Російські ЗМІ лобіюють ідею про послаблення підтримки антиросійських санкцій в ЄС - огляд дезінформації

Російські ЗМІ лобіюють ідею про послаблення підтримки антиросійських санкцій в ЄС - огляд дезінформації

13:01,
8 Червня 2016
2275

Російські ЗМІ лобіюють ідею про послаблення підтримки антиросійських санкцій в ЄС - огляд дезінформації

13:01,
8 Червня 2016
2275
Російські ЗМІ лобіюють ідею про послаблення підтримки антиросійських санкцій в ЄС - огляд дезінформації
Російські ЗМІ лобіюють ідею про послаблення підтримки антиросійських санкцій в ЄС - огляд дезінформації
Автори:
Оперативна робоча група зі стратегічних комунікацій Європейської служби зовнішніх зв’язків European External Action Service (EEAS) підготувала щотижневий огляд дезінформації, поширеної прокремлівськими ЗМІ.

Як йдеться в щотижневому «Огляді дезінформації», минулого тижня були заблоковані декілька найбільш популярних Twitter-акаунтів, які висміювали офіційний прокремлівський наратив: пародійний акаунт міністра іноземних справ Росії Сергія @SovietSergey, пародійний акаунт посла Росії у Великій Британії Олександра Яковенка @AmbYakovenkoNot, пародійний акаунт посольства Росії у Великій Британії @RusEmbassyNot, та пародійний акаунт уряду Росії @Russia__Not.

Здивування викликало блокування популярного аккаунта @DarthPutinKGB, який висміює президента Російської Федерації твітами типу: «У результаті радянської російської контртерористичної операції було вбито 146% підозрюваних». Цей крок призвів до появи безлічі твітів обурення, в тому числі і від президента Естонії Тоомаса Хендріка Ільвеса. Новина потрапила в ЗМІ, про це повідомили Radio Free Europe / Radio Liberty, Politico, Buzzfeed, і нещодавно газета Financial Times написала: «Для європейських сил оборони і безпеки, стурбованість яких дедалі зростає, цей епізод є ще одним залпом широкомасштабної інформаційної кампанії з пошуком винних і звинуваченнями, яку Москва веде зараз щодо Європи».

Компанія Twitter публічно не пояснила причину блокування і тільки послалася на правила, що застосовуються до пародійних акаунтів, яким велика частина заблокованих акаунтів відповідала. Є припущення, що блокування пов'язана з гнівною заявою прес-секретаря пана Сергія Лаврова, коли канал Euronews процитував висловлювання з пародійного аккаунта Сергія Лаврова в новинному сюжеті, прийнявши його за реальне висловлювання російського міністра закордонних справ. У підсумку, у відповідь на заборону була розпочата кампанія під тегом #NoTwitterGulagForDarthPutinKGB, і минулої середи аккаунти були розблоковані.

Минулої п'ятниці читачі місцевої сибірської газети виявили маленьке попередження про зняття відповідальності в розділі телепрограми, в якому зазначалося: «Обережно! В інформаційних передачах ТБ часто допускаються спотворення і неправдиві відомості. Це помічено на телеканалах «НТВ» і «Россия». В інтерв'ю радіостанції «Говорит Москва» генеральний директор газети сказав, що його видання вступило в конфлікт з федеральним телеканалом «НТВ», після того як в документальному фільмі телеканалу прозвучала заява, що Якутська газета частково фінансується Держдепом США. «Сподіваюся, такі попередження будуть тепер в кожному номері [газети]», - додав генеральний директор.

У вівторок в своїй редакційній статті «Газета.ру» висловила занепокоєння щодо погіршення репутації російських журналістів і ЗМІ, зазначивши, що попередження на сторінках якутської газети було опубліковано журналістами, охочими дистанціюватися від колег, які «очевидно, змінили професію, забувши про це повідомити».

Прокремлівські ЗМІ зробили акцент на налагодженню відносин між російською та європейською нацією, в той час, як агентство tass.ru підкреслило «творчу атмосферу» візиту президента Путіна в Грецію. У статті під заголовком «Путін дякує старому другу» йдеться про те, що президент Путін був щиро зворушений щирим прийомом.

Наратив про те, що «підтримка ідеї продовження антиросійських санкцій слабшає в ЄС», набирає чинності в прокремлівських ЗМІ. У статті , яка цитує французького аналітика Гійома Лагана, «Спутник» розповідає про стратегію Росії щодо створення альянсів в Європі і зазначає, що ряд європейських країн готові співпрацювати з Росією. Це вносить розкол в європейську єдність щодо Росії.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
gallery.mailchimp.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду