Як зробити ваш сайт більш відвідуваним

00:00,
14 Лютого 2011
1814

Як зробити ваш сайт більш відвідуваним

00:00,
14 Лютого 2011
1814
Як зробити ваш сайт більш відвідуваним
15 порад онлайн-редактору, які допоможуть втримати аудиторію навіть за невеликої кількості грошей та ексклюзивних матеріалів.

У світі стає все більше інформації, і серед неї все більше клонованої. Напередодні запровадження гуглом ранжування оригінального й синдикованого контенту, яке може сильно знизити відвідуваність багатьох сайтів, пропонуємо вашій увазі низку простих правил, які допоможуть вам втримати аудиторію, навіть якщо у вас небагато грошей і ексклюзивів.

 

Формуйте сайт із власним обличчям. Читач має вирізняти вашу сторінку з-поміж схожих не лише за візуальною складовою чи специфікою тем, але й психологічно – як людина вирізняє з натовпу знайомого оригінала. Ваш проект має бути не мертвим агрегатором, а «синтетичною людиною», причому людиною непересічною. Для цього у вас має бути індивідуалізований лінгвістичний стиль, і тому всі сторінки має переглядати і стилістично організовувати один редактор, який перфектно володіє мовою та основами формальної логіки. Цей редактор є аналогом актора, який може не розуміти специфіки ролі більш за її прототипа, але використовує свою індивідуальність для якомога більш яскравої подачі глядачеві.

 

Не бійтеся думок. Європейська школа журналістики 1990–2000-х років звела на п’єдестал об’єктивність як подання всіх позицій учасників і знизила роль висновків. Його Величність Факт презентується як самодостатній, але насправді він уже таким не є. Забагато інформації в усіх сферах життя, користувач не встигає її аналізувати, як наслідок – факти самі по собі формують зовнішній шар псевдоуявлень, які розсипаються, коли питання розглядаєш на трохи глибшому рівні. Етика журналістики нових часів – не «уникати свого ставлення і висновків, бо це маніпуляція, хай читач розбирається сам». Це радше «якщо ви розібралися в темі – добре аргументуйте свої висновки, і ви зекономите час читачеві». У перегонах за цифри трафіку в журналістиці фактів першість завжди матимуть інформагенції, а от силою аргументації, глибиною розуміння та елегантністю подачі може перемогти і набагато «бюджетніший» сайт.

 

Індивідуалізуйте. Фото автора (доречне у кожній неновинній публікації) створює відчуття особистого спілкування автора з читачем. Звісно, фото всіх авторів мають бути якісними і зробленими професійним фотографом в одному стилі (чорно-білі фото, кольорові фото з уніфікованою гамою тонів, один ракурс, одна емоційна гама). До того ж, фото змушує автора відповідальніше ставитися до своїх текстів.

 

Краще якість, ніж кількість. Кількістю оригінальних суспільно важливих новин ви ніколи не переженете решту інтернету, якщо ви не Reuters чи хоча б УНІАН. Замість перекладати, переписувати і передруковувати чиюсь новину, краще витратити ці кількадесят хвилин на здобуття і написання власного ексклюзиву.

 

Додавайте інформаційну вартість. Якщо новина важлива і не передрукувати її не можна, приділіть деякий час підвищенню її інформаційної вартості: візьміть коментар в учасників події, підніміть бекґраунд, знайдіть аналоги, сформулюйте новий цікавий меседж у заголовку.

 

Встановлюйте нормами не кількість написаного, а кількість прочитаного. Один ґрунтовний ексклюзивний матеріал кращий за десять передрукованих звідкись новин. Найпродуктивніша практика преміювань працівників базується на нагороді за читаність їхніх матеріалів. Це спонукає їх піарити свої тексти серед знайомих в інтернеті, а щоб піарити текст, треба бути впевненим у його якості. Вигода подвійна.

 

Розвивайте зв’язки з сайтами-колегами. Окрім СЕО-оптимізації, в інтернеті є два способи просування: купівля місця (банери, контекстна реклама) та отримання його задарма. Зважаючи на специфіку ЗМІ, відверто продавати їх не прийнято, але можна витратити робочий час маркетолога (тобто гроші видання) на налагодження зв’язків з іншими сайтами у цій сфері, не прямими конкурентами, а тематичними сайтами, що формуються на волонтерських засадах, сайтами профільних організацій тощо. Банерообмін врятує трафік.

 

Вирізняйте головне. Не змушуйте читача формувати ієрархію подій за мірою кричущості заголовків. Обирайте головну подію дня чи головний матеріал випуску з аналізом актуальної проблеми, чітко візуально виокремлюйте його – і вам, і читачам це полегшить орієнтацію в інформаційному світі.

 

Припиніть копіювати, почніть винаходити. Поки ви орієнтуєтеся на модні закордонні приклади, хтось отримує шалені гроші за те, що, маючи ґрунтовні фахові знання у своїй сфері, перемкнув свою голову на мислення категоріями користувача. Не втрачайте зв’язку з його реаліями, намагайтеся передбачити його бажання. Гонитва за конкурентами нагадує ситуацію з жінкою, яка нібито вдягається для свого чоловіка, каже, що вдягається для себе, а насправді орієнтується на смаки своїх подруг-суперниць.

 

Станьте потрібними. Розмістіть на сайті якомога більше тематично виправданих функціональних елементів – прогноз погоди, конвертор валют, перевірка орфографії, щоденний комікс, генератор афористичних порад, конкурси, дотепні опитування з відкритим питанням – що завгодно, за чим приходитимуть саме до вас. Не бійтеся втратити солідність. Сучасний інформаційний сайт – це не лекція професора, все частіше це семінар, а то й круглий стіл рівних за знаннями.

 

 Не робіть усе самотужки. Одна людина на власному ентузіазмі може робити невеликий якісний аматорський сайт. Професійний підхід передбачає поділ праці не лише як фактор економії часу, але і як необхідний шлях ранжування рівнів мислення й управління. Журналістові, щоб бути хорошим журналістом, треба жити серед подій, дійових осіб і фактів. Менеджеру, щоб бути хорошим менеджером, треба варитися у глобальних тенденціях, мати можливість аналізувати реалії, синтезувати ідеї для своєї аудиторії та спрямовувати журналістів.Найкращий директор може самотужки зробити будь-що зі складових редакційного процесу, але ніколи не робить, бо в цьому немає потреби.

 

Не відкушуйте того, що не в змозі проковтнути. А також краще бути першим у селі, ніж у топ-десятці мегаполісу. Багато проектів закрилися чи не досягли бажаного рівня відомості через завеликі невиправдані початкові амбіції і відсутність середньострокових планів розвитку. Apple починалась у гаражі.

 

Локалізуйтесь. Орієнтація на події в місті, районі, області – останній тренд електронного маркетингу. Присутність регіональних ЗМІ та регіональних організацій в інтернеті досі низька. Співпрацюйте з ними, щоб інформувати їхню аудиторію через свій ресурс.

 

Мобілізуйтеся. Проникнення смартфонів зростає, інформаційне середовище мобільних сайтів наразі відстає. Розробка окремих додатків для смартфонів та планшетних комп’ютерів коштує кілька тисяч доларів, проте розробка спрощеної мобільної версії вашого сайту коштуватиме не дуже дорого. А зайняти сегмент ринку, тематичну чи географічну нішу – перший крок до успіху, найвищим ступенем якого є монополізація.

 

Мисліть як менеджер, прагніть мислити як інвестор. Прочитайте принаймні півдесятка книжок про управління та півдесятка про основи економіки і принципи інвестування. Успіх індустріальної цивілізації починався з усвідомлення ефективності поділу праці, тепер задля ефективного розвитку видання менеджер текстів має порозумітися з менеджером грошей. Навряд чи він вчитиме вашу мову, вчитися доведеться вам.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду