Хакери торік вимагали від «Київстару» $250 тисяч відкупу від атак

Хакери торік вимагали від «Київстару» $250 тисяч відкупу від атак

13:59,
13 Червня 2022
1931

Хакери торік вимагали від «Київстару» $250 тисяч відкупу від атак

13:59,
13 Червня 2022
1931
Хакери торік вимагали від «Київстару» $250 тисяч відкупу від атак
Хакери торік вимагали від «Київстару» $250 тисяч відкупу від атак
Автори:
Від початку повномасштабної війни телекомунікаційна компанія регулярно зазнає атак.

Хакерське угрупування Fancy Lazarus у червні 2021 року вимагало від мобільного оператора «Київстар» $250 тисяч. В обмін на це зловмисники обіцяли не атакувати сервіси оператора.

Про це в інтервʼю «Forbes-Україна» розповів президент «Київстар» Олександр Комаров.

За словами Комарова, російські хакери зробили пробну атаку, що мала незначний вплив на сервіси оператора.

«Потім я отримав листа з пропозицією заплатити $250 000 за те, що нас залишать у спокої», — розповів Комаров.

Хакери дали оператору два тижні, однак за цей час компанія підготувалася до захисту, звернувшись зокрема до Держспецзв’язку й органів ЄС.

«Після цього ми були під атакою потужністю 1,5 ТБ на секунду. Для порівняння: потужність атак, про які повідомляв віцепрем’єр Федоров, наприклад, на фінансовий ринок, – десятки Гбіт на секунду. Ми такого ще не бачили, але витримали», — сказав Комаров.

Від початку повномасштабної війни Росії проти України телекомунікаційна компанія зазнає десятки атак на тиждень, 70-80 атак у компанії оцінили як масштабні. Наприклад, атака 9 травня тривала 29 годин.

«У нас є запас міцності. Але це також війна, і з того боку є креативні люди, які щодня шукають вразливості в нашій обороні. Зважаючи на тримісячний досвід, вважаю, що ми досить добре підготовлені, щоб вести "бойові дії"», — підсумував Комаров.

Угрупування Fancy Lazarus, що спеціалізується на цифровому шантажу та DDoS-атаках, німецькі ЗМІ пов'язували з урядом Росії. 

Служба безпеки України повідомляла, що спецслужби Росії перед масштабним вторгненням планували знищити весь кіберзахист України: у ніч на 24 лютого була зафіксована найбільша кількість хакерських атак на українські системи.

Після початку повномасштабної агресії РФ волонтери створили українську ІТ-армію, яка проводить регулярні кібератаки і DDoS-атаки на ресурси бізнес-корпорацій, банків, а також на сайти держслужб країни-агресора.

Фото: Diverse Stock Photos/Flickr

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду