Фейк: У водопровідній воді Києва та Одеси виявили холерну паличку

Фейк: У водопровідній воді Києва та Одеси виявили холерну паличку

13:33,
14 Червня 2022
2124

Фейк: У водопровідній воді Києва та Одеси виявили холерну паличку

13:33,
14 Червня 2022
2124
Фейк: У водопровідній воді Києва та Одеси виявили холерну паличку
Фейк: У водопровідній воді Києва та Одеси виявили холерну паличку
Автори:
«Київводоканал»: Інформація не відповідає дійсності і, найімовірніше, спрямована на дестабілізацію ситуації та нагнітання паніки серед населення.

Київська міська адміністрація та Одеська обласна військова адміністрація спростовували інформацію про нібито небезпечну водопровідну воду в Києві та Одесі, зокрема про наявність в ній холерної палички.

Наразі у мережі розповсюджується фейкова інформація про можливий спалах холери у Києві та Одесі через начебто наявність холерної палички у воді. У дописах зазначається, що навіть чистити зуби та мити фрукти і овочі необхідно лише кип’яченою водою.

У «Київводоканалі» запевняють, що ця інформація не відповідає дійсності і, найімовірніше, спрямована на дестабілізацію ситуації та нагнітання паніки серед населення.

«Якість питної води контролюється за показниками епідемічної безпеки та санітарно-хімічними показниками безпечності. Жодних відхилень від стандартів наразі немає, водопровідна вода є цілком безпечною. "Київводоканал" забезпечений усіма необхідними реагентами в достатній кількості, всі водопровідні споруди працюють у штатному режимі, всі процеси з водопідготовки відбуваються в установленому порядку», – повідомляє КМДА.

Одеська ОВА також наголосила, що інформація про виявлення у місті фактів захворювання на холеру не відповідає дійсності і є фейковою.

«Як зазначають інфекціоністи, захворюваність на холеру визначається не під час огляду лікарем за тими чи іншими симптомами, а виключно лабораторно-бактеріологічним  аналізом.  Станом на 12:00 10 червня 2022 року жодного факту підтвердження наявності збудника холери ні в Одесі, ані в Одеській області не виявлено», – повідомляє ОВА.

«Детектор медіа» від початку повномасштабного вторгнення Росії фіксує та спростовує російські фейки й розповідає про те, як навчитися самостійно розрізняти маніпулювання, шахрайство, дезінформацію. Детальніше про це – у подкасті «Русскій фейк, іді на***!» та хроніці кремлівської дезінформації #DisinfoChronicle. Кремлівська дезінформація щодо військового наступу на Україну.

Ілюстрація: Київводоканал/Facebook

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду