У ЗМІ написали, що вчені знайшли життя на Венері. Це правда?

У ЗМІ написали, що вчені знайшли життя на Венері. Це правда?

14:56,
16 Вересня 2020
2257

У ЗМІ написали, що вчені знайшли життя на Венері. Це правда?

14:56,
16 Вересня 2020
2257
У ЗМІ написали, що вчені знайшли життя на Венері. Це правда?
У ЗМІ написали, що вчені знайшли життя на Венері. Це правда?
Автори:
Про те, що на Венері знайшли життя, написали CNN, СBS News, Washington Post та ще ціла низка видань. В Україні цю новину поширили ZIK, Корреспондент, Mind, Голос України, LB.ua.

У понеділок і вівторок, 14 і 15 вересня, низка українських та закордонних ЗМІ поширили інформацію про те, що на планеті Венера можливо знайшли життя. Насправді на планеті знайшли газ фосфін, який може свідчити про наявність життя на Венері, а може і ні. На цей факт звернули увагу журналісти видання AIN.UA.

Про те, що на Венері знайшли життя, написали CNN, СBS News, Washington Post та ще ціла низка видань. В Україні про цю новину поширили ZIK, Корреспондент, Mind, Голос України, LB.ua. Деякі ЗМІ ще й додавали до своїх новин епітети «сенсаційне» або «найважливіше» відкриття вчених.

Гучні заголовки, можливо, пояснюються тим, що таке формулювання використовував директор NASA Джим Брайденстайн.

«Життя на Венері? Відкриття фосфіну, який виробляють анаеробні бактерії є важливим аргументом для обґрунтування існування життя поза Землею», — написав він у Twitter. 

Почалось все 14 вересня, коли група науковців на чолі з Джейн Грівз (Jane Greaves) з Кардіфського університету опублікувала в журналі Nature результати спостережень газової оболонки Венери. 

У 2017 році астрономи за допомогою наземного телескопа Джеймса Кларка Максвелла шукали в атмосфері планети інертні гази або молекули, які могли б мати біологічне походження, і, поряд з іншими сполуками, їм вдалося виявити сліди фосфіну — речовини, що складається з фосфору і водню, PH₃. Фосфін входить в число потенційних речовин-біомаркерів — тобто таких, які можуть вказувати на присутність на планеті життя.

Через два роки дослідники продовжили вивчення атмосфери Венери за допомогою абсолютно іншого інструменту — комплексу радіотелескопів ALMA. Астрономам знову вдалося виявити сліди фосфіну і на цей раз вивчити його розподіл в атмосфері — виявилося, що речовина зустрічається переважно в районі екватора, на висоті 53-61 кілометрів над поверхнею планети.

Однак все ж поспішати з твердженням про те, що на Венері знайдено інопланетне життя, поки не варто. Про це зазначають вчені у своєму дослідженні.

«Походження фосфіну може пояснюватися невідомими процесами фотохімії або геохімії, або ж за аналогією з тим, як виробляється фосфін на Землі, присутністю форм життя», — пишуть науковці.

Як пояснює біофізик, фахівець з комп'ютерного моделювання біологічних систем Семен Єсилевський, новина не така сенсаційна, як про це натякають заголовки.

«Насправді вся сенсація полягає в тому, що в венеріанській атмосфері, за допомогою спектрометра на великому наземному телескопі, знайшли незвично високу концентрацію фосфіну. Фосфін — це навіть не органіка. Це — дуже смердючий легко займистий газ з найпростішою формулою PH3», — пише науковець.

Крім того, раніше фосфін уже знаходили на інших планетах Сонячної системи — зокрема, в газовій оболонці Сатурна і турбулентній атмосфері Юпітера. Як пояснили астробіологи, його виробництво без участі живих організмів вимагає великої кількості енергії. На газових гігантах він утворюється в глибоких шарах атмосфери за високих температур і тиску.

Тому астрономи досить стримано ставляться і до заяв про те, що виявлення фосфіну однозначно вказує на присутність в атмосфері Венери живих організмів. По-перше, спостереження групи на чолі з Джейн Грівз необхідно буде повторити і підтвердити іншим дослідникам. По-друге, доведеться провести цілий ряд додаткових спостережень і моделювань, оскільки фосфін дуже слабо вивчений як маркер можливої наявності життя.

Нагадаємо, Національне аерокосмічне агенство США (NASA) оприлюднило перші знімки з сонячного орбітального апарату  Solar Orbiter, вперше так близько зроблені за всю історію дослідження Сонця.

Фото: Pixabay

https://ms.detector.media/doc/images/news/25503/333.jpg?
Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду