Молдова підозрює спецслужби РФ у зламі телеграм-каналів президентки та міністрів

Молдова підозрює спецслужби РФ у зламі телеграм-каналів президентки та міністрів

10:17,
15 Листопада 2022
1167

Молдова підозрює спецслужби РФ у зламі телеграм-каналів президентки та міністрів

10:17,
15 Листопада 2022
1167
Молдова підозрює спецслужби РФ у зламі телеграм-каналів президентки та міністрів
Молдова підозрює спецслужби РФ у зламі телеграм-каналів президентки та міністрів
Злам сторінок у соцмережах і оприлюднення «листування» перших осіб держави збігся у часі з активізацією проросійських протестів у Молдові.

Служба інформації та безпеки Молдови вважає, що витік «інформації» з телеграм-каналів перших осіб держави був справою рук спецслужб інших країн, а головними підозрюваними є росіяни.

Як повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Newsmaker, ще 9 листопада невідомі зламали офіційні телеграм-канали президентки Молдови Маї Санду та віцепрем’єра Андрея Спину. На обох каналах з’явилися ідентичні повідомлення, начебто головними корупціонерами у Молдові є ті, хто з нею має боротися, і вся правда – «у прокуратурі та міністерстві юстиції».

Наступного дня, 11 листопада, хакери розмістили в інтернеті нібито фрагменти листування в телеграмі міністра юстиції Молдови Серджу Литвиненка й радника президентки Маї Санду Доріна Речана.

Цей злам стався на тлі активізації антиурядових протестів у Молдові проросійської Партіі соціалістів експрезидента Ігоря Додона і популістської партії «Шор», яка, за деякими оцінками, конкурує з ними за роль «головного союзника» Росії у Молдові. Нещодавно уряд країни подав запит до Конституційного суду щодо визнання партії «Шор» незаконною через її фінансування коштами незрозумілого походження. 

«Складається враження, що це (злам соцмереж та витік "листування", – ред.) скоординована акція, яка має на меті створити певний розбрат, напругу в суспільстві, спробувати підірвати довіру громадян до державних інституцій. Це було зроблено у напрочуд вдало обраний день, коли уряд схвалив і направив до Конституційного суду досить важливий запит – перевірку конституційності цієї партії ("Шор" – ред.)», – заявив керівник Служби інформації та безпеки Александр Мустяца в етері телеканалу Pro TV в понеділок. 

Мустяца додав, що характер поширення «зливу» в певних Telegram-каналах та ЗМІ може свідчити про спеціальну операцію з дискредитації. «За попереднім аналізом, за цими діями, схоже, стоять спецслужби інших держав», – зазначив він, уточнивши, що спецслужби Російської Федерації є «головними підозрюваними».

Мустяца заявив, що сумнівається в правдивості листування, яке опубліковали невідомі хакери, адже «маючи доступ до Telegram-акаунту, можна створювати повідомлення, і важко довести, що є правдою, а що – ні».

Нагадаємо, російські хакери значно збільшили кількість кібератак на Україну в останньому кварталі. За пів року війни Україна зазнала більше тисячі кібератак. Росія щодня здійснює з десяток кібератак на українські енергооб’єкти.

Атаки російських хакерів не обмежуються Україною.

У серпні російські хакери атакували Естонію після того, як там демонтували радянський пам’ятник у Нарві.

Також кібератаки зазнав сайт Сейму Латвії після того, як там Росія була визнана державою-спонсором тероризму.

У вересні Японія повідомила про масовий кібернапад на низку державних вебсайтів країни. Відповідальність за атаку взяла на себе російська хакерська група Killnet. З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну вона «прославилася» кібератаками на державні установи в країнах НАТО.

Фото: istockphoto.com

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду