Держспецзв'язку порадила частіше змінювати паролі до пошти та соцмереж

Держспецзв'язку порадила частіше змінювати паролі до пошти та соцмереж

10:26,
4 Квітня 2022
1952

Держспецзв'язку порадила частіше змінювати паролі до пошти та соцмереж

10:26,
4 Квітня 2022
1952
Держспецзв'язку порадила частіше змінювати паролі до пошти та соцмереж
Держспецзв'язку порадила частіше змінювати паролі до пошти та соцмереж
Автори:
Держспецзв’язку: Частіше змінюйте паролі до пошти й особливо до соціальних мереж, тому що зловмисники намагаються дібрати паролі та скомпрометувати ваші акаунти.

Голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Юрій Щиголь в інтерв’ю виданню «Гордон» дав українцям поради, як захистити пристрої та акаунти у соцмережах в умовах кібервійни.

Щиголь підкреслив, що кібергігієна стала ще актуальнішою темою, ніж до війни. Якщо раніше хакери викрадали персональні дані звичайних українців насамперед для крадіжки грошей, то тепер більшість кібератак спрямовано на руйнування систем та завдання шкоди нашій державі.

«Це зокрема може відбуватися через будь-якого громадянина. Наприклад, через компрометацію його особистого телефона, коли він одержить інформацію. Скажімо, коли людині надійшло повідомлення про те, що Україна здає свої позиції, і вона переслала його іншим користувачам. Це одна із цілей ворога – дезінформація».

У жодному разі не відкривайте посилання та файли, надіслані у листах із невідомих вам адрес.

Більшість атак зараз спрямовано саме на персональні пристрої, комп'ютери звичайних користувачів. Розсилають листи з контентом, який може зацікавити людину, наприклад, про втрати, і в ньому – шкідливі файли. Фішингові листи зараз – величезна проблема.

Якщо вам надходять підозрілі листи чи повідомлення, надсилайте їх команді «СЕРТ Україна».

Частіше змінюйте паролі до пошти й особливо до соціальних мереж, тому що зловмисники намагаються дібрати паролі та скомпрометувати ваші акаунти. Це один з інструментів інформаційної війни, навіть можна сказати основний.

Не ведіться на обіцянку легких грошей. Уже кілька разів намагалися створювати фальшиву програму «Дія», щоб виманювати гроші. Шахраї і під час війни не втрачають можливості поживи.

Користуйтеся інформацією лише з офіційних джерел, перевіряйте дані перед тим, як щось емоційно пересилати комусь – ворог на це й розраховує.

Раніше Держспецзв'язку повідомила, що російські хакери збирали інформацію з комп’ютерів,  розслилаючи файл-приманку про втрати ЗСУ.  

24 лютого Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ й тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст, убивають та грабують цивільне населення. Гаазький трибунал уже розпочав збір доказів воєнних злочинів Росії в Україні.

Головні новини про російське вторгнення – за тегом.

«Детектор медіа» в режимі реального часу збирає та документує хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу на Україну.

Фото: World's Direction/Flickr

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду