Brexit, сатаністи та нацистське коріння НАТО: про що писали кремлівські ЗМІ впродовж тижня

Brexit, сатаністи та нацистське коріння НАТО: про що писали кремлівські ЗМІ впродовж тижня

11:09,
8 Липня 2016
2970

Brexit, сатаністи та нацистське коріння НАТО: про що писали кремлівські ЗМІ впродовж тижня

11:09,
8 Липня 2016
2970
Brexit, сатаністи та нацистське коріння НАТО: про що писали кремлівські ЗМІ впродовж тижня
Brexit, сатаністи та нацистське коріння НАТО: про що писали кремлівські ЗМІ впродовж тижня
Автори:
Із наближенням саміту НАТО, тенденція розповсюдження дезінформації про Альянс триває. Російські ЗМІ продовжують спекулювати на темі Brexit, поширюючи фейки про розпад ЄС як проекту.

На минулому тижні референдум у Великобританії був у центрі уваги прокремлівських ЗМІ. Коментатори, лояльні до режиму, вітали результат цього плебісциту, як уже зазначалося в попередньому огляді. Крім того, медіа, що спеціалізуються на поширенні дезінформації, скористалися можливістю, аби висловити свою думку з приводу подальшої долі всього Європейського Союзу, як проекту.

Загальний тон був заданий головним прокремлівським телеведучим Дмитром Кисельовим у програмі «Вєсті нєдєлі», йдеться в огляді дезінформації. За словами Кисельова, вся Європа нажахана тим, що «розвал ЄС тепер є фактом». Він також сказав, що англійці проголосували за вихід, незважаючи на принесення у жертву Джо Кокс - таким чином, повторюючи огидну теорію про вбивство депутата лейбористів, нібито організоване прихильниками ЄС.

Кисельов також спотворив відео з прес-конференції президента ЄС Юнкера, стверджуючи, що Юнкер втік від журналістів, щоб уникнути відповіді чи означає Brexit початок кінця ЄС. Насправді, президент відповів дуже чітко, хоча і коротко, як ви можете побачити, наприклад, тут; в програмі Кисельова відповідь була просто проігнорована.

Для більшої правдоподібності новели про розпад Європи прокремлівські медіа також тиражували історії на кшталт: «Brexit вказує на те, що 500 мільйонів європейських громадян говорять “ні” Сполученим Штатам Європи». «Брюссель планує замінити Великобританію Туреччиною в Європейському союзі», та «Майже половина австрійського електорату воліли б залишити ЄС».

Дезінформаційні атаки на цьому не зупинилися, а ще й поширилися на відповідні дії, вжиті деякими державами-членами внаслідок результатів референдуму в Великобританії. «Франція і Німеччина планують знищити інші держави ЄС і створити одну наддержаву». Ця англомовна стаття спотворює зміст реального документу, підписаного французьким і німецьким міністрами закордонних справ, і стверджує, що окремі країни втратять право мати свою армію, систему права, податкову систему та власний центробанк. Пізніше ця ж стаття була розтиражована іншими мовами, наприклад, угорською та чеською.

«Ми нікому не загрожуємо, це все вигадки нацистів»

Із наближенням саміту НАТО, тенденція розповсюдження дезінформації про Альянс триває. Англомовне прокремлівське джерело Russia Insider опублікувало статтю про захопленість НАТО «уявними загрозами» і брязканням зброєю з метою «захисту» від «уявних» загроз. Ця стаття була поширена кількома іншими мовами. І це - при наявності таких реальних загроз, як регулярні порушення кордонів і повітряного простору у Балтійському регіоні, імітація атаки на корабель ВМС США, викрадення громадянина Естонії Естона Кохвера зі своєї країни, кібератаки та інші гібридні атаки, не кажучи вже про загрозу ядерного чи силового удару по державах-членах ЄС.

Прокремлівські ЗМІ навіть намагалися переконати багатьма мовами своїх читачів, що архітектура нової будівлі штаб-квартири НАТО розроблена під впливом нацистської символіки (http://bit.ly/28Zx9Wv, http://bit.ly/29214wa або http://bit.ly/29GNmjL). Відповідно, грузинське джерело говорить як про «добре відомий» факт, що НАТО має фашистські коріння.

Сатаністи забороняють букви, а вокаліст «Rammstein» у захваті від Путіна 

Ніхто й не помітив, що відкриття найдовшого в світі тунелю в Швейцарії насправді було не просто звичайною церемонією, а сатанинським ритуалом, допоки грузинське прокремлівське друковане джерело Asaval-Dasavali не розкрило цей факт минулого тижня.

Крім участі в сатанинських ритуалах, лідери ЄС також, вочевидь, вороже сприймають певні елементи деяких європейських мов. Наприклад, чеський сайт lajkit.cz повідомив, що ЄС хоче заборонити букву «Ř» чеського алфавіту. Насправді, lajkit.cz поширив «новину» з пародійного веб-сайту - мабуть, не знаючи, що це пародія.

Тимчасом ЄС як багатовимірному злу протиставляється прекрасна Росія, що весь час страждає від підступних дій Заходу. «Володимир Путін є сильним лідером і Росія є мішенню для нечесних політичних нападок з боку Заходу», - нібито сказав Тіль Ліндеманн, вокаліст і фронтмен німецької групи «Rammstein». Для того, щоб показати своє захоплення президентом Росії, Ліндеманн навіть вдягнув футболку з портретом Путіна. Насправді ж, ця новина існує тільки в реальності прокремлівських медіа. Над футболкою попрацювали у Photoshop, а Ліндеманн ніколи не робив такої заяви.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
lifehacker.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду