Російська «фабрика тролів» написала майже 775 тисяч твітів про Україну – дослідження Vox Ukraine

Російська «фабрика тролів» написала майже 775 тисяч твітів про Україну – дослідження Vox Ukraine

18:01,
4 Грудня 2018
5001

Російська «фабрика тролів» написала майже 775 тисяч твітів про Україну – дослідження Vox Ukraine

18:01,
4 Грудня 2018
5001
Російська «фабрика тролів» написала майже 775 тисяч твітів про Україну – дослідження Vox Ukraine
Російська «фабрика тролів» написала майже 775 тисяч твітів про Україну – дослідження Vox Ukraine
Автори:
Українське аналітична платформа Vox Ukraine виявила, що в 2010-2018 роках 1369 акаунтів російського «Агентства інтернет-досліджень», більш відомого як «фабрика тролів», згенерували 774 957 твітів про Україну. Сумарна кількість фоловерів у цих профілів — 3,4 млн користувачів. Про що були їхні твіти?

Vox Ukraine проаналізувала базу даних, оприлюднену Twitter у жовтні. Нагадаємо, соцмережа опублікувала архів даних з понад 9 мільйонами твітів, які вона пов’язує з російською компанією. За повідомленнями ЗМІ, «фабрика тролів» належить близькому до Володимира Путіна бізнесмену Євгену Пригожину.

У Vox Ukraine поставили на меті виявити, чи намагалися акаунти російського «Агентства інтернет-досліджень» повливати на думку користувачів Twitter щодо ситуації в Україні, і як саме. 

Аналітики провели пошук по 9 млн твітів по ключових словах, пов’язаних з Україною. Це, крім назви держави, такі: «Юго-восток», «Донбасс», «Боинг», «МВФ», «Бандера», «бандеровцы», «каратель», «ополченец», «фашизм», «ВСУ», «Киев», «революция», «Майдан», «Крым», «Донецк», «Луганск», «Россия-Украина», «Порошенко», «Янукович», «гражданская война», «ДНР», «ЛНР», «народная республика», «Госдеп», «конфликт на Украине», «Минобороны Украины», «MH-17», «ГТС», «Тимошенко», «хохлы», «переселенцы». Дослідники Vox Ukraine знайшли 774 957 публікацій, які згенерували 1369 акаунтів.

Оскільки Twitter анонімізував акаунти, які мають менше 5 тисяч підписників, дослідники змогли побачити реальні назви лише 5% користувачів з бази. Останні виявилося можливим класифікувати на три групи:

  • сторінки ЗМІ: «Вестник Москвы», «Вестник Петербурга» (загалом 24 регіональних «Вестника»), «Федеральное агентство новостей», «Новини Києва» сторінки з ім’ям: «Максим Дементьев», «Мария Можайская»
  • тематичні сторінки: «Рамзан Кадыров» (як зазначено у описі -- пародійна сторінка), «Мюсли Лаврова», «Холодная война 2.0».
  • Найбільшу кількість фоловерів мають «Вестник Москвы» — 257 тис, «Вестник Петербурга» — 149 тис та «Максим Дементьев» — 134 тис.

Виявилося, що до анексії Криму російські боти майже не проявляли активність. Сплеск дописів про Україну спостерігався лише в день виборів до Верховної Ради 28 жовтня 2012-го року. Тоді ці акаунти написали 90 твітів.

Позначку у 100 твітів на день перетнули на наступний день після «референдуму» в Криму — 17 березня 2014 року.

А більш масово тролі почали твітити вже в кінці травня 2014-го року. Зокрема перед президентськими виборами 23 травня було опубліковано 263 твіти. Наступні півроку кількість твітів не падала менше 115 на день.

Справжній «твіттер-шторм» відбувся 18 липня 2014 — наступного дня після катастрофи літака MH-17 у Донецькій області. В той день акаунти «натвітили» понад 44 тисячі повідомлень, а в наступний — понад 25 тисяч. Тоді 297 акаунтів просували інформацію про нібито провину України у збитті літака за допомогою хештегів. Трьома найпопулярнішими були такі: #ПровокацияКиева (22,3 тис згадок), #КиевСбилБоинг (22,1 тис) та #КиевСкажиПравду (21,9 тис).

277 акаунтів 18-20 липня згенерували 196 і більше публікацій. А один – 296 твітів, які без великих перерв публікував протягом 33 годин.

З дослідження випливає, що понад 200 акаунтами керували централізовано. Протягом липня 2014-го року спостерігається активність кількох клієнт-сервісів для роботи з Twitter: «twisofter» та «token_app». За допомогою першого найбільше публікацій було зроблено 18 та 19 липня — 19,3 та 11,2 тис твітів (понад 40% від загальної кількості). Жодної згадки про ці сервіси у пошукових системах немає, тож, на думку Vox Ukraine, існує ймовірність, що вони були створені лише під конкретне завдання.

Також виявилося, що 55% твітів з майже 775 тисяч — унікальні, тобто не поширені (ретвітнуті) повідомлення з інших акаунтів. Проте 98% ретвітів згенерували анонімні акаунти, тому неможливо дослідити, хто саме поширював контент. Проте в Vox Ukraine вийшло проаналізувати, які сторінки ретвітили найбільш активно та який саме контент охоче поширювали.

Найбільше ретвітів на один пост зібрав користувач з ніком «_drBre» (нині видалений). Він є автором першого та другого (632 та 537 RT відповідно) за розповсюдженням твітів серед нашої вибірки. Третій в рейтингу — «Письма на фронт» (@frontlineletter).

Зображення: Vox Ukraine

Сумарно найпопулярнішими джерелами ретвітів серед 1369 акаунтів були російські ЗМІ. На першому місці розташувались «РИА Новости» (23 тис ретвітів), на другому — «Федеральное агентство новостей» (16 тис), а на третьому — «Russia Today» (14 тис).

Дослідження продемонструвало, що російські ЗМІ збирали не так багато ретвітів окремих постів. «РИА Новости» —максимум мали 19 ретвітів на один пост, «Федеральное агентство новостей» — 80.

«Проте тут цікаві навіть не кількість ретвітів, лайків чи навіть контент. Час публікацій — ще одне підтвердження управління кількома акаунтами однією людиною. 18 з 19 акаунтів, які ретвітнули пост “РИА Новости” зробили це одночасно — о 16:25 28 вересня 2015 року. У «Федеральное агентство новостей» схожа ситуація: найпоширюваніший твіт (80 RT) публікувався 45 різними акаунтами о 16:34 17 липня 2014 і 35 іншими акаунтами о 16:43 того ж дня», — зазначили в Vox Ukraine.

Як повідомляв «Детектор медіа», британське видання The Guardian виявило, що медіа країни цитували твіти російських «тролів» понад 100 разів.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
lospiegone.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду