Як в Ірландії навчають цифрової грамотності та чому учнів турбує секстинг

Як в Ірландії навчають цифрової грамотності та чому учнів турбує секстинг

10:29,
24 Лютого 2020
4022

Як в Ірландії навчають цифрової грамотності та чому учнів турбує секстинг

10:29,
24 Лютого 2020
4022
Як в Ірландії навчають цифрової грамотності та чому учнів турбує секстинг
Як в Ірландії навчають цифрової грамотності та чому учнів турбує секстинг
В Ірландії вже розроблено сім курсів, які допомагають вчителям викладати цифрову грамотність. У процес активно включені й самі учні, які вигадують різні інтерактиви.

Український уряд наприкінці січня запустив платформу «Цифрова освіта», де є три курси: базовий, тематичний курс для вчителів та батьків. Але, приміром, в Ірландії над цим працюють уже більше десяти років. Тут, за підтримки уряду та Європейського Союзу, діє центр інформування про безпеку в інтернеті Webwise. Він розробляє різні програми для дітей, за якими вчителі можуть викладати цифрову грамотність.

Найдавніший курс датується 2009 роком. Він називається «Думай перед тим, як клікати» (Think B4U Click) і містить 10 уроків. Тут є плани занять для вчителя, де розбирають теми впливу нових медіа на особистість, зображень в інтернеті, толерантності тощо.

Окрім такої загальної програми є й більш вузькі. Для молодших класів це, приміром, курс Html Heroes. Сюди входять вісім занять про фейкові новини, онлайн-рекламу, витрачений на медіа час (screen time) та ігри в інтернеті.

Курс «Контролюй» (Be in Ctrl) з трьох уроків присвячений сексуальному примусу та вимаганню в інтернеті. У Lockers заняття, зокрема, присвячені проблемі обміну дітьми своїми компрометуючими фотографіями через мережу. Сюди входить тема секстингу — інтимного листування й пересилки фото інтимного характеру.

Ще є курс «Мої селфі та решта світу» (MySelfie and the Wider World) для початкових класів, який торкається проблеми цькування в інтернеті. Також є розроблені заняття на тему булінгу й для більш старших дітей — #UP2US.

У 2020 році до Дня безпечного інтернету (11 лютого) Webwise випустив ще один безкоштовний курс — Connected. Він розрахований на учнів молодших класів та охоплює теми новин, «великих даних», неправдивої інформації, прав в інтернеті тощо.

«Нове покоління школярів ходить з телефонами, які підключені до інтернету, усюди. Тож слід сильно наголошувати на тому, наскільки важливо бути відповідальним в онлайні», — казала директорка ірландської школи для дівчат Ardscoil Mhuire Бріт Херберт.

Бріт Херберт

У 2019-му в їхній школі Служба професійного розвитку вчителів (PDST) зняла ролик, як там відзначали День безпечного інтернету. Викладачка Лорен Керін, яка, зокрема, читає теми з сексуального виховання, відзначила, що використовує матеріали з курсів Lockers та «Контролюй».

Водночас учениці школи Сара Макдарбі та Ерін Баретт розповіли, що Webwise кілька разів на рік організовує зустрічі молоді, де обговорюють питання цифрової грамотності. Після цих заходів учениці придумали декілька тематичних проєктів для школи. Серед них — хештег-кампанія, яка звертає увагу на небезпеки секстингу.

«Ми хотіли зробити те, про що мало говорять. Адже після опитування дівчат у класі виявилося, що 20 з 27 учениць мають досвід секстингу. Ми не думали, що це насправді така велика проблема, бо просто не говорили про це одна з одною», — зазначила Ерін Баретт.

На День безпечного інтернету вони також запропонували провести інтерактивну гру під назвою «Бабуся-тест». Одна з учениць грала бабусю та перевіряла, наскільки поведінка школярів в інтернеті є безпечною. Головна ідея — якщо це не подобається «бабусі», то краще уникати такої активності в мережі. Наприкінці гри найбільш освічена щодо цифрової грамотності школярка отримувала приз.

Як проходить «бабуся-тест»

«Без проєкту учениць, я би сама не знала, що секстинг є настільки великою проблемою. Тому слід слухати самих школярів та їхні тривоги», — наголошує директорка Бріт Херберт.

Лорен Керін також вважає, що учні можуть сприймати інформацію від однолітків більш уважно, тому важливо, щоб вони включалися у навчальний процес.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду