Євро-2016 та НАТО є топовими темами російської пропаганди – огляд дезінформації

Євро-2016 та НАТО є топовими темами російської пропаганди – огляд дезінформації

16:25,
22 Червня 2016
2564

Євро-2016 та НАТО є топовими темами російської пропаганди – огляд дезінформації

16:25,
22 Червня 2016
2564
Євро-2016 та НАТО є топовими темами російської пропаганди – огляд дезінформації
Євро-2016 та НАТО є топовими темами російської пропаганди – огляд дезінформації
Автори:
Євро-2016 став головною темою для прокремлівських ЗМІ, будучи багатим джерелом матеріалу для доказу їх тверджень про «всесвітню антиросійську змову» - про це йдеться в огляді дезінформації за 31 травня -21 червня, який публікує спеціальна оперативна група Євросоюзу StratCom East, що бореться проти російської кампанії з дезінформації.

Деякі ЗМІ цитують журналіста Саймона Раунтрі з Forest Echo Media, який написав у Твітері, що англійські фанати самі спровокували російських вболівальників в Марселі. Однак обліковий запис Саймона Раунтрі (на часі призупинений) є підробкою, як і Forest Echo. 

«Деякі вигадки виявилися набагато підступнішими, покликані розворушити свою аудиторію і викликати гнів проти європейців. Під час телешоу Пєтра Толстого на російському національному телебаченні, ми почули, що "російські вболівальники захищали населення Марселя від п'яних англійських фанатів, які прагнули відлупцювати місцевих жителів"», - йдеться в огляді. 

За словами Володимира Маркіна, генерал-майора юстиції, російські вболівальники тільки захищали своє право на життя, здоров'я і дозвілля. Той же генерал-майор також заявив, що дії російських вболівальників здаються незвичними для європейців, тому що вони звикли бачити «нормальних мужиков» тільки під час гей-парадів. 

Якщо в реальності сотні озброєних хуліганів з Росії приїхали до Франції з навмисною метою відлупцювати кого-небудь, то у прокремлівських медіа ці дії були, всього-на-всього, спрямовані на захист місцевого населення і захист свого права проводити свій вільний час на власний розсуд.

Окрім Євро-2016, топовою темою прокремлівських дезінформаційних ЗМІ лишається тема НАТО. Зокрема, поширювались тези про те, що НАТО завойовує держави Східної Європи (пізніше також перекладено на чеську мову), що НАТО намагається загострити міжнародну ситуацію або абсолютну вигадку про те, як «3000 солдат НАТО злякалися невеличкого ведмедя у Фінляндії» - цей казковий сюжет був поширений офіційним телеканалом Міністерства оборони Росії - ТВ Звезда. 

Цьогорічні навчання НАТО також були зображені як дестабілізуючий фактор, який не сприяє атмосфері довіри і безпеки в Європі. Хоча країни Східної Європи неодноразово просили про збільшення військової присутності на своїй території саме через те, що вони не почуваються безпечно поряд з Росією. 

Мали місце численні сюжети про плани НАТО напасти, або, принаймні, залякати Росію. Під час телешоу Дмітрія Кисєльова навіть згадали німецьку блокаду Ленінграда під час Другої світової війни. Чеське джерело повідомило, що цими навчаннями прагнуть спровокувати ядерний апокаліпсис. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
beforeitsnews.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду