Журналісти дізналися, як урок історії у Запоріжжі став заняттям з медіаграмотності

Журналісти дізналися, як урок історії у Запоріжжі став заняттям з медіаграмотності

11:57,
26 Лютого 2020
4165

Журналісти дізналися, як урок історії у Запоріжжі став заняттям з медіаграмотності

11:57,
26 Лютого 2020
4165
Журналісти дізналися, як урок історії у Запоріжжі став заняттям з медіаграмотності
Журналісти дізналися, як урок історії у Запоріжжі став заняттям з медіаграмотності
Школярів вчать аналізувати і перевіряти інформацію з медіа в рамках вже існуючих дисциплін.

«Радіо Свобода» побувала на уроці всесвітньої історії в 9-му класі у запорізькому колегіумі «Елінт». Тема заняття: «Британське панування в Індії».

Упродовж більшої частини уроку замість розповіді вчителя були практичні вправи з основ медіаграмотності, якій вчаться на історичному матеріалі. На п’яти робочих столах роздаткові матеріали, з якими вчителька пропонує працювати дітям. Спочатку читають та аналізують вірш «Тягар білої людини» відомого британського поета та прозаїка Редьярда Кіплінга, що народився в Індії.

Вчителька історії Олександра Лихолай пропонує учнями знайти в поезії Кіплінга слова, які описують британських колонізаторів та тубільне населення. На їхній основі клас визначає, які тогочасні стереотипи представлені у літературному творі. Таким чином дітей на історичному прикладі знайомлять з поняттям «мова ворожнечі».

Ще одна вправа – аналіз і обговорення однойменної карикатури Віктора Гіллама, оприлюдненої в американському сатиричному журналі Judge у 1899 році. На завершення заняття дітям пропонують на основі історичного матеріалу застосовувати SWOT-аналіз. Клас ділять на групи, кожна з яких має індивідуальне завдання: визначити сильні та слабкі сторони перебування Індії у Британській імперії, які це можливості й загрози несло для населення Індії та Великої Британії.

Карикатура

Перед тим, як навчати дітей медіаграмотності, вчителі самі пройшли відповідний курс. Пані Лихолай розповідає, що після подібного навчання стала більш прискіпливо ставиться до інформації, яку зустрічає у ЗМІ та соцмережах.

«Я, з одного боку, враховувала завжди як медіа впливають, але мабуть не звертала дійсно уваги на багато деталей. І вже зараз, скажімо, по самому заголовку мені стає зрозуміло, в якому напрямку може бути далі направлений текст. З заголовку зрозуміло, чи він емоційний, чи він констатує факт. Також стала більше звертати увагу на те, яку інформацію треба поширювати, а яку не треба. Зараз дуже багато інформації: люди поширюючи її, часто не перевіривши, самі стають провідником неправдивої інформації, також емоційної інформації, яка часто шкодить державам», — каже Олександра Лихолай.

Олександра Лихолай

Заняття з медіа грамотності у запорізькому колегіумі проводяться в рамках всеукраїнської програми «Вивчай і розрізняй: інфомедійна грамотність». Її реалізує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX). По всій Україні у проєкті беруть участь 400 шкіл та 1200 вчителів.

Раніше MediaSapiens описував, як медіаграмотності навчають у США. Також ми спілкувалися з чотирма вчителями у Києві, які проводять такі заняття.

 

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду