«Вірус нікому не загрожує»: новий фейк про «відмову» Швеції боротися з пандемією

«Вірус нікому не загрожує»: новий фейк про «відмову» Швеції боротися з пандемією

12:01,
20 Березня 2020
6221

«Вірус нікому не загрожує»: новий фейк про «відмову» Швеції боротися з пандемією

12:01,
20 Березня 2020
6221
«Вірус нікому не загрожує»: новий фейк про «відмову» Швеції боротися з пандемією
«Вірус нікому не загрожує»: новий фейк про «відмову» Швеції боротися з пандемією
Маніпулятивні «заяви» шведських вчених поширило російськомовне видання Азербайджану.

Чи не щодня з’являються нові фейки й маніпуляції про коронавірус. Цього разу MediaSapiens натрапив на новину про те, що нібито Швеція перестала боротися з COVID-19.

Азербайджанський російськомовний сайт пише, що в державі відмовилися вживати заходів по боротьбі з коронавірусом.

У новині йдеться:

«Шведські вчені стверджують, всупереч думці своїх колег з інших країн, що коронавірус ... безпечний! Мовляв, серед тих, що заразилися рівень смертності всього 2 відсотка».

Які вчені так стверджують, де проводили ці дослідження – невідомо. Такі та навіть подібні повідомлення відсутні на сайті Уряду Швеції. Немає згадки про такі заяви науковців і на сайті Агентства громадської охорони здоров'я Швеції.

Але далі у новині пишуть, що на місцевому рівні не вживають ніяких заходів у боротьбі з вірусом, а бізнес працює, як і раніше:

«У Швеції число хворих перевищило позначку в 1000 людей. Померли троє людей, один видужав, троє у важкому стані. Останнім часом не з'являється великої кількості нових випадків зараження. І зараз тут весь бізнес продовжує функціонувати, як ні в чому не бувало».

Цю новину перекладають на українську мову маловідомі сайти. Повідомлення репостять у соцмережах:

Насправді ще 17 березня влада Швеції ухвалила рішення про обмеження в'їзду в цю країну з 19 березня терміном на 30 днів, нагадує Factcheck.kz.

«Обмеження поширюється на всіх, крім громадян ЄС і Швейцарії, а також є винятки для іноземців, які є близькими родичами громадян Швеції, тих, хто потребує «міжнародного захисту» та деяких інших категорій (наприклад, власників посвідки на проживання). Також це не стосується дипломатів, медперсоналу, людей, які перебувають в Швецію в разі потреби», - пояснюють фактчекери.

Шведське видання The Local Se пише, що країна, як  більшість інших держав ЄС, охоплена пандемією. Влада радить режим роботи з дому, ввела дистанційне навчання для школярів старших класів, студентів і дорослих, які навчаються в муніципальних освітніх установах, ввели оплачуваний лікарняний на термін до двох тижнів без необхідності надання лікарської довідки. Там скоротили рух поїздів, скасовані всі заходи з відвідуваністю більше 500 чоловік, ведеться роз'яснювальна робота серед громадян старше 70 років та інших груп населення, які в силу стану здоров'я, схильні до ризику тяжкого перебігу хвороби. Їм радять не виходити з дому і знизити соціальні контакти.

З іншого боку, у Швецїї були офіційні заяви про те, що там припиняють загальний облік хворих на коронавірус і тестуватимуть тільки тих, кому це гостро необхідно: тих, хто вже в лікарні а також людей похилого віку. Таке рішення там прийняли, бо всезагальне тестування забирає багато ресурсів. Про це повідомляє шведське видання Dagens Nyheter. Голова пресслужби стокгольмського регіону Ерік Берглунд сказав, що тести не будуть робити «просто так», бо вони потрібні найперше літнім людям. Але це зовсім не свідчить про те, що вся Швеція відмовляється боротися з коронавірусом.

Нагадаємо, раніше ми писали, що Нацполіція назвала фейком повідомлення про «заборону гуляти з дітьми на вулиці». За поширення подібних чуток на громадян складають адмінпротоколи.

Крім того, Кіберполіція отримала 20 звернень щодо розповсюдження фейків про карантин і коронавірус.

Фото: Flickr.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду