СБУ: Росія щодня здійснює з десяток кібератак на енергооб'єкти України

СБУ: Росія щодня здійснює з десяток кібератак на енергооб'єкти України

16:44,
9 Листопада 2022
1150

СБУ: Росія щодня здійснює з десяток кібератак на енергооб'єкти України

16:44,
9 Листопада 2022
1150
СБУ: Росія щодня здійснює з десяток кібератак на енергооб'єкти України
СБУ: Росія щодня здійснює з десяток кібератак на енергооб'єкти України
Україна відбиває атаки та переходить у кібернаступ.

Крім ракетних ударів, Росія проводить потужні кібератаки на українські енергооб’єкти, щоб спричинити максимальний блекаут. Україні, втім, вдається їх відбивати і навіть переходити у  кіберконтрнаступ.

Про це заявив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк в інтерв’ю Liga.net.

«Енергетика, інфраструктура і логістика – це пріоритетні цілі для російських спецслужб. Останні обстріли ТЕЦ супроводжувалися і кібератаками. Ми очікували на такий сценарій, тому жодна з них не була ефективною. 

Інколи ми маємо інформацію, куди битиме ворог найближчими днями чи тижнями, і наша задача – не допустити цього. Про більшість кібератак суспільство не знає, але Росія сьогодні робить в середньому понад 10 кібератак на добу».

За словами Вітюка, якби їх не відбивали, то наслідки були б «украй серйозними».

Він пояснив, що кібератаки можуть бути набагато ефективнішими та дешевшими за ракетні обстріли, адже одночасна атака на всі обленерго може спричинити вимкнення світла по всій країні.

Він додав, що наразі у найгірших випадках через кібератаки росіян можуть  вимкнути електроенергію на 5-10 хвилин або зупинити на короткий час роботу деяких сервісів. Але Департамент кібербезпеки Служби безпеки працює над тим, щоб навіть такого не ставалося.

За словами Вітюка, приблизно 90% всіх кібератак на українські державні ресурси здійснюють спецслужби РФ. Ще невеликий відсоток кібератак – це справа рук білоруських спецслужб, які сприяють РФ. І до 1% – це злочинні зусилля решти спецслужб.

Він додав, що зазвичай це не деструктивні атаки, а спроби отримати певну розвідінформацію.

Кількість атак за останні роки лише зростає: якщо у 2020 році було зафіксовано близько 800 кібератак, то у 2021-му – майже 1400, а цього року – вже понад 3500.

«Ми вже до всього готові, немає нічого такого, що б ми не бачили», – каже Вітюк.

Україна розпочала кіберконтрнаступ уже 24 лютого.  

Раніше Україна не вдавалася до кібернаступу, тому що такі дії, з точки зору міжнародних норм, могли бути розцінені як привід для війни. «Сьогодні наш контрнаступ розвивається ще блискавичніше, ніж на традиційному фронті. Часто палає і кібербавовна», – сказав Вітюк. 

Він також додав, що фактично в Україні є своя кібертероборона, яка налічує сотні тисяч бійців – цивільних українців, які долучилися до боротьби на кіберфронті.    

Як повідомляв «MediaSapiens», в серпні українська ІТ-армія заблокувала понад 600 російських онлайн-ресурсів протягом двох тижнів.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду