У Житомирі стартував молодіжний проєкт з медіаграмотності

У Житомирі стартував молодіжний проєкт з медіаграмотності

12:20,
11 Жовтня 2023
1029

У Житомирі стартував молодіжний проєкт з медіаграмотності

12:20,
11 Жовтня 2023
1029
У Житомирі стартував молодіжний проєкт з медіаграмотності
У Житомирі стартував молодіжний проєкт з медіаграмотності
Досвідчені журналісти та фактчекери навчають молодих людей віком 18-35 років розпізнавати фейки та маніпуляції.

У Житомирі стартував молодіжний проєкт із медіаграмотності, у межах якого професійні журналісти та фактчекери навчають молодь розпізнавати фейки та маніпуляції. Проєкт реалізує громадська організація «Сучасний Формат» спільно з журналістським хабом «Медіабаза. Житомир», повідомив ІМІ.

«У Житомирі вже майже рік працює журналістський хаб “Медіабаза”, спрямований на підтримку та розвиток місцевих журналістів. Медійники розповідають, що почали ще ретельніше перевіряти інформацію, з якою працюють. Утім, щоб зменшити хвилю поширення фейків, потрібно діяти комплексно. Ми отримали понад сотню заявок на участь у проєкті, це свідчить про зацікавленість молоді в темі медіаграмотності», — розповіла представниця ІМІ в Житомирській області Оксана Трокоз.

Учасниками медіашколи стали 25 молодих людей від 18 до 35 років. На щотижневих тренінгах вони аналізують найпоширеніші види фейків, знайомляться зі стандартами якісних новин та вчаться відрізняти правдиву інформацію від маніпуляцій.

Тренінги проводять досвідчені журналісти та фактчекери з Житомира, Луцька та Києва. Вони розповідають про залаштунки професії в умовах війни, про інструменти розвитку критичного мислення та підходи до перевірки інформаційних повідомлень.

Учасники вже прослухали три тренінги: фотограф Леонід Шевчук розповів історію про те, як зроблене ним фото використали для ілюстрації фейкових новин, а російські журналісти пропонували йому гроші за коментар. Лінійна продюсерка Ірина Кирилович поділилася своїм досвідом висвітлення війни й тим, як несумлінні телеграм-канали поширювали фейки про учасників трагедії у Вінниці в липні 2022 року. Військова психологиня Олена Сек розповіла молоді про ІПСО та підходи до розпізнавання фейків.

«Молодіжна медіашкола у Житомирі. Критичне мислення» реалізується НУО «Сучасний Формат» у межах проєкту «Голоси громад в умовах війни», що фінансується National Endowment for Democracy.

Нагадаємо, в Україні запустили безкоштовний «Сімейний курс» з інформаційної гігієни, розрахований на спільне вивчення батьками і дітьми.

На фото: учасники молодіжної медіашколи в Житомирі

Фото: «Сучасний Формат» / фейсбук

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду