Алгоритми Facebook ще більше сприяють поширенню фейків про COVID-19 - звіт

Алгоритми Facebook ще більше сприяють поширенню фейків про COVID-19 - звіт

12:30,
26 Серпня 2020
3105

Алгоритми Facebook ще більше сприяють поширенню фейків про COVID-19 - звіт

12:30,
26 Серпня 2020
3105
Алгоритми Facebook ще більше сприяють поширенню фейків про COVID-19 - звіт
Алгоритми Facebook ще більше сприяють поширенню фейків про COVID-19 - звіт
Автори:
Сторінки з топ-10 сайтів, що поширюють фейки та теорії змов про здоров'я, отримали майже в чотири рази більше переглядів в Facebook, ніж топ-10 сайтів з доказовою інформацією.

Алгоритми соціальної мережі Facebook сприяють поширенню фейкової інформації про здоров’я. Лише у квітні 2020 року фейкові новини набрали 460 млн переглядів. Про це йдеться у звіті правозахисної організації Avaas.

В організації звертають увагу на те, що Facebook обіцяла боротись з поширенням фейків про здоров’я. Однак алгоритми соцмережі разом з корисною інформацією сприяли і поширенню небезпечних фейків, які призвели до смерті сотень людей.

Згідно з дослідженням, 82 сайти, які поширюють фейки про здоров’я, за минулий рік зібрали 3,8 млрд переглядів. Серед них найбільше виділяються 42 сайти з «суперпоширенням». У них 28 млн підписників, лише у квітні 2020 року вони зібрали 800 млн переглядів. 

Наприклад, одна з фейкових статей, де говорилось, що Американська медична асоціація закликає лікарів перебільшувати смерть від коронавірусу, набрала 160 млн переглядів.

Деякі з фейків, які поширювались в соціальній мережі виявились смертельними. Дослідники звертають увагу, що близько 800 людей померли, бо вживали чистий спирт, щоб захиститись від коронавірусу. Інший приклад стався у Південній Кореї. Там 100 заразились коронавірусом, бо священник прочитав, що він коронавірусу захищає вприскування солоної води в ротову порожнину.

При цьому соцмережа проаналізувала і помітила лише 16% фейків про здоров’я. Решта 84% поширювались без будь-яких позначень.

За даними дослідження, сторінки з топ-10 сайтів, що поширюють фейки та теорії змов про здоров'я, отримали майже в чотири рази більше переглядів, ніж топ-10 сайтів з доказовою інформацією.

Для того, щоб змінити ці тенденції, дослідники радять Facebook дозволити усім користувачам, які бачать фейки, повідомляти про них. Це може знизити поширення неправдивої інформації на 50%. Другим кроком дослідники радять соціальній мережі переглянути алгоритми. Це могло б зменшити поширення фейків на 80%.

Нагадаємо, за перші три місяці цього року щонайменше 800 людей померли через дезінформацію щодо COVID-19. Ще близько 5 800 людей були госпіталізовані через неправдиву інформацію. Про це йдеться в новому дослідженні, оприлюдненому в Американському журналі тропічної медицини та гігієни.

Фото: Avaas

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду