути». 

Попов питає, на яке з цих питань він мусить відповісти спочатку. Морган повторює: «Чому ви незаконно втоглася в Україну?». Відповідь така ж проста: «Ми не втогралися в Україну». Власне, усе за методичками Лаврова ще річної давнини. Ведучий пробує обуритися, але Попов знову переводить усе на Донбас і як там потерпають люди від «злочинів українського уряду та армії».  Морган не дає йому продовжити і нагадує, що українці обороняються від геноциду, який їм влаштувала Росія. Розповідає про свою поїздку до Бучі та спілкування з місцевими мешканцями. І знову запитує те саме: «Чому Росія незаконно вторглася в Україну?», доповнюючи питання своїми міркуваннями про те, що Росія нині має жалюгідний вигляд, зокрема під час параду з одним танком. 

На що Попов порівнює Моргана з Такером Карлсоном (скандальним американським ведучим, який просуває російські наративи), мовляв, той теж любить монологи. «Це не монолог, це факти!» — каже Пірс.  «Це не факти», — каже Попов. І додає, що ведучий не знає фактів, та починає знову якусь історію, про те, що задовго до всякого втогнення Україна… Але ми не дізнаємося, що ж Україна такого зробила, бо ведучий перебиває гостя, нагадуючи йому, що задовго до втогнення Росія окупувала Крим. Попов радить Моргану вчити історію. І додає, що бачив усе власними очима, тому знає що говорить. І вже починає згадувати 2004, але ведучий знову не дає продовжити, нагадуючи всю очевидність цієї війни, і особливо дошкульно цитує Пригожина, який обізвав Путіна «муд*ком». 

Попов сміється. Морган йому каже, що навряд чи це смішно. Не смішно, погоджується Попов, але твердить, що ви там, на вашому Заході, нічого не знаєте і не розумієте, бо живете серед стереотипів. І знову вдається до вотабаутизму, згадуючи Ірак, Джорджа Буша, Тоні Блера. Ведучий вкотре все це обриває словами, що цілком може критикувати свій уряд і засуджувати його рішення. І що очолював медіарух проти вторгнення британських військ до Іраку. Чи можете ви так само говорити про незаконні дії вашої влади? Після цього Морган ще раз запитує, чому Росія незаконно вторглася в Україну, Попов знову каже, що це не ми, тому ведучий оголошує розмову завершеною. Попов нервово посміхається і робить різні гримаси. 

Після всього цього Пітер Морган запитує у Джеремі Оуена, який весь час сидить у студії, а що ж нам усім робити з такими росіянами? Той відповідає, що, на його думку, такі пропагандисти чудово розуміють, що не переконають конкретно вас, Пірса Моргана. Але їхня риторика спрямована на власну аудиторію. До того ж існують Китай, Індія, Глобальний Південь. І багато людей схильні погодитися з ним, а не з вами. Морган у відповідь пригадує популістські слова Трампа, коли він обіцяє закінчити війну за 24 години. Йому теж багато хто повірив. Оуен продовжує тим, що розмірковує про важливість підтримки України та її перемогу. На його думку, якщо Україна не переможе цього року, то це перетвориться на дуже затяжний конфлікт. 

Сам Пірс Морган доволі послідовно підтримує Україну впродовж повномасштабного вторгнення. Проте далеко не з усіма гостями, які просувають вирідні для Росії думки, ведучий поводиться так, як із Євгенієм Поповим. Останній став доволі легкою жертвою навіть в силу характеру – ведучий з легкістю зайняв домінуючу позицію. Та й брехня цього персонажа була занадто очевидною. Тому можна припустити, що і справді бодай частина глядачів програми, почне хоч трохи сприймати маніпуляції, використані Поповим, більш критично. 

Але усього кілька днів тому Морган Провів інтерв'ю з філософом Ноамом Хомським, який активно просуває дуже небезпечні ідеї як для України, так і для світової безпеки. Фактично, у багатьох моментах він говорив точно те саме, що і Попов. Наприклад, активно переводив розмову на США, коли Морган запитував про загрози від Китаю, гість коротко зауважував, що ця країна – геть не подарунок, але далі одразу переходив до критики Америки, яка, мовляв, постійно лише ескалює конфлікт. «Якщо подивитися на факти, то це провокації з боку США, які залучають до цього процесу Європу. Отже Китай мусить вирішувати проблему зі своєю безпекою».

Хомськи стверджує, що це саме Сполучені Штати почали активно готуватися до ядерної війни з Китаєм та Росією ще у 2018-му. Критикує думку про те, що Росія програє теперішню війну. Як і сподівання на те, що Путін, коли відчує справжню відсіч, «просто збере валізку та піде геть». Ні, він скаженітиме ще більше. Зрештою, Морган запитує, а що ж тоді робити світовим лідерам, які бачать агресивну, небезпечну і неконтрольовану поведінку дисктатур? Що робити з Росією? З Китаєм, який явно має загарбницькі плани щодо Тайваню? Хомськи відповідає так: «Морально правильна позиція полягає у тому, щоб не допустити цього. Немає жодних ознак того, що Китай планує вторгнетися на Тайвань». 

Незважаючи на усі ці явні бздури, Морган ставиться до свого гостя із повагою, не так активно перебиває його, як багатьох інших, та доволі делікатно сперечається, по суті даючи Хомськи майже безперешкодно просувати свої думки. Також ведучий не вказує на неправду, яка лунає в ефірі. Наприклад, Ноам Хомськи стверджує, що західний світ маніпулює промовою Путіна у 2005 році, в якій він сказав свою знамениту фразу про розпад СРСР як найбільше геополітичну катастрофу століття. Філософ стверджує, що це вирвана з контексту фраза, якою звикли маніпулювати на Заході, адже далі Путін продовжив: «але ті, хто захочуть його відродження – несповна розуму». Проте, такого продовження у цій промові немає. Ані одразу, ані далі у тексті. Ось цей шматок:

«Прежде всего следует признать, что крушение Советского Союза было крупнейшей геополитической катастрофой века. Для российского же народа оно стало настоящей драмой. Десятки миллионов наших сограждан и соотечественников оказались за пределами российской территории. Эпидемия распада к тому же перекинулась на саму Россию».

Тако, нагадаю, у цій промові 2005 року Путін вже дуже чітко вказує на неможливість окупованих країн боротися за свою незалежність, адже проголошує курс на «зміцнення Федерації» та підкреслює велику загрозу «тероризму», з яким потрібно боротися жорсткими методами. Там же він запевняє, що Росія активно боротиметься за права росіян в інших країнах та зміцнюватиме зв'язки з державами, близькими культурно та за мовою. Тоді усі ці, нині абсолютно очевидні наміри, світові інтелектуали не розгледіли.   

ФОТО: скрини з ефірів програми Piers Morgan Uncensored

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду